Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:15, 24. 6. 2020.

| Politika

Građane juga Srbije predstavljaće samo 3 liste i više od 20 poslanika u Skupštini

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
skupština
28 južnjaka u skupštinskim klupama; foto: wikipedia.org

Prema projekcijama na osnovu preliminarnih rezultata parlamentarnih izbora održanih u nedelju, jug Srbije predstavljaće 28 poslanika, što je za 7 više nego u prethodnom sazivu. Ipak, u prošlom sazivu 7 lista imalo je poslanike sa juga, dok će sada južnjake u parlamentu zastupati poslanici sa lista SNS, SPS i Albanska demokratska alternativa.

Nezvanični rezultati izbora pokazuju da su cenzus od 3% prešli samo SNS, SPS i Šapićev SPAS. Nova parlamentarna stranka koju predvodi bivši vaterpolista i aktuelni predsednik Opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić neće imati poslanike sa juga Srbije. Prema projekcijama oni će imati 11 mandata, a SPAS-ov prvi južnjak na listi je Nikola Marinković iz Niša koji je imao 41. mesto na Šapićevoj listi.

SPS - Jedinstvena Srbija bi trebalo da ima 32 mandata, a socijaliste sa juga predstavljaće predsednik surduličke skupštine Novica Tončev, dok će stranku Dragana Markovića Palme predstavljati Nenad Filipović iz Leskovca. U foto-finišu brojanja glasova i mandata, poslaničko mesto mogla bi da dobije i 28-godišnja ekonomistkinja Nina Pavićević iz Niša koja je na Dačić-Palma listi bila pozicionirana na 33. mestu. novica tončev Tončev predvodi socijaliste juga; foto: Vanja Keser

Oseku političkog pluralizma iskoristila je Srpska napredna stranka koja će imati oko 190 mandata u novom sazivu srpskog parlamenta, pa tako i najviše južnjaka, njih 24.

Sa liste koja je nosila ime “Aleksandar Vučić - za našu decu” iz Niša u skupštinske klupe ide Sanja Jefić Branković iz Socijaldemokratske partije Srbije Rasima Ljajića. Njoj će to biti drugi mandat u parlamentu jer je nekada bila poslanica Liberalno demokratske partije Čedomira Jovanovića. skupština srbije Poslanici ili partijski vojnici?; Foto: arhiva JV

Nišlije će sa naprednjačke liste predstavljati i dosadašnji predsednik Opštine Pantelej Bratimir Vasiljević, čelnik niškog PUPS-a Milorad Hadži Stošić, kao i Svetlana Milijić iz SNS koja je do sada rukovodila niškom filijalom RFZO.

Prolazna mesta imaju i Jelena Žarić Kovačević, najaktivnija poslanica s juga u prethodnom sazivu, kao i Vladica Maričić i zamenik gradonačelnika Miloš Banđur.


Ko još s juga ulazi u Skupštinu?

Pored “većinskih” lista u Skupštinu će ući i “manjinske”, a jedna od njih je “Albanska demokratska alternativa - Ujedinjena dolina” sa 2 poslanika. Prva dvojica na listi su predsednik Opštine Bujanovac Šaip Kamberi i Arđend Bajrami iz Preševa.

Pored Niša, naprednjaci imaju poslanike i u drugim gradovima juga Srbije, njih 17.

Leskovac će predstavljati Olivera Pešić i Žarko Bogatinović koji su bili poslanici i u prethodnom sazivu. Jablanički okrug predstavljaće i Branimir Spasić iz Lebana, kojem je ovo prvi mandat i skupštinski veteran iz Crne Trave Ljubiša Stojmirović.

Naprednjaci iz Topličkog okruga koji će dobiti mandate jesu Ana Čarapić iz Kuršumlije i Darko Laketić iz Prokuplja, oboje dosadašnji poslanici SNS. Novo lice u srpskom parlamentu biće doktor medicine, 29-godišnji Petar Vesović. On je na 190. mestu naprednjačke liste i na granici je prolaznosti, po aktuelnim projekcijama rezultata. darko laketic Laketić ponovo poslanik; foto: JV (arhiva)

Iz Pirotskog okruga u parlament ulaze Olja Petrović iz Pirota i Slađana Nikolić iz Babušnice. 30-godišnjoj master pravnici Olji Petrović ovo će biti prvi mandat, a ona je i izdanak SNS-ove Akademije mladih lidera. Nikolićeva je aktuelna predsednica Opštine Babušnica, ali nije bila na lokalnoj listi pa sigurno neće nastaviti vođenje ove opštine.

Iz Aleksinca će poslanik ponovo biti Dalibor Radičević, a iz Svrljiga predsednik Ujedinjene seljačke stranke Milija Miletić.

Pčinjske naprednjake u Narodnoj skupštini reprezentovaće Vranjanac Slaviša Bulatović, kao i njegovi sugrađani - bivši direktor JKP Komrad Momir Stojilković i Milan Ilić, takođe izdanak naprednjačke stranačke Akademije. U parlament ulaze i dva Nenada - Mitrović iz Bujanovca i Krstić iz Trgovišta.

Iz Pčinjskog okruga u najviše zakonodavno telo ide i Bosilegrađanka Nevenka Kostadinova, dosadašnja poslanica SNS grupe.

Svi nabrojane do mandata deli proglašenje konačnih rezultata izbora, kao i verifikacija mandata. Imaju pravo i da odbiju mandat, ukoliko iz nekog razloga ne žele posao i privilegije poslanika.

Inače, u prethodnom sazivu južnjake su predstavljali i poslanici sa lista DS, DSS-Dveri, Dosta je bilo i Srpske radikalne stranke.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pera

    14:03 // 24. 6. 2020.

    Blago njima, ima da jedu na skupštinski kazan za male pare, ima da dobijaju za putne troškove pare, redovna skupštinska plata a ništa ne radiš! To je san svakog Srbina! .

  • Milan Avramovic

    11:12 // 24. 6. 2020.

    Drugim recima, nemamo cemu da se nadamo - ovi "zemljaci" u parlamentu ce biti kao i dosad - samo ikebane i klimoglavi.

  • Mara

    08:44 // 24. 6. 2020.

    Svi bolji od boljeg

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: