Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:01, 19. 2. 2021.

| Politika

Dveri: Štetu zbog seče drveća u centru odgovorni će platiti svojim novcem

Autor:N. M.Izvor:Južne vesti
seča
Kritikuje zbog seče stižu i od pokreta Dveri; foto: JV-T.Tasić

Iz niškog odbora pokreta Dveri saopštavaju da će odgovorne u vlasti koštati seča stabala u centru Niša, te da će nakon smene vlasti oni koji su naložili i potpisali odluke o seči snositi odgovornost, a štetu će platiti svojim novcem. Navode da je sa drvećem posečeno i dostojanstvo Nišlija.

Da seča drveća na centralnom trgu u Nišu ima svoju cenu, a da ona nije samo ekonomska, već i ekološka, istorijska i emotivna, ukazuju iz niških Dveri. Svako od posečenih stabala, kako procenjuju, ima vrednost od najmanje 100.000 dinara, a kedrovi i mnogo više od toga.

To nije samo vrednost drvne građe, već i vrednost drveća za životnu sredinu, za eko-sistem i vrednost za kvalitet života ljudi. Šteta koju ste sečom pričinili je i materijalna i nematerijalna. Ta vrednost se multiplikuje godinama starosti drveća, ali i godinama koliko bi drveće živelo da nije posečeno, šteta se multiplikuje i stepenom zagađenosti vazduha, kao i mestom na kome se drveće nalazilo. Što je drvo starije, dugovečnije a vazduh u njegovom okruženju zagađeniji, to je vrednost posečenog drveća veća - navode iz stranke.

Tome dodaju i nematerijalnu šteta - duševnu bol Nišlija zbog emotivne vrednosti koju je posečeno drveće za građane imalo i navode da se već meri ta šteta. Dveri posečena stabla Štetu zbog posečenih stabala, kažu, odgovorni će platiti svojim novcem; foto: Dveri;

Sada se i golim okom vidi - nije ovde posečeno samo drveće, već dostojanstvo Nišlija. Posečen je Niš - kažu iz Dveri.

Pozivanje sadašnje vlasti na loše odluke prethodnika su, kako kažu iz Dveri, komične jer je reč o istoj partiji i navode da je katastrofalna zagađenost vazduha morala da utiče na odluku o seči drveća.

U saopštenju pozivaju gradonačelnicu Niša Draganu Sotirovski da, kako dodaju, prestane da se "krije iza svojih velikih i malih šefova", te da na izbore izađe pod svojim imenom i prezimenom.

Obratićemo se i gospođi Sotirovski, tzv. gradonačelnici. Vi za nas niste gradonačelnica Niša. Vas gospođo Sotirovski nisu izabrali građani Niša. Vi ste postavljeni, nakon neustavnih, nelegalnih i nelegitimnih izbora, izbora u trci sa samo jednim konjem. Čak ni na takvim izborima sa unapred poznatim rezultatom, niste se pojavili svojim imenom i prezimenom - navode iz Dveri.

Za kritičku reakciju niške javnosti prema seči drveća u centru Niša kažu da je opravdana i naglašavaju da građani prepoznaju da se gradom upravlja na nedemokratski način, netransparentno, uzurpiranjem i gaženjem javnog interesa, a zarad uskih stranačkih i privatnih interesa.

U saopštenju pitaju i gde je katastar drveća za koji je, kako navode, vlast uzela 3,3 miliona dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ana Petrovic

    18:23 // 20. 2. 2021.

    Staro i bolesno drvo i treba poseci.

    • Torpedo

      23:35 // 20. 2. 2021.

      A, ti znas da su stara i bolesna ! Ne lazi, sram te bilo !

  • Sima

    22:56 // 19. 2. 2021.

    Dveri počinju kao Vučko pre 10-tak godina.Da će uhapsiti Dinkića, da će ukinuti lopovske agencije i ???

  • Mara

    20:17 // 19. 2. 2021.

    Niko neće platiti ništa

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: