Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:55, 12. 9. 2022.

| Politika

Dan Babušnice proslavljen u hotelu čiji je vlasnik otac predsednice Opštine, Agencija predložila njenu smenu

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
ivana stojičić
Agencija predložila smenu; foto: Opština Babušnica

Funkcioneri i gosti su Dan opštine Babušnica 2021. godine proslavili u sali hotela Crni Vrh, koji je u vlasništvu firme na čijem je čelu Dragan Ćirić, otac predsednice Opštine Ivane Stojičić. Da je ona tada bila u sukobu interesa, utvrdila je Agencija za sprečavanje korupcije i predložila njenu smenu. Stojičićeva kaže da je pokrenula postupak pred Upravnim sudom, a da je ove godine proslava održana u istom objektu i da je Agencija dala saglasnost da nije u sukobu interesa.

Ugovor na 752.000 dinara, koliko su tada koštale ugostiteljske usluge, potpisan je između Opštine Babušnica i preduzeća D-company eskport import, čiji je vlasnik i zastupnik njen otac, a Stojičićeva, kako stoji u rešenju koje je konačno, o sukobu interesa prilikom dodeljivanja novca iz budžeta Opštine nije pismeno obavestila Agenciju, što je po zakonu bila dužna.

Zbog toga je Agencija za sprečanje korupcije Stojičićevoj izrekla meru javnog objavljivanja preporuke za razrešenje sa javne funkcije predsednice Opštine Babušnica.

Javni funkcioner dužan je da javni interes ne podredi privatnom, da se pridržava propisa koji uređuju njegova prava i obaveze i stvara i održava poverenje građana u savesno i odgovorno obavljanje javne funkcije. Javni funkcioner ne sme biti zavisan od lica koja bi mogla da utiču na njegovu nepristrasnost, niti da koristi javnu funkciju zarad sticanja bilo kakve koristi ili pogodnosti za sebe ili povezano lice - stoji u članu 40. Zakona o sprečavanju korupcije.

Povezano lice u konkretnom slučaju je njen otac i firma čiji je on vlasnik, pa je Agencija utvrdila da je predsednica Opštine Babušnica bila u sukobu interesa i da je na taj način povredila zakon. rešenje Rešenje konačno, pokrenut postupak pred Upravnim sudom; foto: printskrin

Imajući u vidu da su privrednom društvu čiji je zakonski zastupnik otac Ivane Stojičić, na osnovu ugovora koji je zaključio sa predsednikom SO Babušnica, iz budžeta...isplaćena novčana sredstva za pružene ugostiteljske usluge povodom obeležavanja Dana opštine, predstavlja sukob interesa jer je postojao privatni interes koji je uticao, mogao da utiče, a u svakom slučaju izgleda da je uticao na Ivanu Stojičić kao javnog funkcionera da javni interes podredi privatnom i javnu funkciju iskoristi za sticanje koristi za povezano lice, što je suprotno odredbama čl. 40 Zakona - stoji u rešenju Agencije.

U Zakonu o sprečavanju korupcije piše da je javni funkcioner prilikom stupanja na dužnost i tokom vršenja javne funkcije (bez odlaganja, a najkasnije u roku od 5 dana), dužan da pismeno obavesti neposredno pretpostavljenog i Agenciju o sumnji u postojanje sukoba interesa ili o sukobu interesa koji on ili sa njim povezano lice ima.

Takođe, dužan je i da prekine postupanje u predmetu u kojem postoji sumnja u sukobu interesa, izuzev ako postoji opasnost od odlaganja.

Rešenje je doneto 18. aprila 2022. godine, a početkom septembra objavljeno je u Službenom glasniku.

Nakon objavljivanja konačnog rešenja, Agencija dostavlja odluku Skupštini opštine Babušnica koja je nadležna za razrešenje u roku od 8 dana od konačnosti odluke, a nakon toga Skupština obaveštava Agenciju o merama koje je preduzeo na osnovu konačne odluke, u roku od 60 dana od dana prijema odluke - kaže Zakon.

Iako je rešenje konačno, ono nije izvršno, jer o njenoj smeni odlučuju odbornici lokalnog parlamenta, a za sada se o tome nije raspravljalo i glasalo na nekoj od sednica lokalne Skupštine.


Stojičićeva: Pokrenut postupak pred nadležnim sudom

Da je prostor u hotelu Crni Vrh jedini koji može da primi više od 100 gostiju u Babušnici i da se zbog toga Dan opštine tamo obeležava, kaže predsednica Opštine.

Proslava Dana opštine se i ove godine održala u tom objektu, ali Stojičićeva tvrdi da je sada sprovedena javna nabavka i dobijena saglasnost od Agencije da ona nije u sukobu interesa.

To je u postupku i videćemo. U suštini, prošle godine nije ni sprovedeno sa razdela predsednika Opštine, već predsednika Skupštine, pa kako isplata nije išla mojim potpisom, nismo obavestili Agenciju. Rešenje nije još konačno, u postupku je na sudu - kaže Stojičićeva.

Odluka Agencije je ipak, kako stoji na njihovom sajtu, konačna i protiv nje može da se pokrene upravni spor, što je predsednica Opštine i učinila. U daljem postupku je Sud dužan da presudom reši tu upravnu stvar.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Rešenje Agencija za sprečavanje korupcije (preuzmi) - 176.92 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sasa

    21:14 // 12. 9. 2022.

    Jedina predsednica koja radi za babusnicu,normalno je da nemoze da ispravi i popravi i izgradi to sto su pre nne svi pokrali ,unistili i nisu uradili

    • E svasta

      21:44 // 12. 9. 2022.

      Koji pre,tata i kompanija?

    • Tigrovac

      07:18 // 1. 10. 2022.

      Vodi si ju dom ako ti je dobra, mi si znamo kako ni upravlja, sto kazu ljudi s-eba ni znanje.

  • Gopa

    21:09 // 12. 9. 2022.

    Jeste, I ja sam to pricao i protivio se, ali niko nije hteo da me slusa

  • Tajanstveni Alan

    20:15 // 12. 9. 2022.

    Ne budite strogi, vesalica i meze su bili izvenredni !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: