Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:41, 24. 10. 2023.

| Politika

Đorđe Stanković: Država oštetila Grad Niš u poslednjih 11 godina za 300 miliona evra

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
đorđe stanković
Cifre transfera novca od Republike prema lokalnim samopravama se nisu menjale od 2015. godine, podseća Stanković; Foto: JV

Da država već 11 godina ne poštuje odredbu Zakona o finansiranju lokalne samouprave o transferu novca opštinama i gradovima i da su cifre iste svih tih godina čime je Grad Niš oštećen za 300 miliona evra, istakao je na zasedanju Narodne skupštine poslanik Narodnog pokreta Srbije iz Niša Đorđe Stanković.

Poslanik Stanković pozvao se na član 37 ovog Zakona i istakao da, prema njemu, 1,7 % budžeta mora da ide prema lokalnim samoupravama.

Član ovog Zakona glasi:

Godišnji iznos ukupnog nenamenskog transfera, koji predstavlja obračunsku kategoriju za raspodelu sredstava jedinicama lokalne samouprave, iznosi 1,7% ostvarenog bruto domaćeg proizvoda prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike.

Niški poslanik napominje da se ova odredba poštovala poslednji put 2014. godine.

Od 2014. godine do 2023. godine, a i za 2024. godinu, samo su prepisivani brojevi. Što znači da su svaki grad i svaka opština oštećeni. Na koji način? Na način što je budžet Republike Srbije 2014. godine bio 33 milijarde evra, a sada je 63 milijarde. Dakle duplo više - ističe on.

Kada se pogledaju Zakoni o budžetu za 2015. i 2023. godinu cifre zaista jesu identične.

Godišnji iznos ukupnog nenamenskog transfera koji se raspoređuje jedinicama lokalne samouprave, u 2015. godini utvrđuje se u ukupnom iznosu od 33.307.366.000 dinara.

Godišnji iznos ukupnog nenamenskog transfera koji se raspoređuje jedinicama lokalne samouprave, u 2023. godini utvrđuje se u ukupnom iznosu od 33.307.366.000 dinara .

Grad Niš je, kada se pogledaju podaci, prošle godine dobio od Republike 633.997.549 dinara. Ista cifru je dobio i 2015. godine.

I neko bi rekao, eto, Grad Niš je nešto dobio. Ali ono što je najveći problem u svemu tome, što bi Grad Niš trebalo da dobije 4,5 milijarde dinara. I to po zakonu. Tom matematikom, kada vidite koliko je jedan grad za samo jednu godinu oštećen od strane države, možete da utvrdite da je Grad Niša za 11 godina oštećen za oko 300 miliona evra. A nije samo Niš oštećen, oštećen je i Leskovac, Vranje i svi drugi gradovi. Zato što se nije poštovao ovaj zakon - kazao je Stanković.

On je postavio pitanje zbog čega nije dato više, odnosno onoliko koliko treba, svim gradovima i opštinama i istakao da sav taj novac treba da se nadoknadi svim tim lokalnim samoupravama.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dexter

    20:57 // 25. 10. 2023.

    Kradu ljudi sve što nije pričvršćeno po Srbiji. Neki čak nose i poslanički mandat stranke od koga su ga dobili, kao da im ga je... hmm... mama dala.

  • Milan

    11:12 // 25. 10. 2023.

    Mora tako biti, kako bi inace imali besplatne udzbenike u Beogradu, prevoz 21km za 80din, isto radno mesto u drzavnoj sluzbi gore ima vecu platu, itd. Cak i parking kazne idu gore, pa nam vracaju na kasicicu nazad. Zasto se mi moramo zrtvovati da bi oni ziveli. . .

  • Ljuba Kostic

    21:19 // 24. 10. 2023.

    То је тај разарајући београдски централизам српских дахија на власти који на кашичицу дели новац свих грађана својим послушним политичким феудалцима на локалу...
    Ово је горе од пљачке, ово непоштовање закона је равно издаји сопственог народа!
    Нема потребе да нам било шта "дајете" само поштујте Закон!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: