Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:29, 13. 2. 2021.

| Politika

Govor juga u kampanji u Nikšiću, ima li nakon proterivanja još naprednjaka

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
niksic
Nišlije i ostali naprednjaci u kampanji u drugoj državi; foto: wikimedia/borisniksic

14. mart i dan lokalnih izbora u Nikšiću se bliži, a iz susedne države i dalje stižu informacije o učešću naprednjaka sa juga i ostalih krajeva Srbije u tamošnjoj kampanji. Koordinator službi bezbjednosti Dritan Abazović ne odgovara na novinarska pitanja, a analitićar Dragiša Janjušević iz Centra za političku edukaciju kaže da je toga bilo i ranije, samo sa druge strane političkog spektra koji predvodi Milo Đukanović.

Dijalekt juga Srbije u Nikšiću može da se čuje ovih dana - tako javljaju oni koji tvrde da iz odbora SNS sa juga, i nakon proterivanja jedne niške grupe, ima još stranačkih aktivista u ovom gradu u Crnoj Gori. Oni navodno učestvuju u kampanji i agituju za određene političke opcije sa kolegama iz drugih gradova.

Dok Nikšićani tvrde da se broj stanovnika ili broj turista u izbornoj kampanji povećao i da po tome kako govore zaključuju da su sa juga Srbije, zvanične potvrde nema. Dragiša Janjušević iz Centra za političku edukaciju iz Nikšića kaže da je do sada jedino potvrđeno prisustvo niških naprednjaka i to od strane policije koja ih je i proterala.

Već su bili prisutni određeni funkcioneri SNS, nijesu imali prebivalište, bili su aktivni u kampanji i policija ih je protjerala iz Nikšića iz Crne Gore. Da li je postojalo još slučajeva nemam pouzdane podatke, niti smo se time posebno bavili, ali je tačno da su se naprednjaci aktivno bavili kampanjom - kaže Janjušević.

Oni su bili, zaključuje, neka vrsta logistike - marketinška ili organizaciona, ali to svakako tumači kao mešanje u izbore u drugoj državi. Dodaje da nije čudno i da je to isto u prethodnim ciklusima radio i aktuelni predsednik i lider DPS-a Milo Đukanović.

Svojevremeno su DPS i gospodin Đukanović imali usluge i Bebe Popovića i srpskih medija Informera, Kurira, Pinka. Imali smo uvoženje čitavih tabloidnih medija za rad logistike Demokratske partije socijalista i to se tada nije podvodilo kao miješanje u izborni proces, dok se danas to tako podvodi među političkim oponentima - zaključuje Janjušević.

Podsetimo, osmoro naprednjaka je proterano nedavno iz Nikšića, iako su imali ugovore sa Novom srpskom demokratijom kojoj su, kako je objašnjeno, pomagali oko izbora.

U Crnu Goru će moći tek maja meseca, a njihov crnogorski poslodavac, lider NSD Andrija Mandić najavio je zbog proterivanja krivične prijave protiv gradonačelnika i načelnika policije u Nikšiću. Spekulisalo se da iza čitave organizacije stoji načelnik Nišavskog okruga Predrag Babović, ali ta informacija nije potvrđena, jer je on stalno na službenom putu, a novinarima se nije javio do danas.


Šta će oni tamo?

Organizacija koja prati izbore - crnogorski Centar za monitoring, ima informacije da, kako je za Novu S rekao Zlatko Vujović, naprednjaci u Nikšiću sprovode kampanju za Demokratski front.

Imamo informacije koje govore o tome da je veliki broj aktivista iz SNS i Srbije u Crnoj Gori i da sprovode kampanju za Demokratski front. To nije više spektakularno, to je činjenica sa kojom su upoznati svi. Sa tom pojavom i tim akterima. Mediji se ne bave spekulacijama već se govori konkretnim imenima i fotografijama koje potkrepljuju te tvrdnje - rekao je Vujović.

Potvrda zvaničnika o tome nema, jer Koordinator službi bezbjednosti Dritan Abazović, uprkos brojnim pozivima crnogorske javnosti da se oglasi, o ovoj temi ne govori.

Među strankama koje ga pozivaju da saopšti šta se u Crnoj Gori dešava jeste i Socijaldemokratske partije Crne Gore.

Nepotrebno je obrazlagati potrebu da javnost bude obaviještena o eventualnim pokušajima druge države da određuje vlast i u Nikšiću. Ukoliko su medijski navodi tačni imamo otvoreno podrivanje ustavnog poretka, sada i neskriveni pokušaj da nam iz komšiluka određuju vlast u Crnoj Gori - piše u saopštenju.

Koordinatoru službi bezbednosti Abrazoviću Južne vesti su pitanja prosledila prošle nedelje, takođe bez odgovora.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Filozof

    10:37 // 14. 2. 2021.

    Napredno do Visnjica Do.

  • ds

    09:39 // 14. 2. 2021.

    Ovo je najgrublje mešanje u unutrašnje stvari suverene države. Treba da se stidimo ovakvih stvari i da prestanemo sebe da gledamo kao nevinašca.

    • Kimi

      23:45 // 15. 2. 2021.

      Ko to mi? Ko se angažovao od nas pa vi nas napadate?
      Zato opet za Vučića ili ostanite kući da mu pomognete da opet predstavlja našu zemlju.

  • Ратнохушкачко-лоповска дружина продаваца магле

    05:54 // 14. 2. 2021.

    Нова хапшења јуче у ЦГ.Похватани назадњаци и одузет новац за куповину гласова.То је та "неутрална Србија"и остали бакрачи,свуда се трпају а после кмече како су сви против нас.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: