Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:24, 5. 12. 2023.

| Politika

Duel Nacionalno okupljanje - Narodna stranka: Nišlijama da se vrati njihov novac, oduzete institucije i aerodrom

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti

Uz obostrano žaljenje što nisu na istoj izbornoj listi za predstojeće vanredne parlamentarne izbore 17. decembra, predsednica Dveri Niš Tamara Milenković Kerković i Nebojša Bogdanović iz Narodne stranke su u predizbornom sučeljavanju Južnih vesti istakli da ipak veruju u pobedu, a građane pozvali da se ne plaše i bez straha daju glas opoziciji, jer im ne može biti gore nego što je danas. Nišlijama obećavaju da će ih pitati šta žele, da će im vratiti njihov novac, ali i oduzetu Privrednu komoru i Aerodrom.

Najaktivnija narodna poslanica sa juga u prethodnom sazivu Parlamenta Tamara Milenković Kerković, inače profesorka Univerziteta i potpredsednica Pokreta Dveri, bila je učesnica predizbornog sučeljavanja na Južnim vestima, zajedno sa pravnikom Nebojšom Bogdanovićem, koji je ostao upamćen kao jedini predstavnik tadašnje vlasti koji nije glasao za poklanjanje aerodroma državi, a posle godinu dana od izlaska iz SPS predstavlja Narodnu stranku kao jedan od najbolje rangiranih južnjaka. Debata Kerković Bogdanović 3; foto: JV

Njihov zajednički osnovni princip i najvažniji stav za predstojeće izbore je da se protive francusko-nemačkom planu za Kosovo i Metohiju i kažu da će sa svima koji su protiv toga, osim sa naprednjacima, moći da sarađuju i nakon izbora.

Milenković Kerković je kao najvažnije tačke programa nacionalnog okupljanja koje čine Dveri i Zavetnici istakla to da Srbija mora da povrati svoju monetarnu suverenost i da prestane preterano zaduživanje, kao i da je za našu ekonomiju ključno osnivanje Privredne, Razvojne i Izvozne banke koje treba da podrže domaću privredu, uz to da fiskalna politika mora konačno da postane pravedna, jer najbogatiji plaćaju isti porez kao najsiromašniji.

Tamara Milenković Kerković; foto: JV Privredni razvoj ne može da se zasniva na subvencijama stranim direktnim investicijama, ističe profesorka, jer ne mogu da se daju milioni stranim investitorima, u kojima radnici rade za minimalac, dok Srbija nema industriju.

Država mora prvo da oduži svoj dug prema ljudima, a da onda idemo dalje u socijalnu politiku - ističe profesorka.

Tri ključna pitanja Narodne stranke izdvojio je Bogdanović, kao i odgovore koje jedino priznaju na ta pitanja - "ne" Francusko-nemačkom planu, jer njegovim prihvatanjem to direktno vodi Kosovo u članstvo u UN i tu je kraj sa delom naše teritorije, "ne" za kopanje litijuma u Srbiji i "da" za promenu sistema.

Finansijska suverenost je takođe važna tema, istakao je Bogdanović, koji se složio sa tim da su Srbiji neophodne domaće banke i ekonomska samostalnost.

Kada je reč o decentralizaciji, glavno pitanje Niša i juga Srbije je reindustralizacija, smatra predstavnik Narodne stranke, koji se takođe složio sa tim da je potrebna visokotehnološka, sofisticirana privreda, a ne motanje kablova, jer će to značiti zapošljavanje na hiljade stručnjaka koje iznedri niški Univerzitet. Nebojša Bogdanović; foto: JV

Potrebna je decentralizacija društva i ne može za sve da se pita Beograd. O Nišu mora da se odlučuje u Nišu i moramo da vratimo neke institucije koje je Niš izgubio, da to bude početak decentralizacije. Mi moramo da vratimo Aerodrom i Regionalnu privrednu komoru Nišu - smatra Bogdanović.

Sa tim se slaže i Milenković Kerković, koja smatra da bi decentralizaciji doprinelo glasanje za ime, kao i neposredna demokratija na lokalu, ali i vraćanje referenduma za sva važna pitanja, kao i rešavanje problema regionalnih razlika koje su u Srbiji najveće u Evropi, a jedan od predloga je i izmeštanje ministarstava u regione.

Građanima Niša da se vrati njihov novac, to je glavna poruka - ističe Milenković Kerković.

Da bi se smanjilo siromaštvo i potrošačka beda građana neophodna je i borba protiv korupcije, složni su sagovornici, a Milenković Kerković ističe da je za njeno uništenje potrebna politička volja.

Naš problem je sistemska korupcija, jer je kod nas postalo normalno da neko ko je na položaju to koristi da bi zapošljavao svoje, da bi krao, ja tvrdim da je moguće boriti se protiv toga, treba ispitati bogatstva, oduzeti i oporezovati ono što je nezakonito stečeno, uvesti krivično delo nezakonitog bogaćenja i ovo što se desilo Srbiji je ekonomski genocid nad narodom, ekonomski zločin, koji poput zločina protiv čovečnosti ne može da zastareva - zaključuje.

Bogdanović kaže da korupcija jeste kompleksan problem, a da je za rešenje potrebna promena sistema, uz poruku da "svaka država ima mafiju, ali je opasno kada mafija ima državu i to se ne sme dozvoliti".


"Opozicija će pobediti, samo izađite na izbore bez straha"

Debata Kerković Bogdanović 2; foto: JV Uz poruku građanima da im ne može biti gore nego što je sada i da samo otvore frižider i biće im sasvim jasno kako žive i za koga treba da glasaju, predstavnici državotvorne opozicije pozvali su građane da izađu na izbore 17. decembra.

Milenković Kerković je uverena da će pobediti na ovim izborima, da je vreme ovog režima prošlo i da naprednjaci više nemaju budućnost.

Mi razgovaramo o predaji 12 % naše teritorije, dotle su nas doveli, a s druge strane taj ekonomski tigar je doveo dotle da mu je polovina građana na granici siromaštva, a četvrtina nema tri obroka dnevno. Ovaj sistem nema budućnost, on će se i dalje boriti i to na život i smrt jer će braniti svoje privilegije stečene nezakonito, ali mi ćemo pobediti - navodi Milenković Kerković.

"Nemojte da se plašite, ništa vam ne mogu, a gore ne može da vam bude, može samo bolje i to mnogo bolje" - poručuje građanima Bogdanović, koji je tokom debate istakao i da mu je veoma žao što Dveri i Narodna stranka nisu na istoj listi na predstojećim izborima, jer je siguran da bi time imali i veće šanse.

Mi imamo veoma slične programe i nama je zato veoma žao što takve snage desnice, konzervativne, patriotske, nacionalne snage, nisu nastupile u jednoj koloni. Nažalost, a ne bih sada o tome, ali svima je jasno da mi u tome nemamo apsolutno nikakvu krivicu kao Narodna stranka, naprotiv, mi smo do kraja insistirali na traganju za rešenjem da izađemo svi u jednoj koloni - istakao je Bogdanović.

I predsednica niških Dveri se složila sa tim. da ostaje žal što nije došlo do ujedinjenja državotvorne opozicije, da se i lično zalagala za saradnju sa Narodnom strankom, ali da smatra da je očigledno pritisak bio mnogo veći na "tu stranu" opozicije, nego ne prozapadnu, koja se i pored većih razlika ujedinila.

Sa ove strane vi imate apsolutno iste stavove, mnogo je više saglasja, a do ujedinjenja nije došlo. Ja mislim da to govori samo o ogromnom pritisku vlasti, a čini mi se i nekih sila sa strane, da do toga ne dođe i do toga nije došlo, jer jasno je da je pravi konkurent ovoj kvazi-patriotskoj vlasti SNS, da je interes da se ova grupacija stranaka ne oformi da je interes bio jako veliki i nekako sinhron - smatra profesorka.

Ipak, zaključuje da to ne znači da saradnje neće biti nakon izbora.

Celu debatu u kojoj su učestvovali predstavnici Dveri i Narodne stranke pogledajte u videu na vrhu teksta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • SVETLANA CECA Žikina

    10:50 // 6. 12. 2023.

    g.Bogdanović rođen da bude gradonačelnik.
    Liči mu.

    • Tata Zika

      19:56 // 7. 12. 2023.

      Vodi ga kuci .

    • dr Jakov Zlatar

      09:16 // 8. 12. 2023.

      SVETLANA CECA Žikina@ Više mu liči da bude sobni starešina...

  • nisliski mohikanac

    16:01 // 5. 12. 2023.

    Promena sistema je promena ponasanja stanovnistva,to niko nema petlju da kaze.Mali broj ljudi je spreman na promenu sistema,samo bi više da dobiju.

  • nisliski mohikanac

    15:58 // 5. 12. 2023.

    Uz ovakvu opadanje broja stanovnika prica o decentralizaciji dovodi u pitanje poznavanja osnove budzetiranja.Jednostavno nema stanovnika,nema prihoda.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: