Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:36, 7. 11. 2016.

| Politika

Demokrate negoduju zbog elektronskih kartica u niškim vrtićima

Autor:J. ĆosinIzvor:Južne vesti
kartica
Demokrate protiv kartica u vrtićima; foto: JV

Niške demokrate kritikuju novi bezbednosni sistem koji će se uskoro primenjivati u niškim vrtićima. Oni smatraju da je pun propusta, a kao poseban problem izdvajaju to što će deca koja ne budu bila evidentirana ostati bez hrane.

Razlog nezadovoljstva, kako ističe Demokratska stranka u Nišu, jeste i taj što elektronska evidencija predstavlja "praktično još jedan neplanirani trošak za roditelje".

Uvodi se nešto novo za potrebe firme a to plaćaju građani iz već tankih džepova- kažu u DS.

Nezadovoljstvo stranke je tu i zbog "nesporazuma oko cena", a u DS tvrde da im se zbog toga žalio veliki broj građana.

Građani tvrde da su u pojedinim vrtićima na vreme bili obavešteni o uvođenju elektronske evidencije, ali da im je tada rečeno da će kartice koštati 120 dinara. Međutim, u većini vrtića roditelji su stavljeni pred svršen čin kada im je uručena priznanica od 220 dinara koju treba da plate kako bi dobili karticu - navode u stranci.

Demokrate “Pčelici” zameraju i to što savete roditelja niko nije pitao za mišljenje povodom uvođenja elektronskog sistema ulaska i izlaska u vrtiće.

Nezamislivo je, kažu, i to da deca ostanu bez obroka ukoliko se desi da ostanu bez kartice tog dana.

Šta ukoliko neko zaboravi karticu na putu do vrtića ili je u nekom trenutku izgubi? Da li to znači da će dete čiji je roditelj zaboravio karticu, a ipak uđe u vrtić pod tuđom evidencijom, toga dana ostati bez obroka? To je apsolutno nezamislivo - konstatuju u DS-u.

Iako nisu precizirali, demokrate su javnosti skrenule pažnju da elektronska evidencija otvara mogućnost za brojne zloupotrebe.

Još se nije stišala afera oko cena i usluga vrtića koje su naplaćivane više nego što je zakonom određeno. Građanima nije objašnjeno ni zašto je račun “Pčelice” često u blokadi, zašto duguje dobavljačima, zašto dirtektor ne izmiruje obaveze prema zaposlenima za prevoz, otpremnine i jubilarne nagrade - navodi se u saopštenju.

Podsetimo, prema ranijim najavama iz "Pčelice", uskoro bi trebalo da počne sa radom novi, elektronski sistem, po kome će ulaz u vrtiće biti moguć samo uz posebnu elektronsku karticu.

Kako je pojašnjeno, to se uvodi zarad povećanja bezbednosti dece, ali i preciznije evidencije na osnovu koje će se mališanima deliti obroci. Kartice se po ceni od 220 dinara uveliko dele roditeljima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Srba

    17:07 // 8. 11. 2016.

    Skoro je moja zena dosla u sukob sa zenom koja seta psa bez povesca u dvorista vrtaca, nakon dolaska komunalne policije je jos i ona ispala kriva, posto gospoda poznaju doticne gospodjice sa kucicima, (naravno ovo se nece zavrsiti na tome )
    E sad nije mi jasno da li ce ove kartice za koje uzimaju pare, doprineti tome da psima bude zabranjen ulaz u dvoristu vrtica ??
    ps. psi u dvoristu vrtica!!!

  • lahor

    05:32 // 8. 11. 2016.

    Došlo zadnje vreme,kad je sve na elektroniku.Sza sve neće ljudski mozak da izmisli

  • Marija

    00:37 // 8. 11. 2016.

    Ok... da se tu neko ugradio, ali na bezbednost nase dece ne treba stedeti! Ideja je odlicna, ALI meni treba minimum 3 kartice. Ja sa bebom, suprug na poslu. Da li cemo se juriti po gradu oko primo-predaje kartice??? I naravno niko vise nece moci da racuna na pomoc deka I baka koji su uskakali u pomoc ukoliko su roditelji spreceni

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: