Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:37, 12. 10. 2017.

| Politika

Dačić: Veliki pritisci zbog statusa Centra u Nišu

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
ivica dačić
Nepoznato kada će se rešiti status Srpsko-ruskog humanitarnog centra; Foto: Vanja Keser

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da diplomatski status osoblja Srpsko-ruskog humanitarnog centra još uvek nije odobren zbog velikih pritisaka, ali nije precizirao čiji uticaji odlažu da Srbija to pitanje konačno reši.

Sporazum o uslovima boravka, privilegijama i imunitetima osoblja Srpsko-ruskog humanitarnog centra na čekanju je već 3 godine, a ministar Ivica Dačić jedan je od najvećih zagovornika da taj dokument zvanično usvoji Vlada Srbije, jer, kako kaže, ima posebnu odgovornost zato što je “on formirao Centar sa tadašnjim ruskim ministrom za vanredne situacije Sergejom Šojgujem”. On je ranije bio isključiv, pozvavši "da se to reši ili da se Centar ugasi".

I pored ovolikog čekanja, ministar Ivica Dačić kaže da se nada će se to brzo rešiti, iako je slučaj Centra u Nišu već u sferi globalnih političkih igara zbog letošnjih diplomatskih prepucavanja SAD i Rusije.

Nije rešeno zbog toga što se vrše veliki pritisci, što se to pitanje politizuje i što mi ne želimo da to pitanje postane predmet političkih sporova. Treba da se reši na način na koji je to uobičajeno i u skladu sa Bečkom konvencijom - rekao je Dačić tokom Beogradskog bezbednosnog foruma.

Podsetimo, status Humanitarnog centra u Nišu je i na zvaničnom i na nezvaničnom nivou već izazvao različite reakcije i sporove. Mediji spekulišu da će baltičke zemlje i Poljska tražiti od Srbije da prilikom otvaranja poglavlja 31 u procesu pregovora sa EU, uskladi spoljnopolitički kurs sa Zapadom i uvede sankcije Moskvi, što bi zakomplikovalo i budućnost Centra u Nišu.

Ambasada SAD je navela da Centar ne treba da dobije diplomatski status, američki zvaničnici su ga nazivali “potencijalno špijunskim”, a zvanični Kremlj je takve navode odbacivao i nazvao ih “apsurdnim”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aperkat

    18:24 // 12. 10. 2017.

    Mozda bi moglo tvoje falsiranje od pevanja da pomogne?Napalili te da dobro pevas i gledaj mu cudo!

  • milisav

    16:15 // 12. 10. 2017.

    Komentar je nekorektan, tim pre, što istovremeno, g-din Dačić kaže da se ambasador Skot ne može /ne sme/ mešati u unutrašnje stvari Srbije. Jesmo li onda suvereni ili ne? Imamo li čvrstu, utemeljenu, geopolitiku i geostrategiju ili smo tu, za dnevno - političko raskusuravanje krupnih? Jesmo li ravnopravni za Briselskom stolom, ili ne? Da li su samo mrvice za nas, ili barem, zalogajčić neki?

  • Durlan

    15:02 // 12. 10. 2017.

    Jedna te ista prica za zamajavanje naroda...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: