Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:44, 22. 3. 2023.

| Politika

Debata JV: Institucije bezbednosti u Srbiji ne štite nacionalne, već interese vladajuće stranke

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
debata  jv
O vojnoj spoljnoj politici; foto: JV

Srbija treba da ostane vojno neutralna, sa NATO-om treba imati korektnu komunikaciju zarad bezbedne budućnosti, a institucije bezbednosti ne štite nacionalne interese, već interese vladajuće stranke - neke su od poruka debate Južnih vesti o vojnoj spoljnoj politici, na kojoj su govorili Zoran Živković, general Momir Stojanović i Darko Trifunović.

Institucije u sektoru bezbednosti u Srbiji su zakazale, smatra general Stojanović, inače nekadašnji direktor Vojno-bezbednosne agencije, i dodaje da se one danas ne bave rizicima i pretnjama kojima je zemlja izložena.

Dodaje da su te institucije urušene, da nisu depolitizovane i departizovane, niti ideološki i interesno neutralne, već da su zavisne i stavljene u funkciju zaštite interesa političke opcije na vlasti.

Ako pogledate ko je nama u poslednjih 10 godina bio na čelu institucija u sektoru bezbednosti, imamo tri čoveka koja su se vrtela - Gašić, Stefanović i Vulin. Da li su to tri najkompetentnija i čoveka? Ja bih ipak rekao da je tužno i za plakanje. Šta će Vulin danas operativcima BIA-e da kaže i kako će on njima da rukovodi - pita general.

Profesor na Institutu za bezbednost Darko Trifunović smatra da sadašnjost i budućnost države treba graditi prema istini, a da se do istine može doći uz pomoć arhiva bezbednosti. Ističe i da je odvajanje Kosova i pripajanje Velikoj Albaniji plan ruskih službi.

Odvajanje Kosova i pripajanje Velikoj Albaniji je plan ruskih službi i datira od kongresa u Drezdrenu, kada je donet plan i predviđeno odvajanje Bosne, Crne Gore i svega što je srpsko. Setite se da je Crnu Goru prva priznala Rusija - kaže Trifunović.

Živković navodi da sa NATO-om mora da se uspostavi korektna komunikacija zarad bezbednog života budućih generacija u Srbiji. Ipak, ne misli da Srbija treba da uđe u NATO pakt.

Moramo da nađemo način kohabitacije sa NATO paktom, ne zato što se volimo ili što ćemo tako da im oprostimo 1999. godinu, već zato što je to jedina normalna stvar koju možemo da uradimo. Ako ikad zaratimo s nekim, to neće biti ni Bugarska, ni Rumunija, ni Mađarska, ni Kosovo, nego će biti NATO, a od njega ćemo izgubiti jer su 1.000 puta jači - ističe Živković.

General Stojanović smatra da Srbija danas ima najveći stepen saradnje sa NATO-om, više puta veći nego sa Rusijom i pojašnjava da je u bazi Jug u Bujanovcu sva oprema od NATO-a, da su stalno tamo njihovi oficiri.

Navodi da je iz više razloga najbolje da Srbija ostane vojno neutralna, zaključuje da je mnogo ogorčenja u narodnu zbog bombardovanja 1999. bez odluke Saveta bezbednosti i primećuje da je upliv stranog faktora od 2012. do danas potpuno “raznizao” državu.

Znate li koliko je danas u kasarni u Prištini američkih instruktora koji obučavaju kosovsku vojsku? Znate li koliko dnevno oružja stiže iz Turske, kojim se naoružava takozvana nova kosovska vojska. Naš predsednik kaže “moj brat Erdogan”. Kakav brat - priča general Stojanović.

Nekadašnji premijer poručuje da Srbija mora da zauzme jasan stav prema Rusiji i da osudi napad na Ukrajinu.

To što radi Rusija Ukrajini identično je onome što je nama radio NATO pakt 1999. Ne možemo da imamo dilemu oko toga kako da se postavimo prema tome. Treba to da osudimo. Ne treba da ratujemo protiv Rusije, ali treba da osudimo taj akt agresije treba - zaključuje Zoran Živković.

Učesnici debate su saglasni da je i NATO bombardovanje moglo da se izbegne mudrijom politikom, ali general Stojanović, kaže da bi bilo ko na dužnosti predsednika tada prošao isto kao Slobodan Milošević.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Torpedo

    20:47 // 23. 3. 2023.

    Debate, tribine, misljenja i analiticari... Zamajavanje, a zivot prodje !
    Sve je to jalovo, jer je narod Srbije, koji nista od predaka iz Velikog rata nije nasledio, svoje zivote dao u ruke vagabundima !

  • dr jakov Zlatar

    08:09 // 23. 3. 2023.

    Ne rade rusi ukrajincima, ono što je NATO radio nama, već ono što smo mi radili Hrvatskoj, Bosni i Kosovu. Inače, odlična emisija, stručni sagovornici, mada se ne slažem sa generalom Stojanovićem, da bi svako drugi na Miloševićevom mestu bio kao on.Ipak, prva ljubav zaborava nema.Ne može se lako preboleti.

  • dragan

    07:28 // 23. 3. 2023.

    Trebali su nekog iz kruga dvojke da dobedu takodje.

    Ovako jesu razliciti sagovornici mada se slazu oko sistemski ozbiljnih stvari te imaju zajednicku crtu.
    Taj s marsa pao jadnik iz kruga dvojke bi debati dao neku vrstu dinamike.

    Eto ideje za narednu debatu

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: