Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:06, 10. 7. 2023.

| Politika

Dveri: Niški odbornici usvojili izmene Plana za Palilulu koje nisu ni videli, uključeno i Tužilaštvo

Autor:Tamara TodorovićIzvor:Južne vesti
beethovens park 4
Smatra da su procedure zanemarene kako bi se Karićima omogućila gradnja; foto: JV/T. T.

Nakon što je poslanica Dveri iz Niša Tamara Milenković Kerković u više navrata isticala da su sve faze usvajanja urbanističkog plana za Palilulu kojima se firmi "Tesla park" omogućava gradnja - nezakonite, Posebno odeljenje za sprečavanje korupcije počelo je da ispituje te navode. Takođe, kao još jednu od nezakonitosti, Kerković ističe to što su niški odbornici usvojili izmene Plana koje, kako tvrdi, nisu ni videli.

Kerković napominje da je u svim prethodnim fazama donošenja tog urbanističkog plana bilo mnogo nezakonitosti, kao i na poslednjoj sednici Skupštine Grada 22. juna, a da je najveća to što su odbornici, kako navodi, glasali za izmene Plana generalne regulacije Opštine Palilula koji nisu ni videli, jer se dokument sa Planom pojavio na gradskom sajtu tek dan kasnije, 23. juna. Screenshot 2023-07-10 at 11.59.54 Usvojen 22. a objavljen 23. juna; foto: printskrin

Ovo je samo poslednja i najvidljivija od svih zloupotreba Gradskog veća i gradonačelnice Sotirovski kao predlagača, koji su na sednici Veća 19. juna čiji je prvi deo bio zatvoren za javnost, doneli odluku da ovu tačku po hitnom postupku uvrste na Dnevni red Skupštine, pa je ovaj dokument - Izmene PGR-a za Palilulu, iako još uvek u proceduri, na gradskom sajtu objavljen 21.juna - samo 18 sati pre početka sednice sednice Skupštine Grada i to u popodnevnim satima u 16:02 - objašnjava ona.

Napominje i da njen Zahtev da se dokument Izmene PGR za Palilulu - druga faza stavi van snage i da se o njemu ne glasa zbog povrede javnog interesa i mogućeg izazivanja opšte opasnosti, uz napomenu da Tužilaštvo ispituje slučaj "nije došao do odbornika“.

Ovo nisu jedine zloupotrebe gradske vlasti u slučaju "Tesla park“. Sve je u skupštinskoj proceduri bilo nezakonito i protivno Statutu Grada. Ne samo da je dokument Izmene PGR za Palilulu - druga faza u Dnevni red ubačen po hitnom postupku, dok procedura odgovora na primedbe podnete u Javnoj raspravi još nije ni završena, nego je od odbornika sakriven i Zahtev narodnog poslanika sa 17 primedbi i činjenica da je na temu trgovine uticajem po ovom predmetu, niško VJT oformilo predmet - navodi Kerković.

Dodaje i da je gradska vlast ovim "opljačkala građane Niša" za još jednu javnu zelenu površinu koja je bila predviđena za park, sport i rekreaciju, i to sve kako bi omogućila Kariću i "Tesla parku“ da zida stanove, koji se već prodaju u takozvanom elitnom naselju "Beethoven's park“.

Inače, nakon niza negiranja, kako gradonačelnice Niša, tako i samog direkotra firme "Tesla park" koja gradi na Paliluli, Južne vesti uspele su da dokažu da upravo Karićevi ljudi, kao i firme koje su oni osnivali stoje iza gradnje u niškoj opštini.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Odgovor Tužilaštva (preuzmi) - 201.12 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • A koliki je njen deo...

    07:11 // 26. 7. 2023.

    U Dnevni red ubačen po hitnom postupku,..neki zaista nemaju meru...verovatno treba namiriti preostale naprdnjake kao i poslanicu Cecu Milijic koja pripada Paliluli,sirota za 3 godine ne otvori usta u skupstini ni da bekne o problemima Nisa koji izgleda gore nego njeno Sarajevo [posle rata,lici na deponiju tek posle ovih Karica bice razvalina,bez dna...udavice se neki u korupcojo...

  • dr Jakov Zlatar

    08:04 // 11. 7. 2023.

    Vrla poslanica se do sada,nije oglašavala da osudi nastup Martinovića,ubistvo trans devojke vređanje poslanika, inflaciju,siromaštvo,ukazivane su i njoj i njenima,brojne kriminalne radnje u građevinskoj i urbanističkoj sferi, ali nije reagovala.E,ali gde je lično zainteresovana("Tesla park" je u njenom komšiluku) eto nje.Naravno treba istražiti.

  • iggy

    23:55 // 10. 7. 2023.

    odlicna vest !
    moze li neko da obrazlozi konkretno sta je tu lose za Niš grad ??

    • Mile

      08:32 // 11. 7. 2023.

      Nema zelenila, nema prečice za Mokranjčevu, saobraćajna gužva, pre opterećenje kanalizacijone mreže...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: