Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:12, 28. 2. 2019.

| Politika

Debata o razgraničenju: Jug Srbije talac odnosa Beograda i Prištine

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
debata razgraničenje
Oprečni stavovi o mogućim promenama granica; Foto: JV

Dok vlasnik televizije Spektri iz Bujanovca Nedžad Beljulji kaže da su Srbi i Albanci smetnja jedni drugima i da mora doći do sporazuma i razgraničenja, general Momir Stojanović istakao je u debati Južnih vesti da je takav scenario protivustavan. Urednik portala Bujanovačke Nikola Lazić pita zašto niko ne spominje suživot Srba i Albanaca kao opciju, a svedoči da ljudi na jugu ne žele da veruju da bi Bujanovac mogao postati deo Kosova.

Razgraničenje - nova balkanska politička tema obavijena velom tajne. Učesnici debate “60 minuta” Južnih vesti imali su oprečna mišljenja o ovakvom modelu rešenja srpsko-albanskih odnosa.

Bivši direktor Vojno-bezbednosne agencije Momir Stojanović kaže da je lansirana ideja razgraničenja nerealna i da njom Aleksandar Vučić i Hašim Tači samo kupuju vreme jer su pregovori zapeli u ćorsokak.

Jedino Tači i Vučić znaju dokle je ta ideja došla. Sa aspekta Srbije razgraničenje je nemoguće misija jer postojeći Ustav garantuje teritorijalnu celovitost Republike Srbije. Da bi se bilo kakve korekcije državne granice desile, mora da dođe do promene Ustava. Ukoliko Vučić hoće kao Zaev da prvo postigne dogovor, to je protivustavno - kaže Stojanović.

Albanci sa juga nezadovoljni su statusom u državi, kaže Nedžad Beljulji, i lojalni su Srbiji onoliko koliko moraju, a ne doživljavaju državu Srbiju kao svoju.

Možda bi kroz razgraničenje mogli da se otarase problema. Albanci sa juga Srbije su Srbiji problem i biće sve vreme problem. Takođe će Srbi na Kosovu biti problem Vladi Kosova. Mislim da tu treba da se nađe rešenje kroz dogovor, rat nije rešenje i ratovi su iza nas - kaže Beljulji.

Prostor za saradnju Beljulji vidi u ekonomiji, a kaže da je iseljavanje stanovništva jedan od najvećih problema.

Novinar Nikola Lažić kaže da se niko ni ne trudi da Albance integriše u sistem na jugu Srbije, a da sa komšijama u Bujanovcu sasvim normalno žive. Raspoloženje Albanaca tumači kao ubedljivo većinsko za pripajanje Kosovu, ali da ih i u tom scenariju muče praktične stvari, kao što je - od koga će primati penziju.

Zajedničko svima je jedna vrlo ozbiljna napetost jer je jug Srbije dugo godina talac odnosa Beograda i Prištine, što se vrlo negativno i vrlo loše odražava na svakodnevni život. Jug je poligon, ogledno dobro, koje služi raznim vlastima kad treba da se izazove neki incident - kaže Lazić.

O ostalim stavovima gostiju o misterioznom razgraničenju, ali i o srpsko-albanskim odnosima pogledajte u debati “60 minuta”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • xyz

    20:12 // 1. 3. 2019.

    Menjam Beograd za Kosovsku Mitrovicu..

  • Vazdusna banja

    13:15 // 1. 3. 2019.

    Bice razgranicenja. Premestaju "Bondstil" sa Kosova u Kursumliju.

  • Cujte Srbi

    11:18 // 1. 3. 2019.

    Hitno prekinuti pregovore Beograda i Prištine!Zato što pregovaraju oni koji nemaju pravo na to.Tači i Haradinaj su teroristi i ratni zločinci,a A.V. je učesnik ratnohuškaške,agresivne...politike koju ovaj narod već trideset kodina plaća.Pregovore nastaviti kad i Bg.i Pr.dobiju gradjanske,demokratske..režime.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: