Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:45, 12. 6. 2023.

| Politika

Dveri Niš: Gradska vlast je obećala Karićima da će zidati na Paliluli, makar cela plivala u kanalizaciji

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
karići tesla park
Iz Dveri ukazuju na nezakonitosti; ilustracija; foto: JV

Sve faze usvajanja urbanističkih planova koji Karićima omogućavaju gradnju u Nišu bile su nezakonite, tvrdi narodna poslanica Dveri iz Niša Tamara Milenković Kerković. Poziva građane da dođu u Oficirski dom 15. juna, od 11 sati, na ponovljenu javnu raspravu o usvajanju novog plana.

“Grad Niš je obećao kompaniji Karić da će zidati na brdu, pa makar čitava Palilula plivala u kanalizacionim vodama” - navodi Milenković Kerković i upozorava da su poplave u toj opštini ionako sve češće.

Ni poplava koja je Palilulsko veče pretvorila u crnotalasni film i koja bi, da zelena površina od 3,5 hektara na brdu iznad Stare ciglane nije apsorbovala ogromne padavine, poplavila ne samo podvožnjak i deo KC-a, već i čitavo naselje ispod brda, ni otkriće da je još pre više od tri godine Grad potpisao sa kompanijom Karić Memorandum o saradnji, ni otkriće da iza kompanije Tesla park stoji Karićeva BK Tesla, nije sprečilo Komisiju za planove da nastavi nezakoniti postupak izmene Plana generalne regulacije za Palilulu - objašnjava poslanica.

Tvrdi da se već prodaju stanovi u betonskom luksuznom naselju “Betoven park”, koje će biti na zelenoj površini, a koje takođe zida kompanija Tesla park, iza koje stoji kapital Karića.

Ovo naselje niti postoji, a ne samo da nema građevinsku dozvolu, već ni postupci izmene urbanističkih planova nisu okončani - kaže Milenković Kerković.

Napominje da će “tajanstveni investitor” kojeg je gradonačelnica Sotirovski najavljivala, a koji je sada svima poznat, dovesti do velikog zagađenja Niša. Tvrdi i da su sve faze postupaka usvajanja urbanističkih planova bili nezakoniti.

Nastavljaju, kaže, da krše zakone i Gradsko veće i većnik Nenad Stanković i gradonačelnica i Komisija za planove.

Gradska urbanistkinja Tanja Obradović, koja je nakon primedbi Dveri i poslanice Tamare Milenković Kerković na javnoj sednici u februaru podnela ostavku na tu funkciju, sada se vraća ponovo da okonča započeto i od 30. maja je član Komisije za planove Grada Niša umesto arhitekte iz Beograda - navodi Milenković Kerković.

Oglasom u Narodnim novinama, dodaje, počeo je ponovljeni Javni uvid u plan koji podrazumeva da umesto 3,5 hektara zelene površine Nišlijama ostane 100 kvadrata zelenila.

Pored toga, u Službenom listu objavljeno je i da će se vršiti i nove izmene najvišeg plana - GUP-a, a da zato što su te izmene manje, ponovo nije potreban Elaborat o uticaju na životnu sredinu i to je Rešenje ponovo doneto. U te “manje izmene” spada i priobalni pojas Nišave u dužini od 28 kilometara - poručuje poslanica.

Ističe da tužilaštvo do sada nije reagovalo i poziva građane da dođu u Oficirski dom u četvrtak, 15. juna, od 11 sati, na ponovljenu Javnu raspravu Komisije za planove i tako spreče gaženje interesa Nišlija zarad interesa privatnog investitora.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • A be nišlijo..palilucu

    08:25 // 14. 6. 2023.

    Abe kako precednik na opštinu Palilusku ćuti. Pa njemu si mu kuća tu ispod kod njega ce mu se prvo izlije će mu vrne voda u avliju bre bre kako pa toj sag.

    • Var tehnolog

      19:57 // 14. 6. 2023.

      Sve si u pravu, no ne trudi se se da govoris niski , to sto pricas je selski ! Nislije tako ne govore!

  • Гага

    13:23 // 13. 6. 2023.

    Шта год да се гради(стамбено насеље,спортско-рекреат.цемтар,или комбиновано),услов свих услова је регулација кишне и фекалне канализ.А то доста кошта!

  • Bidza

    12:34 // 13. 6. 2023.

    Obicno je javni uvid bez znanja javnosti! Kanalizaciju za privatnu Tursku firmu su nacrtali kroz privatno zemljiste kod Elektronske ,iako imaju gradskih 6 metara pored bulevara Cara Konstantina.Uprava za planove je generator korupcije i javasluka!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: