Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:42, 11. 4. 2022.

| Politika

Gradski karavan obilazi Niš, ali i sajt Srpske napredne stranke

Autor:Tamara TasićIzvor:Južne vesti
karavan
SNS objavljuje vesti o gradskom karavanu; foto: printscreen

"Svojevrstan karavan", kako ga je najavila gradonačelnica Dragana Sotirovski, više od dva meseca obilazi naselja i građane u Nišu, a o njemu izveštava i sajt Srpske napredne stranke u tom gradu. Iako je gradski, uz Sotirovski najpre stoji stranačka funkcija, što politički analitičari tumače kao zloupotrebu javnog funkcionera u cilju promovisanja stranke.

Obećanja i rešavanje problema u niškim naseljima glavna su parola gradskog karavana koji je počeo da radi dva meseca pred izbore. Sotirovski je sa svojim timom obilazila građane čak i dva puta dnevno, a za aktivnosti više puta isticala da nisu deo kampanje.

Hvala Bogu, para ima i tu smo da radimo jedno po jedno. Obično ljudi spominju izbore. I danas sam rekla da ćemo mi i 4. aprila, dakle, dan posle izbora, ići u novi karavan - rekla je gradonačelnica početkom marta.

Iako poriče da je deo kampanje, glavne vesti na sajtu Srpske napredne stranke Niš su upravo gradski karavani. Titula koju nosi Sotirovski je najpre članica Predsedništva SNS, a zatim i gradonačelnica, a takva je situacija i sa drugim lokalnim funkcionerima. Screenshot 2022-04-04 at 12.48.16 Spasojević ukazuje na zloupotrebu i zamagljivanje odnosa između stranke i države; foto: printscreen

Šta je starije stranačka ili gradska funkcija, iz Grada na pitanja Južnih vesti kažu da se time ne bave i da ne komentarišu stranačke aktivnosti i stranačka pitanja.

S druge strane, profesor sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu Dušan Spasojević navodi da to zavisi u kom svojstvu se nastupa, kao i da je za gradski karavan stvar jasna.

Ako oni nastupaju kao gradski funkcioneri koji razgovaraju sa građanima, koriste javna sredstva da komuniciraju s njima i obećavaju javna sredstva, onda je jasno da je reč o gradskim funkcionerima i da bi to moralo da bude u prvom planu. Stranka ne bi tu trebalo da izlazi sa saopštenjima, jer je ona u tom trenutku sekundarna. Mislim da je tu stvar jasna i da bi funkcija morala da bude starija od stranačke pripadnosti - ističe Spasojević.


"Zamagljivanje odnosa stranke i države"

Praksa koja se javlja u Nišu profesor upoređuje sa političkim marketingom Gorana Vesića.

Sve više imamo i ljude poput Gorana Vesića, koji koristi javne resurse za neku svoju ličnu kampanju, i time se povećavaju klijentelistički odnosi gde vi biračima nešto nudite zauzvrat za glasove, samim tim i potencijalnu korupciju. Naravno se povećava i neravnopravnost aktera, jer to mogu da rade samo oni koji su na vlasti i što manje razdvajaju stranku od svoje formalne pozicije, to su u većem prekršaju - kaže Spasojević.

Na taj način se, kako navodi, zamagljuje odnos između stranke i države, a iz pozicije birača se stranka poistovećuje sa državom. sotirovski Iz Grada danima ignorisali pitanja o problemima građana, pa ipak otišli u naselje Milka Protić; foto: T. R.

To je jedna vrsta zloupotrebe kad vi idete u funkciji javnog funkcionera, ali zapravo suštinski ono što radite jeste da promovišete stranku, a to bi trebalo da radite samo tokom izborne kamapnje. Problem je što to nema kazne na izborima, a teško je propisati formalna pravila koju bi takvu stvar zabranila. Imate sporazume kojim se ueđuju kampanje da se tamo kaže da se zabranjuje funkcionerska kampanja i da bi moralo da se razdvoji kad je šta - navodi profesor.

Karavan je nastavio svoje aktivnosti i nakon izbora, pa su nova obećanja stigla i do sela Rujnik. Spasojević ističe da je pored učestalosti obilazaka i obećanja mnogo važnije da li se nešto i zaista radi u tim mestima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Slavica

    00:09 // 6. 11. 2023.

    Za šest godina koliko je na funkciji načelnice okruga i gradonačelnica, nije obišla ni jednu porodicu od nekoliko hiljada, koje žive bez struje godinama, a tek radnici koji traže neisplaćene zarade. Rupe na ulici, blato, smeće, su sitnica u odnosu na ove egzistencijalne probleme. Očigledno da predstavnici vlasti u Nišu nemaju neki uticaj u Beogradu. Niš je zona sumraka, mrak i nemaština. Tužno.

  • Libero

    22:16 // 11. 4. 2022.

    Ucenjivaci sns

  • Libero

    22:15 // 11. 4. 2022.

    U Nisu na lokalu gubite na keca lopurde

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: