Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:12, 13. 4. 2016.

| Politika

I Maša i meda u kampanji SNS

Autor:B. Jovanović, P. BlagojevićIzvor:Južne vesti
masa i meda sns
Partije ne smeju da finansiraju aktivnosti koje nisu političko delovanje; foto: nis.sns.org.rs

Junaci popularnog ruskog crtaća besplatno su u niškom Lutkarskom pozorištu zabavljali niške mališane u okviru predizborne kampanje SNS. I dok zakup pozorišta plaćaju i vrtići i škole, za SNS je bilo besplatno.

Besplatnom merenju krvnog pritiska i šećera u krvi, besplatnom prevozu na gostovanja fudbalskih timova u izbornoj kampanji je pridodata i organizacija pozorišnih predstava.

Kako su se niški naprednjaci sami pohvalili na svom sajtu, predstava "Maša i meda" je izvedena u ponedeljak 4. aprila, a “sala Lutkarskog pozorišta bila je mala da primi svu decu koja su došla da odgledaju predstavu”.

Osmesi na licima mališana pokazali su oduševljenje, što je dokaz da o deci treba posebno brinuti i pružiti im priliku da se na lep način, kroz druženje i predstave dodatno edukuju - objavio je SNS.

U Pozorištu lutaka kažu da nemaju veze sa organizacijom same predstave, već da su samo iznajmili salu - ali besplatno, a u celoj stvari ne vide politiku.

Kad je program za decu nama nije bitno ko je organizator. Ovo nije prvi put. I ranije su stranke organizovale predstave za decu. Ovo nije bio politički program, nije bilo reči o politici. U publici su bila deca sa roditeljima i gledali su predstavu za decu - kažu u Upravi pozorišta.

Zakon o finansiranju političkih aktivnosti zabranjuje svim državnim institucijama i ustanovama da finansiraju političke aktivnosti, ali u Pozorištu lutaka se pozivaju na interne procedure.

Tačnije, na odluku svog Upravnog odbora po kojoj je moguće da se besplatno iznajme sala i oprema za “humanitarne i besplatne programe”, i to “svim korisnicima koji organizuju besplatne umetničke, kulturne, edukativne programe namenjene deci Grada Niša”.

Iako se nigde eksplicitno ne navode političke partije, u Pozorištu lutaka smatraju da su i one obuhvaćene odlukom.


Partijama besplatno, školama za pare

Dok je privatnim firmama i političkim partijama omogućeno da salu i opremu Lutkarskog pozorišta koriste i besplatno, pomenutom odlukom Upravnog odbora ovog pozorišta predviđeno je da vrtići, osnovne i srednje škole za to isto moraju da plate.

Za njih je jednom godišnje zakup sale i opreme besplatan, ali svaki naredni košta od 10.000 do 20.000 dinara.


Problem i sama donacija

Političkim partijama nije dozvoljeno da se bave humanitarnim radom, odnosno da građanima bilo šta poklanjaju.

Zbog toga je, kako je "Južnim vestima" rečeno u Agenciji za borbu protiv korupcije, otvoreno i pitanje kršenja zakona u tom delu.

Ipak, zasada nije poznato da li će Agencija pokrenuti postupak u vezi sa ovim slučajem.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nelle

    22:40 // 14. 4. 2016.

    Ocigledno je da pozoriste ima dovoljno svojih sredstava te priredjuje besplatne predstave. Idealno je vreme da se proda (privatizuje). Pa ako bas ne danas, sutra ce sigurno.

  • Mladen Jovanovic

    15:43 // 13. 4. 2016.

    SNS odbija da ide na debate sa drugim kandidatima, a organizuju predstave za decu?! Da li je niškim naprednjacima zabranjeno iz Beograda da se pojavljuju u medijima i da ucestvuju u kampanji?

  • Čudim se čudom

    13:36 // 13. 4. 2016.

    Hteo sam da napišem komentar... ali više o njima pisati nema nikakvog smisla.... Osim: neću da glasam za SNS!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: