Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:29, 19. 8. 2021.

| Politika

Dveri: Nove izmene urbanističkog plana Niša štite interese investitora, a ne građana

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
novi nis
Dveri poručuju građanima da dođu na javnu sednicu i iznesu primedbe; foto: T. T.

Da će trećim izmenama generalnog urbanističkog plana biti dozvoljeno da u Nišu zgrade imaju 15 spratova i da budu visoke 50 metara, kao i da se time štite interesi investitora, a ne građana, ukazuju iz niškog ogranka Dveri. Navode da će ovakvi objekti biti problematični zbog stare i loše vodovodne i kanalizacione mreže i tvrde da je dokument rađen bez procene uticaja na životnu sredinu.

Soliteri će biti izgrađeni na 41 lokaciji u gradu i na oko 100 hektara, kaže predsednica Gradske organizacije Dveri Tamara Milenković Kerković i dodaje da je, prema dokumentu, najviše blokova planirano u Opštini Palilula.

Milenković Kerković ukazuje na to da Treće izmene i dopune Generalnog urbanističkog plana Niša ne obuhvataju nijedan park, kulturni objekat, dečije igralište ili sportski teren, te da su proizvod lobiranja investitora.

Proletos najavljeni tajanstveni investitor, koga je mistično uvela u javni prostor gradonačelnica Sotirovski, očito je izlobirao i ovu izmenu glavnog plana u kome će se u narednim godinama graditi u Nišu - navedeno je u saopštenju Dveri.

Kažu da je sporno i to što su izmene i dopune rađene bez procene uticaja na životnu sredinu jer je Sekretarijat za planiranje i izgradnju odlučio da takva procena nije potrebna.

Jedna od najskandaloznijih je i odluka koja je prethodila ovom važnom dokumentu, a to je da je rađen bez procene uticaja na životnu sredinu, što je zakonska obaveza, a i da nije, to bi u najzagađenijem gradu na Balkanu svaki službenik koji želi dobro svojim građanima uradio - objašnjavaju iz Dveri.

Iz ovog pokreta kažu da su uputili pisanu primedbu, a poručili su građanima da 1. septembra dođu na javnu sednicu Skupštine Grada, na kojoj će Komisija razmatrati primedbe na račun izmena i dopuna urbanističkog plana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • da da

    06:05 // 20. 8. 2021.

    komren os ivo andric placevi koliko hocete za stambene zdrade da se rastereti nis a centar grada je prepun zgrada zdracica koje i dalje nicu..

    • ne ne

      08:34 // 28. 8. 2021.

      @da da - smanji doživljaje sa ti placevi oko škole Ivo Andrić.Od kada se ti brineš za rasterećenje centra grada?

  • Bot

    23:58 // 19. 8. 2021.

    Zgrade su isprojektovane, parcele prodate, direktor zavoda za urbanizam M.Stanković dobro podmazan(ako ga nešto pitate on pravi one teleće ja ništa ne znam face), N.Lečić prodaje projekte za lokacije i piše pravila građenja koja će drugi pečatirati.
    Povećava se gustina naseljenosti, ali ne i kapaciteti saobraćajnica.
    I najgore od svega gradu koji se guši se dodatno smanjuje cirkulacija vazduha.

  • tony

    22:27 // 19. 8. 2021.

    ...ovo je verovatno jedina dobra stvar koji su uradili ovi nazadni banditi od kako su došli na vlast pre 10 godina

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: