Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:51, 11. 12. 2022.

| Politika

Dveri Niš: Lokalna vlast primenjuje razne metode za fingiranje javnosti

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
Tamara Milenković Kerković
Primedbe na netransparnetnost postupka za usvajanje budžeta i sednicu Komisije za planove povodom izmene plana detaljne regulacije za nišku opštinu Palilula; foto: Pokret Dveri

Navodeći primere javne rasprave o budžetu Grada Niša, koja je 6. decembra zakazana za sledeći dan i Javne sednice Komisije za planove povodom izmene plana detaljne regulacije za nišku opštinu Palilula, za koju se informacija o sednici nigde nije mogla naći, iz niškog Pokreta Dveri kažu da lokalna vlast, da bi sprečila učešće građana u donošenju najznačajnijih odluka za život u gradu, primenjuje razne metode fingiranja učešća javnosti u postupcima usvajanja najvažnijih dokumenata - budžeta, izmena urbanističkih planova, planova regulacije.

U prvom slučaju je sednica, navode iz Dveri, zakazana samo sat nakon što je na portalu Gradske uprave objavljen predlog budžeta, a o sednici Komisije za planove povodom izmene plana detaljne regulacije za nišku opštinu Palilula primenjen je metod da se informacija o sednici nike mogla naći nigde, a objavljena je u listu “Srpski telegraf”.

Posebna je hipokrizija što je ovu nišku praksu kao pozitivan primer “demokratskog uključivanja građana u javnu raspravu o budžetu” bez imalo stida iznela na sednici republičkog Parlamenta narodna poslanica Jelena Žarić Kovačević kao pozitivan primer. Dobila je odgovor narodne poslanice prof. dr Milenković Kerković da je njena izjava definicija licemrja i da predstavlja obmanjivanje javnosti - navode iz Dveri.

Dodaju da su izneli primedbe na obe polu-tajne sednice, a kada je reč o netransparentnosti postupka usvajanja budžeta za 2023. godinu gradonačelnica Dragana Sotirovski i predsednik Skupštine Boban Džunić su, kako kažu, odgovorili da im nisu jasne jer se radi o Nacrtu dokumenta koji tek treba da se usvoji.

Tok sednice Komisije za planove za Šeste izmene i dopune plana detaljne regulacije gradske opštine Palilula pokazao je, navode, zbog čega je zakazana na način da je samo formalno otvorena za javnost.

Narodni poslanik Tamara Milenković Kerković rekla je da se svi ovi postupci svesno vode iz leđa građana kako bi se favorizovao privatni interes građevinskih investitora zbog čega je ova sfera predmet najveće korupcije. Izjavila je i da je skandal da je ovaj planski dokument praktično falsifikat jer se donosi bez Odluke o izradi Plana, a postojeća odluka Gradske skupštine odnosi se na sasvim drugo područje. Za područje od 65 hektara gradskog zemljišta na opštini Palilula koje se ovim Planom razmatra, nema nikakvih odluka - navode iz Dveri.

Skandal je i to, dodaju, što se nastavlja sa praksom da Sekretarijat za zaštitu životne sredine donosi odluku da nije potrebna procena uticaja na životnu sredinu, kao što nema ni saglasnosti javnih ustanova, gradskih i republičkih preduzeća, poput EPS-a, Srbijavode, Srbijagasa, JKP Medijana i JKP Naisus, MUP i drugih institucija koje treba da štite interes građana.

Zaključuju da je primarni cilj vlasti u Nišu zaštita privatnog umesto javnog interesa svih građana.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Limun

    07:28 // 12. 12. 2022.

    Naravno, nema komentara. Sada su slave najvažnija stvar na svetu. Kad vile upru u oči biće kasno za kukanje. Tipično za Srbe. Uspavani, punih stomaka, siti, bleje u TV, gutaju parove i farme i kuckaju poruke.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: