Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:28, 27. 4. 2016.

| Politika

Dva zapisnika za dodatnu sumnju u regularnost niških izbora

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
zapisnik-naslovna
Prvi zapisnik obrađen u 9:55m jutro nakon izbora; foto: S. Z.

Bez 20 neregularnih biračkih mesta i sa 99,43% obrađenih glasova Gradska izborna komisija je još u 9:55, 25. aprila imala prve preliminarne rezultate izbora u Nišu. To nije saopšteno javnosti, već je 9 sati kasnije pročitan novi zapisnik sa izmenjenim rezultatima i statistikom.

Zašto Gradska izborna komisija nije u javnost iznela rezultate koje je u zapisnik unela ujutru dan posle izbora, nego je za to čekala veče i novi zapisnik, zasada nije poznato, jer se predsednica GIK Jelena Žarić Kovačević nije javila na telefon novinarima “Južnih vesti”.

zapisnik1 U prvom zapisniku obrađen askoro sva biračka mesta, a SNS ima 29 mandata; foto: S. Z.Kako piše u prvobitnom zapisniku, a koji je došao do novinara “Južnih vesti”, rezultati su utvrđeni na osnovu obrađena 173 od 174 biračka mesta, koliko ih ukupno ima u Nišu, što bi značilo da je u tom trenutku neregularnim izbornim mestom smatrano samo jedno.

To brojanje je pokazalo i da je SNS u Nišu osvojio 29 mandata, koalicija oko SPS i Koalcija “Niš, moj grad” po 8, Dosta je bilo 6, SRS 5, Dveri-DSS 4 i manjinska Ruska stranka 1.

Međutim, taj zapisnik nikada nije prezentovan javnosti, a na onom koji je objavljen kasno po podne u ponedeljak, već je nedostajalo 20 biračkih mesta na kojima će se ponovo glasati, a SNS je dobio mandat više - 30, dok je koalicija DSS-Dveri izgubila jednog odbornika, pa sada ima 3.

Da bi trebalo da imaju 4 odbornika smatra i lider Gradskog odbora DSS Goran Đorđević.

Politika je surova borba i svakako da je možda nekom u interesu da lista DSS-Dveri i ne bude u lokalnom parlamentu. Prema našim podacima, mi imamo 4 mandata, a ne 3 kako je objavio GIK. Videćemo kakvi će biti konačni rezultati - kaže Đorđević.

Za Branisalva Jovanovića iz Koalicije “Niš, moj grad” stvari su jasne - u brojanje glasova je prste umešao vladajući SNS.

Srpska napredna stranka se bori za apsolutnu većinu u gradskom parlamentu i zato menjaju zapisnik i zato raspisuju izbore ponovo na 20 izbornih mesta - rekao je Jovanović.

zapisnik2 Rezultati koji su pročitani medijima; foto: S. Z.Da stvar bude gora, zapsinik koji je prezentovan javnosti sačinjen je u ponedeljak u 14:24, a novinarima saopšten tek u 19 sati uveče, pola sata nakon zasedanja Gradske izborne komisije, kako piše na sajtu Grada.

Taj zapsinik su već osporili Koalicija “Niš, moj grad” i Pokret “Dosta je bilo” koji tvrde da na pojedinim mestima izbori i ne treba da budu poništeni ili da treba da budu poništeni u celosti.

U istom dokumentu prostom matematikom se dolazi do rezultata da nedostaje 90 listića u ukupnom zbiru, a predsednica GIK-a je to pravdala softverom.

Poslednje informacije iz GIK-a objavljene na gradskom sajtu odnose se na datum ponovljenih izbora koji su zakazani za 30. april.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • aca Niš

    12:25 // 28. 4. 2016.

    Najpravednije bi bilo da se ponove izbori samo što bi ovog puta kontrola morala da bude na najvišem nivou.

  • Dejan Nejic

    07:51 // 28. 4. 2016.

    Gospodo politicari,pogledajte se u oci,sve dok u partijama imate clanove koji su tu dosli da bi izvukli korist bice nam ovako,sve dok u birackim odborima imamo ljude koji su tu dosli iskljucivo zbog dnevnica imacemo kradene izbore,sve dok imamo mogucnost neizlazenja na izbore imacemo nelegalne izbore,sve dok se ne odgovara za ucinjeno,bice nam ovako kako nam je sada.

    • Dexter

      12:11 // 28. 4. 2016.

      Pa onda nam spasa nema, zar ne?
      Hoćemo li da čekamo da nam opozicione partije popune anđeli, koji će politikom da se bave bez ikakve lične koristi, misleći samo na naše dobro? Ili ćemo da shvatimo da NISU svi isti, da smo od 2000. počeli da gradimo kakvu-takvu demokratiju, da se više ne gine i ne ratuje, da su otvarane fabrike... dok nije došao SNS i počeo da nas vraća u 90-te! Krađa izbora, alo!

  • nenad 2008

    01:28 // 28. 4. 2016.

    Bezbožnici, neznaju da se na Veliku subotu vrše pripreme za Vaskrs,kada se ide u goste, da mnogi odlaze u selo, da se svadbena veselja spremaju, rođendani. Objektivno, ko mari tada za pozive.

    • Nislija

      07:51 // 28. 4. 2016.

      Pa to im je izgleda i cilj.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: