Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:39, 22. 1. 2020.

| Politika

Deljenje novogodišnjih paketića - SNS kampanja za ubiranje političkih poena

Autor:Bojana StamenkovićIzvor:Južne vesti
paketici sns
Naprednjaci delili paketiće, foto: printskrin SNS Leskovac

U susret novogodišnjim praznicima, aktivisti Srpske napredne stranke u Leskovcu pohitali su da najmlađima podele paketiće. Posetama na kućnim adresama usrećili su preko 1.100 mališana iz Leskovca i okoline, a kako navode na stranačkom sajtu, deljeni su deci bez obzira na političku pripadnost roditelja. Iako stranačka obeležja nisu isticali na samim dodelama, u lokalnim medijima je uglavnom to bio fokus.

Stručnjaci ocenjuju da suštinski nema zloupotrebe dece u političke svrhe, jer zakonodavstvo u tom delu nije regulisano u dovoljnoj meri, ali da SNS na ovaj način samo ubira političke poene.

Brojne fotografije stranačkih aktivista sa decom i paketićima objavljene su na portalu Gradskog odbora leskovačkih naprednjaka. Kako navode, sva deca do polaska u prvi razred dobijaju paketiće, a da li su im roditelji u stranci ili ne, kažu da je nevažno.

paketici sns Nema kršenja zakona, ali upitna moralnost ovo čina, foto: printskrin SNS Leskovac Osim od kuće do kuće u Leskovcu i okolini, aktivisti su paketiće delili i u Opštoj bolnici i Dečjem dispanzeru, a sve kako bi, kažu, usrećili najmlađe.

Želeli smo deci da ulepšamo praznike, da im poželimo sve najbolje, da prevaziđu poteškoće i da imaju bezbrižno detinjstvo - poruke su koje se razmenjuju u vestima o stranačkim aktivnostima.

Osim u javnim ustanovama, paketići su podeljeni na kućnim adresama u samom gradu, ali i okolnim selima - Gornja Jajina, Rudare, Palikuća, Ančiki, Belanovce, Gornje i Donje Sinkovce, Turekovac, Donje i Gornje Trnjane, Svirce, Vlase, Slavujevce, Igrište, Strojkovce, Donje Stopanje, Todorovce, Gornja i Donja Bunuša.

Na osnovu čega su znali koje adrese kuća da posete i da li je bilo onih koji su odbili paketiće, iz stranke za sada ne odgovaraju.


Crnjanski: Podela paketića sporna s etičkog stanovišta

Iako u konkretnim situacijama Srpska napredna stranka nije prekršila zakon koji štiti decu od eventualnih političkih zloupotreba, direktorka Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Vukosava Crnjanski kaže da sa etičkog stanovišta jeste sporno što su naprednjaci delili paketiće. Vukosava Crnjanski Crnjanski ocenjuje da SNS na ovaj način samo ubira političke poene; foto: FoNet/Ognjen Stevanović

U siromašnom društvu poput našeg, svaka vrsta humanitarnog delovanja nailazi uglavnom na simpatije javnosti i tako se, na površinskom planu, lako ubiru poeni. Morali bismo, ipak, imati na umu da uloga političkih partija, a posebno onih koji se već dugo na vlasti, nije da budu humanitarna društva, posebno ne ona čija se misija svodi na ad hoc ili prigodne aktivnosti - kaže Crnjanski.

Ljudima na vlasti je u obavezi da stvaraju uslove u kojima će sva deca imati zadovoljavajući nivo zdravstvene i svake druge zaštite, kaže ona, i da ne budu prepuštena pravim ili povremenim humanitarcima.

Dodaje i da samo pitanje zlouptrebe dece u političke promocije naše zakonodavstvo nije regulisalo u dovoljnoj meri, što političarima ostavlja širok prostor za eksploataciju dece zbog važnog simboličkog kapitala koji ona nose.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mila

    11:17 // 22. 1. 2020.

    A realno, ima li ovde osnova za prozivanje? Ako je njihov izbor da aktivno deluju na propagiranju svoje stranke, ako su za to nagradjeni radnim mestom na tzv. drzavnim jaslama, ako se svojevoljno odricu dela svoje zarade, i na ruke nose svojim sefovima, liderima, poverenicima ili kako se to vec zove u tim krugovima, i ako se taj novac trosi da bi se stranka dalje promovisala...

    • ja

      13:24 // 22. 1. 2020.

      ma da, odricu se samovoljno dela svoje zarade!

    • Зоран Васиљевић

      13:29 // 22. 1. 2020.

      Основно питање је чији је новац и одакле је новац који је дат за пакетиће. Ако су напрдњаци тај новац дали из својих џепова (у шта сумњам) онда нека. Али ако новац није њихов већ из разних буџета или из јавних предузећа онда је то криминал. Ако је новац из приватних фирми које морају да га "добровољно" дају СНС-у (између осталог и да би добијали јавне тендере) онда је то рекет и такође криминал.

    • steva

      13:31 // 23. 1. 2020.

      ja bih voleo da se ti odreknes dela tvoje zarade i das meni.

  • MilosNis

    11:15 // 22. 1. 2020.

    Jedino jos decu mogu da obmanu paketicima, nikog vise!

    • MilosNis

      13:03 // 22. 1. 2020.

      Lupanje minusa iz udobne fotelje JP-a, na drzavnim jaslama krcka se plata jedu se topli stranacki sendvici i lupaju se minusi neistomisljenicima. Napredna zemlja nema sta, od tolikog napredka sve nas je manje i manje, bas napreDNO!

  • providno

    09:32 // 22. 1. 2020.

    Ovoga se ni Zvezdan SNS ne bi setio... ili bi se možda setio?

    • Marko

      11:06 // 22. 1. 2020.

      Setio se on da izvede pljacku decenije, decembra 2018.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: