Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:10, 15. 3. 2017.

| Politika

Debata JV: Drugi krug izbora važan zbog društva

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
debata-JV
Debata o predsedničkim izborima u studiju Južnih vesti; foto: JV

Sociolog Zoran Jovanović, glumac Davorin Dinić i aktivista Dragan Dobrašinović očekuju da će biti drugog kruga predsedničkih izbora, a iako veruju da bilo čija pobeda neće ništa značajnije promeniti, u debati Južnih vesti naglasili su da je glasanje u drugom krugu važno za narod i društvo uopšte.

Uz zaključak da živimo u strahu, autoritarnom društvu i “da vlast želi da svi malo pobudalimo, kako bi oni mogli slobodno da plešu”, učesnici debate kažu da je važno izaći na izbore.

dobrasinovic-JV Dobrašinović: Kad vidim Vučića pitam se ko je ovom čoveku skinuo ludačku košulju?; foto: JVZbog načina na koj vodi kampanju, kako kaže Dobrašinović, koristeći i javne resurse i trošeći pare svih građana, kao i zbog situacije u medijima, najveće šanse za pobedu date su kandidatu Srpske napredne stranke i vladajuće koalicije Aleksandru Vučiću. Ipak, kako kažu, ne bi za društvo bilo dobro da on pobedi u prvom krugu.

Važno je da društvo, sa kakvim god kandidatima da se sada bavi, oni su svi daleko od od dobrog, ali je važno da društvo pokaže potencijal. Da pokažemo da nismo toliko nisko pali da baš u prvom krugu moramo da izglasamo nekoga. Na kraju krajeva da postoji vrsta otpora prema nekoj vrsti dominacije, da pokažemo da nismo na dnu - kaže Dobrašinović.

dinic-JV Dinić: Postali smo kao društvo odlični dijagnostičari; foto: JVUkoliko do drugog kruga dođe, smatra Davorin dinić, biće neizvesno hoće li svi opozicioni kandidati podržati tog jednog koji će, po svemu sudeći, na crtu Vučiću. Takođe, dodaje on, drugi krug ugrožavaju i sve zategnutiji odnosi među opozicionim kandidatima.

Iako je na početku delovalo da će se u drugom krugu opozicija ujediniti oko jednog kandidata, sada je neizvesno čak ni daliće Vuk Jeremić podržati Sašu Jankovića i obratno. Već to pitanje sada počinje da biva vrlo ozbiljno. Kampanja kao da stvara neki jaz među kandidatima - priča Dinić.

Profesor niškog Filozofskog fakulteta Zoran Jovanović, kaže da su stranke na vlasti, koje su se organizovale i rešile da podrže kandidata SNS Aleksandra Vučića, zapravo svi učenici Slobodana Miloševića, ali prema njegovom mišljenju, gradivo nisu savladali do kraja. Ipak, on kaže da kada govorimo i po prvom i o drugom krugu izbora, zbog više faktora, ne možemo govoriti o fer i slobodnim izborima.

Prvo imamo vrlo kratak rok za kampanju, svega mesec dana. Odsustvo stranih posmatrača, a tu su i mediji koji imaju presudnu ulogu u konačnom rezultatu. Mada to može da bude i mač sa dve oštrice, jer neko od tog stalnog pojavljivanja Vučića na TV-u može da kaže i “dosta, bre više” i da glasa protiv njega. Tako da se ja ne bih 100% kladio u pobedu Vučića - rekao je Jovanović.

jovanovic-JV Jovanović: Otišlo nam je 9.000 mladih sa diplomama; foto: JVKako su do sada mediji izveštavali o kampanji, koja je uloga Ljubiše Preletačevića Belog, kolike su šanse opozicije, zašto kao društvo živimo u strahu i šta nas čeka na kon izbora, pgledajte u debati Južnih vesti.

 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Брљаски Камен

    11:46 // 16. 3. 2017.

    Други круг гласања пада на Васкрс.
    Изађите да се чукамо с перашке а победиће онај ко броји гласове.

  • Gaga

    09:27 // 16. 3. 2017.

    Moja porodica glasa za gospodina Jankovica.

  • Stevan

    08:41 // 16. 3. 2017.

    Pajaci kojima se vide uzice. Beli je jedini iskren, on je pokidao svoj konopac, zato ću ja glasti za njega.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: