Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:25, 2. 3. 2017.

| Politika

Debata JV: Glasanje na predsedničkim izborima za oslobađanje od straha

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Učesnici debate
Debata "60 minuta"; Foto: JV

U Srbiji građani žive u strahu i napetosti poslednjih godina, složili su se učesnici debate Južnih vesti, a jedini način za oslobađanje je izlazak na izbore i glasanje po savesti. Profesor Pravnog fakulteta Slaviša Kovačević kazao je i da očekuje Vučićevu pobedu na izborima, jer su mu na raspolaganju medijski i drugi propagandni kapaciteti. Predsednik pokreta „Iskreno za Niš“ koji je bio jedan od osnivača SNS-a Momir Stojanović pak veruje u pobedu Vuka Jeremića jer će, kako je kazao, aktuelnog premijera građani kazniti zbog lošeg životnog standarda.

Programski savetnik „Nacionalne koalicije za decentralizaciju“ Danijel Dašić takođe smatra da će, ukoliko bude drugog izbogrnog kruga i referendumskog glasanja, pobediti opozicioni kandidat. Špica "60 minuta" Foto: JV

Zbog toga što, kako smatra, građani Srbije imaju „infantilni mentalitet“ kojim se upravlja pomoću straha i obećanja, profesor Kovačević smatra da se ozbljnije promene u društvu neće desiti. On je istakao da u Srbiji izvršna vlast kontroliše zakonodavnu i sudsku, što je, kako je istakao, glavna patologija domaćeg sistema.

Birači su zasićeni izborima, ali i cikličnošću vlasti u Srbiji, i ukoliko izlaznost na predsedničkim izborima bude veća od 55 odsto, to će biti samo zbog toga što će ti izbori biti kontrolisani – istakao je Kovačević.

On je dodao da je loše što repubički Parlament neće raditi 2 meseca, dok traje kampanja, sa čime se složio i Momir Stojanović.

Opozicioni odbornici ne mogu da dođu do prostora u medijima i Parlament je jedino mesto gde može da se čuje drugačije mišljenje, a oni sada prekidaju njegov rad – kazao je Stojanović.

Stojanović smatra da će kampanja da „nokaoutira“ glasače, jer će biti brza i intenzivna, pa neće dati građanima vreme da razmisle kako da glasaju.

Vladajuća stranka će već 10 minuta po zatvaranju birališta početi da slavi pobedu, pa se ne nadam da će izbori proći bez incidenata – dodao je Stojanović.

Danijel Dašić iz „Nacionalne koalicije za decentralizaciju“ složio se sa profesorom Kovačevićem da predsednik formalno nema velika ovlašćenja, ali da su predsednički izbori najbolji, jer građani glasaju za „ime i prezime“.

Potreban nam je izborni sistem gde je jasno ko su kandidati, a ne gomila ljudi koja se krije iza partije – kazao je Dašić.

Sa Kovačevićem se složio i u stavu da su srpski kandidati nesvesni da mogu glasanjem nešto da promene u zemlji, jer su udaljeni od centrale vlasti. Ipak, on smatra da će izlaznost na predstojećim izborima biti velika.

Celu debatu "60 minuta" pogledajte ovde. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Cujte Srbi

    13:46 // 2. 3. 2017.

    Cestitam g.M.Stojanovicu,ne zato sto smatra da ce V.Jeremic pobediti na predstojecim izborima,vec zato sto je shvatio stetnu ulogu Bosanskog lobija,Vucic,Seselj,Vulin,Krkobabic,Draskovic,Tadic,Gojkovic,Radulovic....na razvoj Srbije.

    • Blackburn

      16:44 // 4. 3. 2017.

      Arcibald Rajs je opominjao na pilce pamcenje,koje ti ispoljavas kad je g.Stojanovic u pitanju!?Za katarzu treba mnogo vode Nisavom da protece!

  • Aleksandar Milojevic

    12:02 // 2. 3. 2017.

    Mislim da je ideja o organizovanju ovakvih debata odlična. Jer želimo da čujemo mišljenja građana, običnih ljudi, a ne samo lidera vlasti, koji svaku reč pretvaraju u kampanju. Ne morate biti ni za, ni protiv, ali svako ima svoje mišljenje i pravo da ga iznese. Nemogućnost tog prava je neimanje slobode.

  • lahor

    11:11 // 2. 3. 2017.

    vrlo zanimljivo

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: