Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:47, 23. 7. 2020.

| Politika

Formirana vlast u Bujanovcu, bez učešća srpskih partija

Autor:Milica DejanovićIzvor:Južne vesti, Bujanovačke, RTS
bujanovac foto Sasa Djordjevic
I pored pregovora SNS-a sa Demokratskom partijom, ipak formirana vlast bez učešća srpskih partija; foto: S. Đ.

I pored pregovora između Srba i Albanaca u Bujanovcu o formiranju vladajuće većine, partije Albanaca su na konstitutivnoj sednici Skupštine formirale samostalno većinu. Za predsednika Opštine izabran je Nagip Arifi, a predstavnici Srba su u znak protesta napustili sednicu. Arifi kaže da će srpskim strankama biti ponuđene neke funkcije i da postoji mogućnost proširenja koalicije, dok bivši predsednik Opštine Šaip Kamberi kaže da problem nije u Bujanovcu, nego u Beogradu koji je blokirao dijalog o integraciji Albanaca.

Sporazum o formiranju vladajuće većine sklopile su Demokratska partija, Partija za demokratsko delovanje, Pokret za demokratski progres i Alternativa za promene.

Sa 25 glasova odbornika, Arifi je po četvrti put postao predsednik Opštine. Za predsednika Skupštine izabran je Enver Ramadani iz PDD-a, njegov zamenik će biti Isuf Ibrahimi iz DP-a, a na mesto sekretara Skupštine će se naći Nermie Aliu Ademi iz PDD-a, a predstavnici SNS-a i SPS-a su, nezadovoljni činjenicom da je vlast prvi put posle 18 godina bez učešća srpskih partija, napustili sednicu.

Novi predsednik Opštine Nagip Arifi je rekao za Bujanovačke da vlast ostaje otvorena za srpske partije u Bujanovcu i da će sledeće nedelje razgovarati sa njima, kao i da će srpskim strankama biti ponuđene neke funkcije, kao i da postoji mogućnost proširenja koalicije.

To predviđa i sporazum albanskih strana koje su sada formirale ovu većinu - rekao je Arifi.

Bivši predsednik Opštine i lider Partije za demokratsko delovanje Šaip Kamberi je, nakon sednice, napisao na svojoj stranici da je primarna adresa odgovornosti u Beogradu, ne u Bujanovcu i da Beograd mora prestati da blokira i odbija dijalog o integraciji Albanaca i o društveno-ekonomskom razvoju regiona. 2 Šaip Kamberi foto JV Kamberi smatra da problem nije u Bujanovcu, već u Beogradu; foto: JV

Lokalna Vlada Bujanovca je “multietnička” već 18 godina, ali to nije uticalo na republičku Vladu da integriše Albance u institucije u kojima su gotovo potpuno odsutni, niti da ozbiljno uloži da bi popravila tešku društveno - ekonomsku situaciju. Šta ljudi iz Preševa dobijaju od činjenice da je lokalna uprava direktno zavisna od vladajuće stranke u Srbiji? Neka se Vlada Srbije dokaže u Preševu ili čak u Medveđi, gde vlada samo vladajuća stranka u Beogradu i gde skoro da više nema “problematičnih Albanaca”. Da li je država samo za Srbe? Pošto Srbi nisu u lokalnoj vlasti, onda država ne vodi računa o svojim građanima? - napisao je Kamberi.

Bivši zamenik predsednika Opštine Stojanča Arsić kaže za Južne vesti da je stvaranje monoetničke vlasti u Bujanovcu vraćanje u prošlost.

Ja sam napustio sednicu posle izbora predsednika Skupštine. Nisam učestvovao u pregovorima ni sa srpske, ni sa albanske strane. Zašto nije došlo do dogovora i da li će biti novih ne mogu da Vam kažem. Građani nikad neće biti zadovoljni, ovo se vratilo unazad jedno 16 godina. Mi smo godinama radili na tome da se napravi prava multietnička vlast koja će da se oslikava proporcionalno broju stanovnika Srba, Roma i Albanaca, toga za sad nema i urušava se jedna od tri karike - politička stabilnost. Bar smo do sada imali političku stabilnost, bezbedonosnu stabilnost, jedino nam je ekonomski razvoj bio loš, sada nam je politička stabilnost ugrožena i jedino bezbedonosno dobro stojimo - kaže Arsić.


Vučić: Albanci žele da nas ucenjuju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Dnevniku RTS-a da Albanci žele da ucenjuju formiranjem vlasti bez Srba u Bujanovcu. Aleksandar Vučić Vučić smatra da Albanci žele da ucenjuju formiranjem vlasti bez Srba u Bujanovcu; ilustracija; foto: Vanja Keser

Zamislite, kod mene su došli predstavnici i kažu “ajde Vučiću integriši nas u državne organe i sistem”. Ja se obradovao i kažem “razmisliću, nema problema”, a onda sutradan oni odu u Albaniju i tamo im kažu “formirajte vlast bez 42 % Srba, rasturite Srbe na lokalnom nivou, izbacite 42 % stanovništva, ali zato tražite da uđete sa 1 % na centralni nivo u Beogradu”. I vi kažete “malo je čudna ta teorija, ali razumemo zašto to radite” - izjavio je Vučić.

Kako je rekao, misli da će u jednom trenutku početi sa ucenama i različitim vrstama pritisaka i štrajkovima.

Govoriće da se to dešava u dve opštine - Bujanovcu i Preševu. Reći će “pa što ste vi u Medveđi sami”. Pa u Medveđi smo sami zato što živi realno 300 Albanaca, a ne 4.000 kao što ste lagali decenijama - rekao je Vučić.

Podsećanja radi, konstituitivna sednica u Bujanovcu koja je bila zakazana za prošlu nedelju, otkazana je zbog nedostatka kvoruma i nepostizanja koalicionog sporazuma i potrebne većine za formiranje vlasti.

Sporazum je trebalo da potpišu SNS i Demokratska partija, koje su ranije postigle usmeni dogovor, kako je lider SNS-a Nenad Mitrović rekao za Južne vesti, ali sporazum nije bio potpisan zato što su sve partije Albanaca bile pozvane na sastanak i od njih se tražilo da se napravi svealbanska većina.

Mitrović je tada rekao da insistiranje na monoetničkoj vlasti nije dobro zbog političke stabilnosti i da se time pravi problem svim građanima u Bujanovcu, bez obzira koje nacionalnosti oni bili.

Inače, partije Albanaca, koje su na parlamentarnim izborima u Srbiji nastupile zajedno, na sastanku o formiranju nove Vlade od predsednika Aleksandra Vučića tražile su mesto ministra lokalne samouprave, pomoćnika ministra privrede, državnog sekretara u Ministarstvu prosvete i mesto predsednika Koordinacionog tela, saopštio je predsednik Opštine Preševo Šćiprim Arifi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Stole

    03:24 // 24. 7. 2020.

    Komšije pozvani u Tiranu i lepo se dogovorili.
    A naš predsednik dođe u Bujanovac,naši ga dočekaju u lokalni kafić,porazgovara sa totalno slučajnim likovima koji su s brda s dola pričali s njim i ode.
    Šta očekivati..rezultat imamo danas.

  • Milan

    17:43 // 23. 7. 2020.

    Samo sloga srbina spasava jel tako bese? A mi slozni ko rogovi u vrecu. Albancima svaka cast. Oni znaju kako se bori za svoju naciju za razliku od nas. Nase pevaljke i starlete spavaju sa albanskim bosovima za pare a njihova dua lipa celom svetu iznosi njihovu stranu price. Jel neko nekad cuo da su neka nasa pevaljka ili narodni pevac ili fudbaler u sred evrope dali izjavu kosovo je srbija?

  • Оскар Питагор

    17:07 // 23. 7. 2020.

    Честитам комшије. Само напред. Скокните до Ниша па и тамо формирајте своју власт. Боље ви него ови садашњи. Да сте ви били на власти - сумњам да бисте дали Аеродром.
    А овдашњи - све бивши Југоси: ницали по Косову, Црној Гори, преко Дрине... И с лакоћом дају све што је нишко. И то још образлажу. Схебали људима елементарну логику.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: