Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:20, 18. 2. 2024.

| Politika

"FT" proglasio Leskovac najprivlačnijim mikro gradom za investicije, opozicija kaže - zbog malih plata

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
leskovac
U studiji britanskog magazina Leskovac prvi u kategoriji efektivnosti troškova; foto: M. M.

Proglašenje Leskovca kao najprivlačnijeg mikro grada za investiranje u Evropi u kategoriji efikasnosti troškova, od strane britanskog “Fajnenšel tajmsa”, za Narodni pokret Srbije iz ovog grada, jedini razlog je niska cena rada i prosečna primanja ispod 65.000 dinara.

Nedavne investicije odražavaju strategiju Srbije u privlačenju stranih direktnih investicija, koje su usmerene na iskorišćavanje globalnih investicionih trendova i transfera znanja u Srbiju, piše britanski magazin, kao jedno od obrazloženja zbog kojih je Leskovac izabran za najbolji mikro grad u kategoriji efikasnost troškova.

Narodni pokret Srbije iz Leskovca, navodi da je jedan od glavnih razloga zbog kojih je ovaj grad juga Srbije proglašen najprivlačnijim za investiranje u Evropi niska cena rada.

Prosečna mesečna zarada građanina Leskovca iznosi oko 65.000 dinara i za više od 20.000 dinara je manja od prosečne zarade na nivou Republike, navode iz Pokreta i dodaju da je medijalna zarada koja daje realniju sliku životnog standarda daleko niža od zvanične prosečne zarade.

Naši građani žive na rubu egzistencije što investitori smatraju dobrom prilikom za smanjivanje troškova, a lokalna vlast im omogućava još veći profit time što se republički zakoni u Leskovcu izbegavaju i ne poštuju. Podsetimo da se na skorašnjem primeru turske fabrike „Džinsi“ jasno vidi da je zakon mrtvo slovo na papiru. Podsetimo se i da je afera o pelenama na radnom mestu potekla upravo iz našeg grada. Premijerka Srbije Ana Brnabić, prilikom poslednje posete Leskovcu, izjavila je da možemo da očekujemo da će i u narednih deset godina Leskovčani imati najniže zarade u Srbiji - navode iz Narodnog pokreta.

Nepostojanje adekvatnog sindikalnog udruživanja i delovanja može da bude jedan od razloga koji doprinosi ovako visokom kotiranju Leskovca u studiji „Fajnenšel tajmsa“, ističu iz Narodnog pokreta Srbije, te dodaju da je za kvalitetne investicione projekte, potrebno rešavanje infrastukturnih problema sa kojima su suočeni.

Lokalna vlast rešava ovaj problem tako što cena izgradnje deonice auto-puta koji prolazi i kroz našu Opštinu prevazilazi i najskuplje projekte puteva koji vode kroz nepristupačne delove sveta. Zašto? Podsećamo da se železnički putnički saobraćaj već nekoliko godina ne odvija na delu pruge koja prolazi kroz naš grad, a na pitanje koji su razlozi za to, nadležni nemaju odgovor - navode.

Zaključili su da je pobedničko prvo mesto na listi „Fajnenšel tajmsa“ pirova pobeda za Leskovčane i upitali da li će vlast učiniti nešto da omogući normalan život građanima i radnicima, ili će, “kao i do sada, raditi samo u interesu investitora i funkcionera”.

Osim Leskovca u 10 najprivlačnijih mikro gradova u ovoj kategoriji nalaze se i Subotica na 5. i Zrenjanin na 6. mestu, dok je u istoj kategoriji ali za male gradove Kragujevac zauzeo 8. poziciju

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • neko iz mase

    08:50 // 19. 2. 2024.

    ...apsolutno tačno, jedino što kapitaliste interesuje je profit i to što veći profit, još ako bi mogli da ne plate radnike i porez to bi bilo idealno...to je za njih raj, ali, da li takvo mesto postoji pitaju se oni, o da, postoji i zove se Srbija, raj za strane kapitaliste i ostale prevarante ali pakao za radnike i poštenu inteligenciju

  • Decak

    21:31 // 18. 2. 2024.

    Na prilozenoj slici vidimo natpis LESKOVAC, ogromnim slovima
    Za obolele od Alzhajmera, da vide gde su ?
    Ne znam firmu koja je uspela da proda ovu skalameriju skoro svim mestima na Balkanu. Letos sam isto to video po Dalmaciji.

  • Leskovac je mikro grad

    16:40 // 18. 2. 2024.

    al je pun seljaka ...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: