Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:12, 7. 6. 2018.

| Politika

Đorđević DSS: Odluka o predaji aerodroma nije zakonita

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Goran Đorđević DSS
Ukoliko bude usvojena, proslediće Odluku o ustupanju aerodroma Ustavnom sudu; Foto: JV/V. Milić

Ono što već dva meseca odlaže zasedanje niške Skupštine - Odluka o ustupanju Aerodroma "Konstantin Veliki" Republici, prema tumačenju odbornika Demokratske stranke Srbije i advokata Gorana Đorđevića, u suprotnosti je sa zakonima i propisima Srbije. Ukoliko ova odluka "prođe" Skupštinu, Đorđević najavjuje da će pitanje njene zakonitosti pokrenuti pred Ustavnim sudom.

Niški odbornik upozorava da Zakon o javnoj svojini ne pruža mogućnost da se javno zemljište ustupi bez naknade, osim ako postoji interes za takvim raspolaganjem, kao što je otklanjanje posledica elementarnih nepogoda ili uspostavljanje dobrih odnosa sa drugim državama, odnosno međunarodnim organizacijama i u drugim slučajevima predviđenim posebnim zakonom. prazne stolice Hoće li "aerodromska" sednica ikada biti održana?; foto: JV

Osim ovog Zakona, kao prepreku u ustupanju zemljišta na kome leži aerodrom, vidi i Uredbu Vlade Srbije o uslovima, načinu i postupku pod kojima se građevinsko zemljište u javnoj svojini može otuđiti.

U članu 7. Uredbe uslovi su još rigorozniji i u potpunosti ograničavaju mogućnost davanja zemljišta bez naknade samo u slučaju realizacije investicionog projekta kojim se unapređuje lokalni ekonomski razvoj, izgradnja socijalnih stanova - kaže Đorđević.

Zakon o lokalnoj samoupravni i Statut grada Niša, dodaje odbornik, takođe ne poznaju mogućnost "besteretnog otuđenja imovine lokalne samouprave". Predlog odluke koja bi trebalo da se nađe pred odbornicima, dodaje Đorđević, sporan je i sa stanovišta Zaključka Vlade kojim se traži aerodorm.

Tačkom 5. Zaključka Vlade RS, preporučuje se da se izvrši specifikacija obaveza „koje bi Republika Srbija eventualno preuzela po prenosu prava svojine“. Na osnovu navedenog, izvesno se može postaviti pitanje da li će obaveze nakon preuzimanja aerodroma ostati Gradu Nišu – dodaje Đorđević.

Odbornik Demokratske stranke Srbije kaže da odlukom da se aerodrom preda Republici na upravljanje, nisu precizirana ni pitanja koja se tiču ugovora koje Aerodrom ima sa privatnim avio-kompanijama, kao ni onih koji rade u ovom gradskom preduzeću.

Pitanje na koje niko od aktera ne nudi odgovor jeste šta će biti sa JP Aerodrom, šta će biti sa zaposlenima, šta će biti sa ugovornim obavezama, da li će ugovorne obaveze ostati na teret grada Niša. Da li će Niš trpeti štetne posledice po zahtevu za naknadu štete trenutnih ugovornih strana sa Aerodromom, a koji imaju zaključene ugovore do 2022. godine – pita se Đorđević.

aerodrom Još neizvesna sudbina aerodroma; foto: D. P.Đorđević zaključuje da zbog "sukoba" sa svih ovim pravnim propisima, aerodrom ne može biti ustupljen Republici pod uslovima koji stoje u odluci Gradskog veća. Dodaje da će, ukoliko odbornici vladajuće većine izglasaju ovu Odluku, pokrenuti pitanje njene zakonitosti pred Ustavnim sudom Srbije.

Podsetimo, iako je sednica niškog parlamenta na kome je odbornici trebalo da odluče o sudbini aerodroma trebalo da bude održana pre dva meseca, ona je posle tajnog sastanka vrha SNS u Beogradu odložena. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potom je trebalo da "objasni" Nišlijama nezadovoljnim ovakvom odlukom Gradskog veća, zbog čega je to dobro za njih. Ni dva meseca kasnije Skupština Niša nije zasedala, pod izgovorima da ne radi klima u sali, kao i da se čeka da odu gosti sa gradske slave.

Predsednik Skupštine Rade Rajković je prošle nedelje kazao da će sednica biti održana po sastanku šefova odborničkih grupa, koji je trebalo da bude ove nedelje. Kako Đorđević nema Odborničku grupu u parlamentu, nije mogao da kaže da li su se šefovi sastali, ali je izvesno da datum senice i dalje nije zakazan.

Zakonski rok za održavanje sednice je 90 dana od poslednjeg zasedanja, a krajnji rok je 21. jun. U niškoj javnosti se već nedeljama spekuliše da bi taj rok mogao biti probijen što bi dovelo do prinudne uprave i eventualno novih lokalnih izbora u Nišu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • pravi put

    21:55 // 7. 6. 2018.

    Tako se to radi,na sud pa da vidimo gde je ta pravna drzava!
    Protiv silnika ne ide drugacije,oni sve na galamu hvataju,uz to
    vredjanje,ponizavanje... Gakvi su,akav im je stili,zato na sud!

  • Oliver D.

    16:04 // 7. 6. 2018.

    Da li treba ustupiti aerodrom republici je jedna tema i pitanje za gradjane koji su se jasno izjasnili o tome, a nepoznavanje zakona advokata/odbornika je strasno i sramno. Otvori odluke o aerodromu na sajtu Grada, ako nista drugo, pa procitaj koji se tacno zakon primenjuje, pa ga onda komentarisi. Jadni klijenti sa ovakvim neznanjem, koje se na zalost nekpmenaplaćuje.

    • Dragoljub J.

      18:13 // 7. 6. 2018.

      Pre nego što krenete sa deljenjem političkih saveta preko mreža i portala (čitaj: botovanje), naučite jednu prostu lekciju iz oblasti privrednog prava: ugovor o poklonu NE postoji! I još nešto, ovaj odbornik nije samo advokat, nego doktor međunarodnog prava. Da biste mogli da uzmete knjigu u šake, morate prvo da odložite sok i sendvič. Srećno!

    • Voja

      19:51 // 7. 6. 2018.

      Ovo deluje kao pocetak zanimljive polemike.
      Neka Oliver kaze koji se zakon primenjuje na ustupanje niskog aerodroma.
      PS
      Ne znam kada su se gradjani izjasnili o niskom aerodromu.
      Ne mislis valjda na smesnim protestima?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: