Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:46, 25. 8. 2017.

| Politika

Dačić u Nišu: Nije nas špijunirala makedonska Vlada

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
Dacic-i-Dimitrov-foto-Milan-Zirojevic
Dačić ugostio Dimitrova u Gradskoj kući u Nišu; foto: M. Z.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić prebacio je sumnje za špijunažu sa makedonske Vlade na njene obaveštajne službe i neimenovani “strani faktor” prilikom prvog susreta “oči u oči” makedonskih i srpskih vlasti, na sastanku sa Nikolom Dimitrovim, ministrom spoljnih poslova Makedonije, a posle “diplomatskog rata” u kojem je Srbija povukla ambasadora iz Skoplja.

Dačić je posle sastanka sa kolegom iz Skoplja istakao je da je reakcija Beograda nastala iz straha da Srbiju ne uvuku u globalne političke igre i da ne bude kriva za eventualne nemire u Makedoniji. On nije želeo da kaže ko je misteriozni strani faktor koji je izazvao krizu.

Ne želimo da budemo kolateralna šteta raznih igara, naša saznanja govore da je zabeležena ofanzivna obaveštajna aktivnost ne samo protiv osoblja srpske ambasade u Skoplju, već i protiv naših visokih funkcionera. Mogu da vam kažem koji je strani faktor umešan, ali neću - kaže Dačić.

Spekulacije da je Srbija došla do saznanja da je Makedonija špijunira tako što je Srbija špijunirala Makedoniju, Dačić je objasnio konstatacijom da se mora praviti razlika između njihove “ofanzivne obaveštajne delatnosti “ i naše “kontraobaveštajne”.

Dacic-Gradska-kuca-foto-Milan-Zirojevic Zajednička fotografija; foto: M. Z.Dačić je naveo da je dobio zadatak od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da radi na poboljšanju odnosa i uputio je poruku prijateljstva makedonskom narodu.

Sa severa vam ne preti nikakva opasnost, Srbija ne osporava ništa u vezu sa Makedonijom, mi smo prijatelji i treba da sarađujemo i branimo naše interese - rekao je Dačić.

Ipak, dodao je da Srbiju boli što je Makedonija priznala Kosovo ali da to, kao ni da li će Makedonija glasati za prijem Kosova u UNESCO nije bila tema današnjeg razgovora dvaju ministara.


Dimitrov: Glasaćemo o prijemu Kosova u UNESCO shodno interesu Makedonije

Ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov odbacio je bilo kakvu umešanost makedonske Vlade u saznanja koja Srbija ima i zbog kojih je povukla ambasadora.

Moramo naći način da ispitamo ta saznanja i moramo graditi bolje odnose. Kako imamo zajedničku prošlost tako imamo i zajedničku budućnost u EU. O prijemu Kosova u UNESCO nećemo mi odlučiti, ali moramo da vodimo računa o svom interesu, jer smo multietnička sredina - kaže Dimitrov.

Dvojica ministara dijalog će nastaviti na Bledskom forumu 4. i 5. septembra. Srbija je u Skoplje vratila osoblje, a ambasadora će vratiti 31. avgusta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • todor

    09:09 // 27. 8. 2017.

    " dačić ne spava on se pravi mrtav "

  • Gaga

    17:40 // 26. 8. 2017.

    Predstava za javnost koja nas skupo kosta.

  • Aperkat

    16:16 // 26. 8. 2017.

    A,jel" pala" Miljacka?Kazna za usi,kad Ivica peva.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: