Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:18, 25. 8. 2020.

| Politika

Ekspoze Sotirovski - od opere do novih puteva, bivši čelnici se ne slažu da je Niš decenijama urušavan

Autor:Milan ZirojevićIzvor:Južne vesti
dragana sotirovski
Sotirovski ima ambiciozan ekspoze; foto: S. M.

Da je Niš decenijama urušavan, a da je obnovu grada započeo SNS, kako je rekla u svom ekspozeu nova gradonačelnica Dragana Sotirovski, nisu saglasni bivši čelnici Niša - Goran Ćirić iz DS-a i Mile Ilić iz SPS-a. Obećanja iz Sotirovskinog ambicioznog ekspozea Danijel Dašić iz NKD-a ocenjuje kao prodaju bajke o nastupajućem zlatnom dobu.

Niš je u petak dobio prvu gradonačelnicu u istoriji, a ona je juče i formalno preuzela dužnost od Darka Bulatovića. U svom ekspozeu kojim se predstavila odbornicima i građanima Niša Dragana Sotirovski obećala je “završetak započetih projekata i pripremu kapitalnih planiranih investicija”.

Mnogi su ekspoze ocenili kao jedan od najambicioznijih, a u njemu su se našla obećanja, između ostalog, o izgradnji puta Niš-Drač, brze pruge Beograd-Niš, izgradnje Somborskog, Južnog i Zapadnog bulevara, rešavanja problema pasa lutalica, izgradnja opere, završetak stadiona, deponija, reforma Gradske uprave, kao i mnoga druga.

Pored planova i želja, jedna od političkih ocena u ekspozeu bila je o decenijskom urušavanju Niša.

Ako vam kažem da će nam u narednom periodu biti lako, slagaću vas. Neće biti istina ni ako vam kažem da verujem da ćemo brzo vratiti Niš na put koji mu pripada jer je decenijama urušavan - rekla je Sotirovski.

Vladavinu SNS-a od 2012. godine nazvala je oporavkom grada koji je doneo nove fabrike i radna mesta, novi Klinički centar, rekonstruisan Dom zdravlja, novi NT park, sportske terene i stambena naselja.


"Bivši" se ne slažu da je Niš decenijama urušavan

Mile Ilić iz SPS-a, nekadašnji čelnik Niša i alfa i omega socijalističke vlasti devedesetih, ne slaže se sa ocenom da je Niš decenijama urušavan. mile ilić Ne slaže se sa izjavom o urušavanju: Foto: Marjan Nikolovski

Najveću ekspanziju u svom razvoju on je doživeo devedesetih godina kada je SPS bio na vlasti i kada je u tom periodu izgrađeno preko 600 objekata i realizovanih projekata u gradu - kaže Ilić.

Sadašnji šef odborničke grupe SPS kaže da se zalaže da Niš nastavi koncepcijom stvaranja jednog modernog i evropskog grada koja je definisana devedesetih.

Za ambiciozni ekspoze nove graonačelnice, Ilić kaže da svako želi da nadmaši prethodnika na toj funkciji i postavi nove ciljeve, pa ocenjuje da su ambicije uvek moguće, a koliko su realne videće se na kraju. Iako deo vlasti, najavio je da će SPS kritikovati ono što je loše, a podržati šta bude dobro.

Nekadašnji gradonačelnik Niša Goran Ćirić izjavu o decenijskom urušavanju vidi kao prekrajanje istine.

To je neodgovorno i površno nipodaštavanje svega onoga što su uradile prethodne generacije - kaže Ćirić.

On podseća da su od 1997-2000 Nišu oduzimane nadležnosti i imovina, a da je 2000. imao budžet od samo 10 miliona evra. goran ćirić Podseća na neke od rezultata vlasti posle 2000; Foto: JV

Za 3 godine budžet je povećan na 60 miliona i realizovan 100 odsto. Prosečne plate su 2000. godine bile 30 evra, a već sledeće 300 - kaže Ćirić.

Pored ekonomskog oporavka od devedesetih, Ćirić navodi da su obnovljeni aerodrom i infrastruktura u gradu, da se brinulo o zdravlju ljudi i okolini, a kao primer navodi da su zamenjene azbestne cevi, što je, kaže, mnogo značajnije od “današnjih šljaštećih fontana”. Kao najveći problem vidi centralizaciju države i podređivanje volji predsednika Vučića, a za Sotirovski kaže da je izabrana u "Centralnom komitetu ili Otadžbinskoj upravi SNS-a".

Na takve ocene, Sotirovski je ranije rekla da su odbornici birali nišku vlast i većnike, a ne Beograd.

Za obećanja iz ekspozea, Ćirić kaže da bi nova gradonačelnica trebalo da popravi ulice u Nišu, a ne da se bavi auto-putem Niš-Drač.


“Obećanja Sotirovski kao da će SNS vladati 100 godina”

Danijel Dašić iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju kao generalni komentar ekspozea navodi da se ponovo “prodaje” bajka o “zlatnom dobu” i da SNS realno očekuje da bude na vlasti u Srbiji “najmanje još sto do sto pedeset godina”.

Ali je to i uobičajeni pristup političara koji su naviknuti da daju obećanja bez odgovornosti. Ono što zabrinjava je nerazumevanje nadležnosti lokala i republike, jer nova gradonačelnica očito ne shvata ili ne želi da obrati pažnju da obećava kapitalne projekte koji su u direktnoj nadležnosti republike kao gradske projekte - kaže Dašić.

danijel dašić Ne veruje obećanjima; Foto: V.M.Kao prvi potez Dašić navodi da bi Sotirovski morala da pogleda stanje sa budžetom koje ocenjuje kao katastrofalno, a pre nego što obeća strateške projekte.

Avione, vozove, kamione, u prevodu auto-puteve, železnicu, aerodrom u vrednosti od skoro milijardu evra, u gradu koji jedva zaradi 7 do 8 milijardi dinara godišnje - navodi Dašić.

Sa druge strane, kako kaže, za pohvalu je fokus na postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda, izradi vodovoda i kanalizacije, novih ulica i bulevara, ali napominje da nedostaje “zrnce realnosti” koje se odnosi na cenu i ostvarivost projekata imajući u vidu šta (ni)je urađeno u zadnjih osam godina.

Da sumiram, jedino što mislim da nova gradonačelnica realno može da uradi ako hoće samo jednu jedinu stvar koja je u interesu građana i građanki Niša, a to je usvajanje LAP-a i formiranje radnog tela za sprečavanje korupcije. Jer je bila član tog tela i trebala bi da razume sve elemente rada na sprečavanju korupcije i njegovom značaju - zaključuje Dašić.

Podsetimo, ubedljivom većinom, 56 za od 61 odbornika, Dragana Sotirovski postala je gradonačelnica Niša, izabrano je devetočlano Gradsko veće koje će prvu sednicu imati u četvrtak 27. avgusta.

Kompletan ekspoze Sotirovski možete poslušati u snimku ispod teksta.

Dragana Sotirovski izabrana za gradonačelnicu Niša

Posted by Južne vesti on Friday, August 21, 2020
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Igor

    09:19 // 29. 8. 2020.

    Cim ti tzv gradonacelnica u prvom svom izlaganju kaze do sad se nista nije gradilo,to govori o karakteru.
    I da se razumemo svi ovi projekti sadasnji i prosli gradila je drzava.
    Kakav grad,on jedva skrpi za bele linije na ulicama i za sijalice koje u mnogim ulicama ne rade.

  • tony

    14:58 // 26. 8. 2020.

    ...koje je ovo mlaćenje prazne slame daj Bože da 10% od ovoga što je napričala bude uradjeno, mada ni u to ne verujem, od kako su prošli izbori evo već više od 2 meseca se u Nišu apsolutno ništa ne radi, čak su i radovi na uredjenju trga stali, danima se ništa ni tamo ne radi, verovatno su pare spucali na izborna podmićivanja i sada radnici neće da rade bez para...

  • Raka

    13:05 // 26. 8. 2020.

    Apsolutno nebitan ekspoze, čisto radi reda. Zaboraviće se posle par dana. Ne postoji odavno u Srbiji ikakva odgovornost za dato obećanje ili izgovorenu reč. Još gore kakve veze sa njom imaju pruga do Beograda ili autoput do Drača ( prvo naš put je do Merdara, a do Drača Albanski i već je uglavniom izgradjen).
    Nek sredi komunalne probleme i to bi bio neki iskorak...

    • Djunta

      15:17 // 26. 8. 2020.

      A, direktori komunalnih preduzeca Bulatovicev kadar !
      Dok pronadje podobne, ode pola mandat !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: