Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:30, 20. 2. 2024.

| Politika

"Daša" u Nišu posvećena Duginovoj, optužbe "s leva" za fašizam i odgovor - "Platon nije fašista"

Autor:Milan ZirojevićIzvor:Južne vesti
darja dugina
Ubijena avgusta 2022; Foto: prtscr yt

Kantata u devet slika Daša, posvećena ubijenoj Darji Duginovoj, biće izvedena večeras u Nišu u Svetosavskom domu od 19 sati. Zeleno-levi front u Nišu osudio je skup uz etiketu fašizma, dok organizatorka Dragana Moles kaže da će se čitati Darjini i Platonovi tekstovi i da nema ni “p” od politike, a kamoli fašizma.

Ruska blogerka, aktivistkinja i filozofkinja Darja Dugina, ćerka Aleksandra Dugina, ideologa evroazijatsva bliskog Putinom režimu, ubijena je pre godinu i po dana u terorističkom napadu auto-bombom, za šta Kremlj, ali i pisanje Njujork Tajmsa, sumnjiče ukrajinsku obaveštajnu službu, što ovi negiraju.

Kantata posvećena Darji biće izvedena u Nišu večeras.

To je izazvalo reakciju Zeleno-levog fronta iz Niša i njihovog narodnog poslanika Rastislava Dinića koji je u autorskom tekstu jednu od osoba sa reklamnog plakata (potpisana pod adaptacija), Ines Pedreti, povezao sa italijanskim neofašističkim pokretom.

Naveo je da je autorka Pedreti - istaknuta aktivistkinja neonacističke organizacije “Nacional-socijalistički radnički pokret“, u čije ime se i kandidovala na lokalnim izborima u Italiji.

Jedva da je prošlo nedelju dana od obeležavanje proboja logora na Crvenom krstu, a već se organizuje događaj koji oživljava upravo one aveti protiv kojih su se borili Branko Bjegović i Aneta Andrejević. Ovo je uvreda za sve žrtve fašizma, ali i za Niš kao grad koji se s pravom ponosi svojim antifašističkim nasleđem. Očekujemo da nadležni organi reaguju i jasno pokažu da u antifašističkom Nišu nema mesta za propagiranje mržnje i netolerancije čak i ako je ono skriveno iza „umetnosti“ - naveli su iz Zeleno-levog fronta.

Prema saznanjima Južnih vesti, policija se jeste juče raspitivala o ovom događaju.


Organizatorka Dragana Moles: Platon nije fašista

Organizatori ovog događaja jesu nevladina organizacija “Prijatelji muzike” čiji je zastupnik Dragana Moles, uz Art Pen. Moles je poznata niška operska pevačica koja i učestvuje u večerašnjem izvođenju kantate.

Ona, najpre, demantuje da je Pedreti autorka kantate, već je samo izabrala neke Darjine tekstove posvećene Platonu i platonizmu, a koje će biti izvedene večeras.

Dragana Moles za Južne vesti kaže da je delo koje će biti izvedeno večeras - filozofsko i posvećeno osobi (Darji) i njenoj vezi sa filozofijom Platona.

Nikada se nisam upetljala u politiku pa nisam ni sad. Prva se ne bih uhvatila u to. Nema ni "p" od politike. Mogu da pošaljem partiture. Tekstovi bude ljubav prema čovečanstvu i pravoslavnoj tradiciji. Ni njen otac se ne pominje. Sada posle svega i cele moje karijere da mi neko lepi etikete fašističke, da odgovorim po niški “ću ga pojedem bez leba” - kaže Moles.

Operska diva navodi da je svako mogao da se informiše i da je pita o čemu se radi.

Imam ispred sebe te tekstove, vezane za Platona. Ako je Platon postao fašista, onda dobro. Mnogo se sve iskrivljuje, kuda ovaj svet ide. Najsmešnije od svega jeste da Ines Pedreti nije autorka, ona je samo izabrala Darjine tekstove da bi prilagodila muzici kompozitora. Ovo je sve i nepravda prema ovoj ubijenoj devojci. Ona je povezivala Platona i pravoslavnu tradiciju u šta i sama verujem - objašnjava motive.

Podseća i da je Čajkovski ponegde zabranjen, pa pita zašto se sve demonizuje uz opasku da kad god neko nekog tako napada zapita se šta je razlog.

Zainteresovala sam se za sve kad sam pročitala te tekstove (o Platonu) - plemenite, čovečne, ljudske, to je ono što nama fali, ljubav prema čovečanstvu - rekla je.

Inače, događaj se odigrava u Svetosavskom domu u porti Saborne crkve, zbog čega je i Eparhiju poslanik Dinić doveo u negativan kontekst. Iz Eparhije se nisu oglasili, a kako saznajemo, oni ne učestvuju u organizaciji već su samo organizatorima izdali prostor.


Geopolitički kontekst spornih imena

Darja Dugina je studirala filozofiju i u Bordou, bila je Platonov poklonik, on joj je bio tema diplomskog rada i postdiplomskih istraživanja, a sebe je potpisivala kao “Darija Platonova”.

Kako je pisao BBC na srpskom posle njenog ubistva - “Darja Dugina nije bila opštepoznato ime u Rusiji, ali su se ona i, pogotovo, njen otac često pojavljivali u medijima, izražavajući antiukrajinske i antizapadnjačke stavove.

Njen otac Aleksandar ponekad se opisuje kao “Putinov mozak" i odavno zastupa antizapadnjačku, ultranacionalističku filozofiju koja je ga je učinila značajnom ličnošću u Moskvi, iako se lično ne nalazi ni na jednoj političkoj funkciji.

Verovanja osnivača takozvanog Evroazijskog pokreta popularna su među ruskom političkom elitom.

U središtu Duginove geopolitičke teorije nalazi se stav da je misija Rusije da se suprotstavi američkoj dominaciji u svetu, uz pomoć Irana, kao i evroskeptičnih partija”.

Upravo iz redova partija evroskepticizma i "nove desnice" dolazi i Ines Pedreti koja je birala Darjine tekstove za kantatu Daša.

U videu koji je narodni poslanik Rastislav Dinić naveo kao Pedretino priznanje da je fašista, u teorijsko-politički zapetljanom kretanju kroz ideološke lavirinte, ona kaže da veruje u utopijske ideje predfašizma, da veruje u musolinijevski socijalizam, da zagovara socijalnu pravdu i naglašava da nije ksenofob, a da populisti jesu ksenofobi i rasisti. To kaže u gostovanju u jednom italijanskom podkastu. Da li je ovim ispunila kvalifikaciju, neka kažu politikolozi, teoretičari i etičari. Na internetu se može naći da je bila kandidat na lokalnim izborima 2016. u opštini Kazaljego, okrug Novara - Pijemont, na listi Radničkog pokreta nacionalista i socijalista.

Blaža ili tvrđa musolinijevska desnica zastupljena je široko u italijanskoj politici, a trenutno je i na vlasti. Naime, Đorđa Meloni, premijerka Italije, dolazi upravo iz tog političkog miljea i iz musolinijevske stranke Braća Italije, ali je, za razliku od većine novodesničara - atlantista, blizak saveznik SAD i NATO i na strani Ukrajine u ratu.

Darja Dugina podržavala je rusku stranu i invaziju na Ukrajinu, baš kao i njen otac, prijatelji kažu da nije želela da razgovara o idejama svog oca, ali ironija sudbine jeste da postoji verzija da je upravo on bio meta likvidacije, ali su u poslednjem trenutku zamenili mesta.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Драгољуб Јовановић

    17:50 // 22. 2. 2024.

    Вече културе са престижним светским оперским звездама покушали су да покваре минорни и периферни.Својом непримереном агресивношћу представили су сопствене потенцијале нуле.

  • Srcko

    09:08 // 21. 2. 2024.

    Nemate pametnija posla!

  • posmatrač

    07:15 // 21. 2. 2024.

    A kada se traži rehabilitacija Nedića to nije fašizam. Gaga Spasić Moles ne može nikako da bude fašista to je sigurno ni da ima te preferencije. To što ima ideje, humanost i okolnost da živi u Italiji dali su šlagvort da je neko proziva. Sa druge strane isti ti koji nju prozivaju nose u sebi više fašističkih osobina nego što misle.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: