Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:19, 2. 10. 2021.

| Politika

Dveri: Nastavlja se otimanje javnog prostora od građana Niša

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
242510750_563069424961370_8862156683839408494_n
Stanari juče protestovali; foto: T. T.

Niška lokalna vlast na čelu sa gradonačelnicom Draganom Sotirovski, a uz podršku “stručnjaka“ kakva je Marina Živulović Petrović, kako kažu u lokalnom odboru Dveri, nezaustavljivo ide ka svome kraju. To zaključuju nakon oduzimanja parkinga stanarima zgrada u Ulici Svetozara Markovića što vide kao otimanje javnog prostora od građana.

Stanari zgrada u pomenutoj ulici, ali i oni koji žive na adresi Sinđelićev trg juče su protestovali jer su im sa parkinga uklonjene rampe, pa brinu da ubuduće neće imati gde da parkiraju svoja vozila.

Pomoćnica gradonačelnice Marina Živulović Petrović je rekla da Grad samo gazduje svojom imovinom, jer je parcela na kojoj je parking u vlasništvu Grada, sa čim se stanari nisu složili.

Reagovao je i opozicioni pokret Dveri koji ovaj potez gradskih vlasti vide kao otimanje od građana.

Oduzimanje parking prostora stanarima u srcu Grada, a koji ga koriste od 1974. godine, kojima mesto za parking garantuju i ugovori o kupovini stanova, kao i prethodno izdata akta lokalne samouprave, jeste akt otimanja od sopstvenih građana. Dok se maćehinski odnose prema građanima, istovremeno, lokalna vlast na čelu sa gradonačelnicom Sotirovski, uz stručnu podršku Marine Živulović Petrović poklanjaju imovinu svih nas, javnu površinu kraj objekta Delta privatnom investitoru Miškoviću - pišu iz Dveri.

Pojašnjavaju da je nekada državno zemljište, uprkos postupku restitucije koji se vodio, najpre nezakonitom konverzijom prebačeno u privatnu svojinu, a tokom 2018. protivno zakonu, prodato Niš ekspresu da bi to privatno preduzeće tokom 2019. prodalo bivšu imovinu svih građana Niša kompaniji Delta ali po tržišnoj ceni.

U svom saopštenju skreću pažnju i na neke druge poteze koje je povlačila nova pomoćnica gradonačelnice Niša dok je bila u Upravi za građevinarstvo - od potpisivanja GUP-a nakon isteka mandata do rušenja obejkata koji su imali dozvolu.

Niška lokalna vlast na čelu sa gradonačelnicom Sotirovski, a uz podršku "stručnjaka“ kakva je gospođa Marina Živulović nezaustavljivo ide ka svome kraju. Otimanje javnog prostora od Nišlija i njegovo pretvaranje u privatni prostor SNS-a postalo je osnovna preokupacija lokalne niške vlasti i gradonačelnice Sotirovski, postavljene nakon prošlogodišnjih nezakonitih i lažnih izbora. Što se grbo rodi vreme ne ispravi. Jučerašnji protest stanara iz ulica Svetozara Markovića i zgrada na Sinđelićevom trgu pokazuje da se nastavlja rat lokalne vlasti protiv sopstvenih građana - piše u saopštenju.

Dveri zaključuju da ća za sva nezakonita akta i radnje preduzete protivno interesima građana Niša, oni koji su ih činili odgovarati pred zakonom.

Podsetimo, stanari pomenutih ulica juče su održali protest jer tvrde da je uklanjanje rampe uzurpacija njihovog prostora.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • arsa

    14:04 // 4. 10. 2021.

    Према Закону о становању земљиште око зграде припада станарима зграде.Све друго је кршење Закона.На жалост много је оваквих примера по Нишу.Интересантно, али само у Нишу.

  • Nn

    12:13 // 3. 10. 2021.

    Ukoliko je to nekako stvarno gradsko zemljiste, lepo punudite stanarima zgrade da otkupe ta parking mesta i resen problem. Stanari ce imati priliku da dobiju privatna parking mesta (kao sto su u novim zgradama, sa cistim papirima za svakog pojedinacnog vlasnika), a grad ce da uzme nesto para (sto je ocigledno i cilj). Parking mesta koja se ne prodaju, neka bude zona za parkiranje i gotovo.

  • Cika Pera

    11:27 // 3. 10. 2021.

    Ma ajde bre sa tim rampama treba sve da ih uklone iz grada i da se zabrane , svako misli kako je njegovo , a ovi papagaji iz Dveri znaju samo da se.u za sitnice . Organizujte ljude ,protest ovo ono , prestanite vise da radite za vlast.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: