Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:02, 21. 10. 2018.

| Politika

Dragan Đilas: Usloviti subvencije minimalnom platom od 350 evra

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti

Strane firme koje dobijaju subvencije u Srbiji moraju biti uslovljene minimalnom platom od 350 evra, kaže jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas i veruje da bi one na to pristale, kao što su u Mađarskoj, ali im niko to ne traži. Srbija nije toliko siromašna zemlja, navodi Đilas, da plate lekara i medicinskih sestara budu 4 puta manje nego u Rumuniji.

Inicijator novog opozicionog bloka Saveza za Srbiju, koji je u petak održao skup u Nišu, navodi da u Srbiji ne postoje uslovi za slobodne izbore, ali ipak nije za opciju bojkota.

Ja sam od onih ljudi koji se zalažu da dođemo do izbora, da na izborima pobedimo, a onda ako neko hoće da menja izbornu volju građana, da onda idemo na demonstracije, a ne obrnuto. Ovde je jedan dugačak put dok dođemo do toga i dok narod shvati da nažalost imamo čoveka i njegove saradnike koji od 100 stvari koje kažu, 99 su neistina - kaže Đilas.

Odlazak mladih iz zemlje i siromaštvo su najveći problemi, ali Srbija može da napravi "neviđen ekonomski pomak" za kratko vreme, kaže Đilas, ukoliko se stvari u državi "drugačije poslože".

Jedan od načina je da se Srbija bazira na energetici i poljoprivredi, navodi Đilas, a da se subvencije daju firmama koje su strateški potrebne Srbiji, a ne samo one koje uvoze sirovine, sklapaju kablove, a izvoze profit. Ipak, za sve njih Đilas bi postavio uslov.

Da kažemo tim stranim investitorima, da im damo subvencije, svi daju...Ali, ne može da plata bude ispod 350 evra, minimalno. I verujete, svi će to prihvatiti, u Mađarskoj je skoro duplo više od toga, u Slovačkoj i više. Kad bi ste ih testirali, oni bi to prihvatili - kaže Đilas.

Dodaje i da je najveći zagovornik zakona o poreklu imovine, kaže da je SzS heterogena koalicija, ali homogena oko ciljeva u 30 tačaka, i da bi u prvih godinu dana posle dolaska na vlast bila uspostavljena tehnička vlada bez lidera Saveza.

Napominje i da nikad ne bi tužio novinare, ali da urednik Informera Dragan Vučićević, koga je tužio, i televizija Pink - nisu novinari već puki izvršioci autoritarnog režima.

Više o tome kako do izbora, većih plata, o novom ekonomskom modelu, proramu koalicije, tviteru i ispadima lidera Saveza, tribini u Nišu, podršci Zapada, lokalnim kadrovima, uključivanju u politiku novih ljudi, o subvencijama, medijskoj sceni i svom odnosu prema novinarima, profesionalnom menadžmentu u državnim preduzećima i siromaštvu kao najvećem problemu Srbije, pogledajte u emisiji "15 minuta".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Spectre

    16:07 // 22. 10. 2018.

    Ako se Romanovi sloze i glasaju za mozda povuku jos neki glas i bude tih spasonosnih 350 eura koji ce da spasu naciju sad a kasnimo bar 10 godina. Ima li jos zivih od pre 10 godina?

  • Rotsild

    15:58 // 22. 10. 2018.

    Da je moglo to bi i DS uradila i mnoge zakone donela i promenila, ne bi bili kao nekada u zemljama ruskog bloka danas u Srbiji.

  • Čapa iz sokaka

    15:12 // 22. 10. 2018.

    Kakve "subvencije"? To je ogoljena korupcija na visokom, državnom nivou. Država mora da, ukoliko je iole ozbiljna, prvo razvija sopstvenu privredu, a da tek onda otvara vrata isključivo ozbiljnim kompanijama iz sveta. Mora da uredi na funkcionalan, a ne na partijski način, odnos kapital - rad. Naravno, ova sadašnja oligarhija za to nije sposobna, a i neće to da uradi, samim tim što je nesposobna.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: