Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:55, 8. 7. 2021.

| Politika

Godinu dana od protesta u Nišu - bolja epidemiološka situacija, ali ostalo nepromenjeno

Autor:Tamara TasićIzvor:Južne vesti
1280x0_setnja1
Godina prođe, korona još ne; foto: Vanja Keser

Prošlo je tačno godinu dana otkako je veliki broj Nišlija izašao na ulice u znak protivljenja zbog tada ponovnog zatvaranja i policijskog časa u zemlji, ali i podrške demonstrantima u Beogradu. Za jednu godinu promenila se situacija sa koronom. Manje je obolelih, napravljena je i vakcina, a sudeći po odgovorima Nišlija iz ankete i pored priče predsednika da nikada više nije uloženo u taj grad, nema ni boljeg života. Ostavka je ostala samo zahtev na transparentu.

Zbog najave prvog čoveka države o uvođenju ponovnog policijskog časa i pooštravanju epidemijskih mera, protesti su najpre počeli u Beogradu, praćeni velikim brojem incidenata, a dan nakon toga su i Nišllije izašle na ulice. Glavni razlog okupljanja tokom protesta bilo je nezadovoljstvo građana radom vlasti i načinom na koji se bori protiv pandemije korona virusa. 1280x0_107414016-406988923553424-2224131180640703401-n Ovako je izgledao protest u Nišu pre tačno godinu dana; foto: Vanja Keser

"Zatvranje" je trebalo da usledi nešto manje od 20 dana otkako su lokalni i parlamentarni izbori u Srbiji bili mogući i održani u jeku epidemije i uz poruku vladajuće SNS da je korona pobeđena.

Protesti u Nišu su, za razliku od prestonice, protekli bez većih incidenata. Najveći bes građana se video na prvom, najmasovnijem protestu. Demonstranti su skandirali ispred sedišta SNS-a, a zgradu su gađali jajima. Tada je napadnuta i ekipa niškog RTS-a i demonstranti im nisu dozvolili da se uživo uključe u program Javnog servisa.

1280x0_107757327-658669078328496-2660684661095999433-n Parole sa prošlogišnjeg protesta; foto: Vanja Keser Drugi i treći dan Nišlije su mirno protestovale, a parola je bila "Sedi dole". Pevale su se pesme "Sistem te laže", kao i "Pada vlada", aplaudiralo se medicinarima, a pored pozivanja policije i žandarmerije da stanu na stranu građana, sa njima je bilo i zagrljaja. Policajci su dobili su i papirne cvetove.

Na šestom protestu građani su ostavili toalet-papir sa porukama ispred Gradske kuće, a na sedmom su ispred suda zapalili sveće pravdi koja je umrla. Tada su protesti već utihnuli, ali i dalje su grupe okupljenih nosile parole sa natpisom "ostavka".

Za godinu dana, parole se nisu obistinile, do ostavke nije došlo, ali je došla vakcina i povoljnija epidemiološka situacija uz stalnu promenu mera. Upravo su epidemijske mere bile i ponovni razlog za nove proteste u Nišu, onih koje je čitava situacija najvše pogodila - ugostitelja. protest "Sedi dole"; foto: T. T.

Međutim, optimističniju sliku je prikazao predsednik Vučić dolaskom u Niš kada je rekao da ne pamti vreme kada je više novca uloženo u taj grad i kada mu je gradonačelnica predložila nove projekte. Situaciju su drugačije ocenili čitaoci u anketi Južnih vesti, te je najveći broj na pitanje "Kako Vi živite u Nišu poslednjih godina?" odgovorilo - gore.

Podsetimo, nakon Niša, u znak nezadovoljstva južnjaci su prošlog leta šetali i u Leskovcu, Vranju i Pirotu.

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: