Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:47, 18. 10. 2018.

| Politika

"EU spora u odobravanju novca, Srbija u realizaciji projekata"

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
zasedanje komitet regiona
Pogodnosti EU integracija; Foto: JV

Standardi i vrednosti Evropske unije kroz zakonodavstvo u najvećem obimu, čak 70%, biće primenjeni kroz lokalnu samoupravu, naveli su predstavnici EU na sednici Zajedničkog konsultativnog odbora Komiteta regiona EU-Srbija koji je održan u Nišu. Pored zakona tema je bio i novac - kako da EU pojednostavi procedure za fondove, a kako srpske opštine i gradovi da ga korisnije potroše.

Zajednički konsultativni odbor osnovan je 2014. godine i njegov zadatak je uspostavljanje dijaloga i saradnje između regionalnih i lokalnih vlasti u Srbiji, s jedne strane, i Komiteta regiona EU, s druge. Peta sednica održana je juče u Nišu.

Zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Mateja Norčič-Štamcar je, govoreći na sesiji “Pregovori o pristupanju Republike Srbije EU i njihov uticaj na subnacionalni nivo vlasti’’, istakla da nema opštine u Srbiji koja nije imala koristi od pomoći Unije.

Tokom prošle dekade EU dala 85 miliona evra za poboljšanje lokalne infrastrukture, razvoj privredne situacije i poboljšanje položaja marginalizovanih grupa. 70% zakonodavstva EU biti transponovano sa strane lokalnih samouprava čime će se na tom polju primeniti standardi i vrednosti EU - navela je Štamcar.

zasedanje komitet regiona Kako lokalizovati Eu integracije; Foto: JVDrugi deo sesije stavio je u fokus - turizam, odnosno kako napraviti “turistički proizvod” koji bi poboljšao i živote ljudi i rad komunalnih preduzeća i javnih službi.

Predsednik Niške Banje Dejan Jovanović naveo je da ova opština ima prirodne resurse u izobilju, ali nema “proizvod” koji bi “naterao” strance da dođu baš u ovu opštinu. Jovanović je naveo da je to problem većine opština u Srbiji, rekavši da je napraviti “dobar turistički proizvod kao napraviti dobro jelo od postojećih sastojaka”.

Drugi deo teme je turizam kao katalizator boljeg života na lokalu. To bi trebalo da uvrsti i rad komunalnih službi i opštinskih uprava i gradske uprave i javnih preduzeća i ustanova jer neće niko da vam dođe ako su svuda po putevima rupe, ako su svuda pikavci, ako se grade divlje deponije, na primer u Lazarevom Selu. Samim tim, vaš grad i vaša opština postaju privlačniji za vaše stanovnike - naveo je Jovanović.

Navevši da predstavnici EU "nisu doneli džak para" u Niš, Jovanović je napomenuo da bi ovo zasedanje trebalo da rezultira većom količinom novca za Srbiju iz IPA fondova u periodu 2021-2027.

Značilo bi nam da se povećaju limiti i da se poveća brzina. Ako smo spori u realizaciji, oni su još sporiji u odobravanju - kaže Jovanović.

Inače, Komitet regiona je savetodavno telo EU, a Evropska komisija i Evropski savet su obavezni da ga konsultuju o predlozima odluka koje se primenjuju na regionalnom i lokalnom nivou.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nislija

    12:08 // 19. 10. 2018.

    Spori su u odobravanju, zato sto znaju da je 90% tog novca pronevereno i da su pravi efekti onoga sto pise u projektnim zadacima, u stvati 0. A novac podeljen izmedju opstinara i "privatne inicijative" koja se bavi pripremom predloga

  • catch me

    21:12 // 18. 10. 2018.

    Jovanović, PreCednik N. Banje se našao kao kompetentan da priča o fondovima, projektima i sl... uzmem konopče da se obesim...

  • Markoni

    16:08 // 18. 10. 2018.

    Kako to mislite realizovace se sa lokalnog nivo?
    Pa u Srbiji je sve centralizovano i pita se Beograd i aktuelna politicka stranka koja komanduje iz Bgd-a..

    Bolje vi te novce i ostalo dajte drugim zemljama - mi cemo ionako to pokloniti Beogradu jer nemamo u Nisu sa svojim JA i integritetom vec samo poslusnike beograda..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: