Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:19, 12. 7. 2022.

| Politika

Dveri Niš podržale najavljeni protest meštana zbog izgradnje azila kod Gadžinog Hana

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
azil niš
Kažu da će psi boraviti u neuslovnom azilu; foto: Zlatko Nečevski

Meštani sela Duga Poljana kod Gadžinog Hana najavili su protest zbog planiranog azila za pse, a podršku će imati i iz Gradske organizacije Dveri Niš odakle smatraju da će 2.000 napuštenih pasa boraviti u neuslovima, bez kanalizacije, dovoljno vode i stručnog osoblja, a na štetu žitelja i samih životinja.

Kako navode u saopštenju, iznos od 26.000 švajcarskih franaka nedovoljan je za izgradnju i održivost tog “megalomanskog objekta”.

Problem pasa lutalica na ulicama Niša se ne može rešiti pukim zatvaranjem ogromnog broja pasa, pa bilo gde to bilo, a da se to po ko zna koji put izvodi netransparentno, nestručno i nedemokratski, izgradnja predimenzioniranog azila, bez kanalizicije i vode, stvoriće nove probleme i ljudima koji tamo žive, ali i životinjama za koje znamo u kakvim užasnim uslovima borave u još jednom, manjem “logoru za pse“ kraj niškog smetlišta - navode iz Dveri.

Oni smatraju da bez određene regulative ni deset azila neće rešiti problem, jer će se i nakon sklanjanja pasa sa ulica, nekontrolisanim razmnožavanjem i daljim neodgovornim ponašanjem vlasnika na ulicama uvek nalaziti novi psi.

Od sto pasa rođenih na ulicama , preživi samo njih pet ili šest, a uprkos tome na ulicama Niša je više hiljada ovih životinja. Osim toga, potreban je na ulicama gradova jedan kontrolisan broj pasa i mačaka kako se ne bi namnožili štetni glodari. Lokalna vlast o ovome konačno treba da se traži mišljenje stručne javnosti i udruženja za zaštitu životinja, a ne da ovako značajan problem prepušta odluci Opštine Gadžin Han - navode.

Traže i regulativu koja će podstaći odgovorno vlasništvo i uzgoj pasa, subvencije za sterilizaciju vlasničkih pasa i povlastice za odgovorne vlasnike.

Tražimo primenu i kontrolu primene zakona o obaveznoj registraciji (čipovanju) pasa, kao i striktno kažnjavanje vlasnika čiji se psi kreću slobodno ulicama, koji ne čiste za svojim psima, kao i oštre krivične sankcije za vlasnike pasa čiji psi napadnu ili povrede ljude, druge pse a posebno decu - navode iz Dveri.

Kako ističu, tek kada se taj deo uredi može se pristupati smanjivanju broja pasa na ulicama, kao i da se za takve projkte treba ulagati novac iz donacija.

S obzirom na to, navode da će podržati proteste meštana Duge poljane i pozivaju ostale građane da im se pridruže.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Marina Mo

    09:43 // 16. 7. 2022.

    Još jedan način kradje budžeta koji ne rešava problem. Poštovanje Zakona o dobrobiti, izgradnja malih prihvatilišta, sterilizacija subvencionisana, takse na nesterilisane pse i problem rešen. I kazne , kazne za sve one čiji psi šetaju sami, a koji se posle pitaju a gde ćemo sa uličnima i koji izbacuju neželjene mladunce po budžacima.

  • Ivana

    11:04 // 13. 7. 2022.

    Pa aj npr. kod tebe u komsiluk :)

  • Goran

    10:21 // 13. 7. 2022.

    Glava iz Bg im namiren, a ovi lokalni još nisu pa se priključuju građanima, što se oni ne pobuniše a građani da im se pridruže, sve ovo mislim na Dveri

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: