Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:58, 4. 6. 2021.

| Politika

Dverima upitna cena izgradnje spalionice otpada u Nišu, kažu u svetu tri puta manja

Autor:T. R.Izvor:Južne vesti
dveri ciste
Čistili deponiju i ukazali na ekoloske probleme u Nišu; foto: T. R.

Zašto će spalionica otpada u Nišu čija je izgradnja najavljena koštati tri puta više nego spalionice na svetskom tržištu i šta je sa novcem kojim Nišlije plaćaju odvoženje otpada – pitaju članovi Pokreta Dveri koji su danas čistili obalu Nišave kod Železničkog mosta.

Potpredsednica Dveri Tamara Milenković Kerković kaže da je ministar građevine Tomislava Momirovića rekao da će spalionica u Nišu koštati 120 miliona dinara, dok se sa druge strane godinama odlaže rešavanje izgradnje regionalne deponije.

Navodi da su propala tri tendera u kojima su strane kompanije htele da ulože novac u rešavanje problema sa smećem u Nišu, te da će to sada finansirati građani i kineska banka kojoj Srbija već duguje 4.5 miliona dolara.

Padamo u dužničko ropstvo. Od 2014. godine Nišlije plaćaju posebnu naknadu za odvoženje otpada i od tada je sakupljeno oko 600 miliona dinara koje bi trebalo da služe da se deponija na Bubnju dovede u sklad sa zakonom i principima zaštite životne sredine. To čak nije ni deponija jer je 2014. izgubila dozvolu da se tamo odlaže smeće. Ja pitam gradonačelnicu Niša šta je sa tih 600 miliona dinara – kaže Milenković Kerković.

dveri-ciste foto: T. R.I dok im je cena spalionice problematična, iz Dveri navode da su konsultovali stručnjake i da ne vide ekološki problem u njenoj izgradnji.

Niški odbor Dveri pokrenuo je „Zelenu akciju“, kako tvrde, zbog nagomilanih ekoloških problema u gradu, za koje gradska vlast, kažu, ne brine previše.

Ovde, na Keju kola srpskih sestara, na samo 100 metara od samog centra grada, imamo neverovatne slike – deponiju kraj divne reke u zelenilu i otpadne vode koje se bez ikakvog prethodnog prečišćavanja izlivaju u nju. Vlast u Nišu pokazuje da ne mari za grad, deponije u centru grada su sramota – objašnjava Milenković Kerković.

Ekološki zeleni patriotizam jedna je od pet tačaka nove predizborne kampanje Dveri, kaže predsednik Pokreta Boško Obradović.

Neverovatno je da gradske vlasti ovog velikog i važnog grada još uvek nisu rešile brojne ekološke probleme. U Nišu smo da bismo direktno razgovarali sa građanima o ovom, ali i o drugim problemima – ističe Obradović.

Kako saopštavaju iz Dveri, Obradović će u Nišu biti do 6. juna i sa članovima niškog odbora posetiće porodice samohranih roditelja, niške uzbunjivače, izbegličke porodice, niška sela i održati porodičnu šetnju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mika

    17:02 // 5. 6. 2021.

    Ko ce svecano otvoriti to velelepno zdanje- spaljivanjem Djenke? A, posle na klopanje Pantelije....

  • Baca

    19:52 // 4. 6. 2021.

    Više para će Srbija da zaradi od malina, voća, zdrave hrane sa tog prostora, nego od mizerne rudne rente od Rio Tinta,
    Samo da napravimo kvalitetnu pravu rakiju od tog voća, pravi džem, med, zarađivali bi milione evra za Srbiju i srpski budžet.Pretvorićemo plodnu zdravu zemlju u prostor jalovine i otpadnih voda,a narod će morati da se iseli iz svih naselja u tom kraju.
    Rio Tinto to stalno radi.

    • ????

      12:34 // 5. 6. 2021.

      @Baca : A , SNS , šta radi ? "Basira" ?

  • JASMINA RADOSAVLJEVIĆ

    19:44 // 4. 6. 2021.

    VEROVATNO STE KONSULTOVALI "STRUČNJAKE" KOJI NISU UPOZNATI SA NAUČNIM ISTRAŽIVANJIMA O NEGATIVNIM UTICAJIMA SPALIONA NA ŽIVOTNU SREDINU I ZDRAVLJE LJUDI. SPALIONA SE PLANIRA NA 7 KM OD CENTRA GRADA A 2KM OD PASI POLJANE. NE PLAŠI SE ONAJ KO NE ZNA, PLAŠI SE ONAJ KO ZNA. VIDEĆETE TEK EKSPLOZIJU KANCERA.

    • David Štrbac

      21:51 // 5. 6. 2021.

      Bravo profesorka, problemi se rešavaju znanjem, ali to napredna bulumenta ne čuje. Paši poljana je tik uz groblje i deponiju sad im fali palionica.

    • Срба

      23:02 // 5. 6. 2021.

      Јел’ ти икада ико рекао да писање великим словима од почетка до краја значи- ДРАЊЕ??

    • S.Nikolić

      16:40 // 13. 6. 2021.

      Poštovana Jasmina, u dvadeset i prvom veku SPALIONICE SMEĆA, CEMENTARE, ŽELEZARE, maju odgovarajuće filtere i razne prečišćavače i time je zagađivanje svedeno na minimum! Tako da je nebitno gde su izgradene!
      Imate na ovom portalu prilog o fabrici KNAUF, nemačka firma koja ima proizvodne pogone i u austriji .
      U pogonu u austriji NE KULJA DIM KAO U ONOJ DOLE NA JUGU SRBIJE, ZAŠTO??

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: