Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:37, 1. 1. 2020.

| Politika

Gradonačelnici preporučuju knjige - od Kundere do “Kaluđera koji je prodao svoj ferari”

Autor:Milan ZirojevićIzvor:Južne vesti
Vladan Vasić, Goran Cvetanović, Darko Bulatović
Gradonačelnici iz nekog drugog ugla; foto: JV

Od klasika do popularne književnosti, takav je čitalački ukus gradonačelnika sa juga Srbije, pa tako čelnici Leskovca, Niša i Pirota građanima preporučuju romane nobelovca Petera Handkea, Dobrice Ćosića, Milana Kundere, ali i dela popularne psihologije kao što je Kaluđer koji je prodao svoj ferari.

“Književni uzori važni su kao i roditeljski geni” - govorio je čuveni Danilo Kiš, a Južne vesti pitale su gradonačelnike šta su poslednje pročitali u 2019. godini i šta bi preporučili građanima u 2020.

Tako niški gradonačelnik Darko Bulatović kaže da ne voli literaturu koja je eksperiment, pa je više pristalica onoga što se naziva klasikom, mada, kaže da ga ponekad privuče zanimljiv ili zvučan naslov.

Fasciniraju me istorijske činjenice i pokušavam da čitam dela kojima prožima istorija. Smatram da je mnogo godina istorija sakrivana od nas i danas često uhvatim sebe kako mi detalji iz istorijskih knjiga ostaju urezani u mislima. Mislim da je floskula “da se istorija ponavlja” tačna, te se i ja trudim da učim iz nje - navodi Bulatović.

Niški gradonačelnik navodi da je ove godine sam ponovo pročitao Korene Dobrice Ćosića, a ima još dve, stilski dosta različite preporuke.

Delo koje je ostavilo utisak na mene je Roberta Šarma Kaluđer koji je prodao svoj ferari, a trenutno čitam knjigu Zorana Avramovića Dobrica Ćosić izmedju politike i književnosti - navodi Bulatović.


Pirotskog gradonačelnika požar u Notr Damu podsetio na Igoa

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić preporučio je klasika srednjeevropske književnosti Milana Kunderu i njegov slavni roman o praškom proleću - Nepodnošljiva lakoća postojanja. Druge dve Vasićeve preporuke su Čovek po imenu Uve Fredrika Bakmana i Zvonar Bogorodičine crkve Viktora Igoa.

Sve tri knjige bih toplo preporučio. Prva i treća su klasici književnosti i spadaju u jedne od najboljih knjiga 20. veka. Zvonar Bogorodične crkve me zainteresovala nakon nesrećnog požara crkve Notre Dame u Parizu, dok me Uve privukao jer je knjiga o kojoj se u skorije vreme dosta priča - objašnjava Vasić.

Vasić u preporuke dodaje još jedan klasik svetske književnosti, Majstora i Margaritu Mihaila Bulgakova.


Leskovački gradonačelnik preporučuje Leskovčane, ali i novog nobelovca

Prvi čovek Leskovca Goran Cvetanović kaže da ljubav prema pisanoj reči nosi iz najranijih godina školovanja, da ne stiže mnogo da čita poslednjih godina, ali da redovno obnavlja svoju biblioteku. Ovogodišnji izbor Petera Handkea za laureata Nobelove nagrade zaintrigrao je Cvetanovića, pa kaže da je nabavio nekoliko njegovih knjiga.

Poslednja koju sam pročitao je Golmanov strah od penala koju bih toplo preporučio vašim čitaocima. To je priča o savremenom čoveku, klopci zvanoj otuđenost i potrazi za smislom - naveo je Cvetanović.

Svako se u životu vraća nekim knjigama, a za Cvetanovića to su Znakovi pored puta i Zlatno doba Leskovca.

Prva zato što predstavlja zbirku mudrosti o životu kojoj se okrenem u teškim trenucima u neku ruku za savet, a više zato što se kroz njegove reči vidi da su problemi i nedoumice sa kojima se danas susrećemo bili oduvek aktuelni, da se sve u životu da rešiti i da ne postoje bezizlazne situacije. Što sam stariji to mi više prija ova knjiga - rekao je Cvetanović.

Druga je delo o industrijskom procvatu Leskovca i slavnoj prošlosti Malog Mančestera, kako su nekad zvali Leskovac.

Pored brojnih istorijskih činjenica ova knjiga obiluje fotografijama starog Leskovca i autentičnim pričama koje svedoče o posvećenosti, trudu i marljivosti naših predaka koji su od male turske kasabe sagradili industrijski i ekonomski centar Evrope - odgovorio je Cvetanović.

I leskovački gradonačelnik dodao je jednu bonus preporuku, za najmlađe i mlade roditelje, leskovačkog autora Stefana Tićmija i njegovu knjigu Ja sam Akiko.

Na pitanja o literalnom ukusu i preporukama nisu odgovorili gradonačelnici Vranja i Prokuplja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Срба

    07:50 // 2. 1. 2020.

    Чуди ме да војни инвалид није препоручио ништа од Ломброзових дела..... а, Меско ништа што је орочитАо у Оксфор, Кемприч, Харвар...

  • Tinejdžer

    00:39 // 2. 1. 2020.

    Nikog ne interesuju vasi ukusi.Mi,čitaoci koje zanima,vec znamo sta valja,sta ne.Vi,novoškolovani vratite se lektirama.

  • Čitalac

    21:56 // 1. 1. 2020.

    A sta oni ih procitali pa nam preporucuju, kao da smo mi slepci pa ne znamo sta je dobra knjiga i dobri pisci.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: