Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:30, 29. 9. 2023.

| Politika

Dveri Niš: Uz ostavke, tražimo izveštaje o lokalnim budžetima i o stanju imovine

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
Tamara Milenković Kerković
Od lokalnih funkcionera traži da podnesu račune građanima; foto: Dveri Niš

Pre nego što gradonačelnici i predsednici opština podnesu ostavke treba građanima da podnesu račune - da kažu kakvo je stanje u budžetu, kolika su dugovanja, koliko je uvećana njihova imovina i imovina njihovih porodica, smatra narodna poslanica i potpredsednica Pokreta Dveri Tamara Milenković Kerković. Ona kaže da vlast nije dobro upravljala državnim novcem i do rashodi nisu transparentni pa je zato neophodno polaganje računa.

Izbori Uz ostavke izveštaji; foto: M. M. Dok gradonačelnici i predsednici opština na “mig” Aleksandra Vučića u brojnim gradovima i opštinama Srbije daju ostavke kako bi se stekli uslovi za održavanje prevremenih lokalnih izbora, na ostavke gradonačelnika se čeka u Nišu i pojedinim gradovima na jugu, za koje niške Dveri kažu da su oborili rejting Srpske napredne stranke.

Nesposobnost i visok stepen korupcije lokalnih izvršnih vlasti, uz mnoštvo drugih faktora, kako kaže Tamara Milenković Kerković, od gradova Srbije stvorili su “socijalne bombe” prepune ljudi koji se bore za elementarni opstanak svojih porodica.

Stoga, pre nego što gradonačelnici i predsednici opština podnesu ostavke treba da najpre građanima podnesu i račune - da daju Izveštaj o stanju budžeta i tome koliko su postojećim i budućim dugovanjima zadužili lokalne budžete, ali i Izveštaj o svojim ličnim bogatstvima , o tome za koliko je njihova i imovina članova njihovih porodica uvećana od kako su u izvršnoj vlasti, i jesu li je prijavili Agenciji za sprečavanje korupcije - smatra Milenković Kerković.

Da je polaganje računa u Srbiji postalo neophodno pokazuje najnovija Ocena Predloga zakona o završnom računu budžeta Republike Srbije za 2022. godinu koju je 25.septembra podneo Fiskalni savet. Narodna poslanica kaže da se tu vidi da je vlast državnim novcem upravljala loše i da je prikaz ogromnih rashoda države nedovoljno transparentan.

Trošenje para van onih koje odobri budžetom Narodna skupština je prema nalazu Fiskalnog saveta ogromno, a nisu realizovani pompezno obećavani ekološki i zeleni projekti, poput izgradnje postrojenja za prešišćavanje otpadnih voda, kanalizacione mreže i deponije u 69 gradova Srbije, kanalizacione mreže, realizacija projekata u oblasti zdravstva bila je ispod 50%, projekti koji su angažovali ogromna sredstva u oblasti saoobraćaja - putevi, mostovi, tuneli i obilaznice su značajno slabo izvršavani - navodi Milenković Kerković.

Dodaje i da stanje u kulturi i prosveti nije dobro, da građani umesto pozorišta gledaju rijaliti, a da je dostojanstvo prosvetnih radnika uništeno kao i obrazovanje. Ona kaže da su u Srbiji efikasni su samo oni koji “ugradnjom“ od države zgrću ogromna bogatstva i da lokalni funkcioneri pre ostavke treba da “opravdaju” ono što su radili.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marina Adamović

    06:05 // 1. 10. 2023.

    Opozicioni odbornici u skupštinama podnose inicijative kojima traže promenu ovog ili onog samo da bi se slikali, osvajali potlačen narod. Sve je kopija SNS postupaka. Koga birati, ni sam Bog ne zna. SNS je preduboko pustio korene, prevaspitao čak i svoje protivnike. Svi misle samo na ličmi boljitak. Pretužno.

  • Pera

    14:04 // 30. 9. 2023.

    Vi ste vec vidjeno, vas motiv dolaska na vlast je iskljucivo licno bogacenje.....

    • Var tejnolog

      20:32 // 30. 9. 2023.

      Ovi tvoji, za koje botujes, su,sve sami siromasi !
      Promeni tu pricu, prethodni krali, ovi su posteni a i naredni ce krasti !

  • DUŠKO visokoletač Aleksinac

    12:43 // 30. 9. 2023.

    Pa dobro,ako postoji pametniji i lepši čovek od g.Nenada Stankovića neka preuzme grad i Nišavski Okrug i on upravlja g.Stanković bude udaljen iz politike zauvek.
    Nema ga i još se nije rodio!
    Ovo majka samo jednom rađa!
    Da nije njega Niš bi bio selo.
    On je pošten jer njegov tata ima kompanije u više evropskih zemalja koje super posluju i ništa Nenad nije uzeo od države Srbije.
    Sve pokloni od tate.

    • ŽIKA GAZDA Orevac

      06:26 // 3. 10. 2023.

      Nešu je GOSPOD poslao da nas opismeni.
      Samo nije zaposlio iz Pasjače one koji neće da rade.
      Sve svastike udomio na dobra mesta a badže tu i tamo a mogao je i bolje.
      Tašta vedri i oblači u školu u Durlan i za svaki problem direktor prvo nju pita.
      Uskoro se otvara LIDL u Pasjače a njegov tast biće glavni magcioner.
      Ovako neće moći još dugo jer i mi seljaci ponešto smo naučili.
      Moraju promene hitno

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: