Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:30, 30. 4. 2012.

| Politika

Ilić: "Nastavlja se borba protiv metropolizacije"

Autor:Marko SmiljkovićIzvor:Južne vesti
490x370_mile
Mile Ilić, arhivska fotografija

Prof. dr Mile Ilić pojašnjava za Južne vesti pojam decentralizacije, termin koji svakodnevno možemo da čujemo u medijima, političkim kampanjama, običnim razgovorima...

Na jugu Srbije, u Vojvodini, pa i u ostalim delovima države često se čuje termin "beogradizacija", potom rečenica da je "Beograd država u državi" što zapravo znači da građani uočavaju da se u prestonicu mnogo više ulaže nego u provinciju.

Ilić se ne bavi ciframa, već iz svog ugla pokušava da ovaj problem reši sistemskim putem. On kaže da se ovaj termin može koristiti samo do one granice kada decentralizacija počinje da bude prečesto (zlo)upotrebljavana fraza.

Do sada na teritoriji Nišavskog okruga, Ilić je predložio telo "Gradsku zajednicu opština" u koje su ušle Merošina, Ražanj, Gadžin Han i Svrljig, a očekuje se ulazak i drugih opština jugoistočne Srbije.

- Malo je onih koji imaju konkretan predlog za decentralizaciju, koja ima prvenstveni cilj uvećanje upravljačkog kapaciteta lokalnih organizacionih jedinica u odnosu na prestonicu. Niš, kao jedan od najvećih gradova u Srbiji posle Beograda i centar jugoistočne Srbije, odavno ima potrebu za demetropolizacijom i jednim smislenim konceptom organizacije opština, pri čemu se, bar u ovom trenutku, sadašnji broj opština ne bi menjao, već bi Grad Niš u takvoj jednoj zajednici bio samo posebna jedinica lokalne samouprave - rekao je Ilić.

Njegov predlog o formiranju "Gradske zajednice opština" je našao primenu i u praksi.Ova zajednica formirana je septembra 2010. godine.

- Moje naučno bavljenje i dugogodišnje iskustvo u radu lokalne samouprave navelo me je da predložim formiranje "Gradske zajednice opština", prvu te vrste u Srbiji. Predviđeno je da ovoj svojevrsnoj lokalnoj zajednici mogu pristupiti sve opštine sa teritorije Nišavskog okruga. Do sada su to učinile opštine Merošina, Ražanj, Gadžin Han i Svrljig, a kasnije joj mogu pristupiti i opštine sa šireg prostora jugoistočne Srbije. Da ovo nije isprazna priča, već da se ozbiljno krenulo u realizaciju ove ideje, potvrđuje i skupštinska odluka Grada Niša, kao i skupštinske odluke ostalih opština o pristupanju "Gradskoj zajednici opština", a podrška je stigla i od nadležnog republičkog ministarstva - objašnjava Ilić

Oko GZO-a postoje i oprečna mišljenja, odnosno da je ovo telo secesionističkog karaktera.

- Da bi se razjasnile neke nedoumice koje postoje, odgovorno tvrdim da ovaj koncept decentralizacije ni u kom slučaju ne narušava integritet države, niti je oblik klasične decentralizacije, već na jedan potpuno legalan i legitiman način nastoji da doprinese boljem funkcionisanju kako lokalne, tako i republičke uprave. Primarni cilj "Gradske zajednice opština" jeste korist za građane ovog dela Srbije u svim sferama društvenog života što podrazumeva bolje, brže, efikasnije i zajedničko rešavanje njihovih problema - istakao je Mile Ilić.

Koncept "Gradske zajednice opština" ne zahteva nikakva dodatna finansijska sredstva, niti poreske namete.

- Ne radi se o novom obliku vlasti, niti novoj regionalnoj administraciji, već o jednom originalnom konceptu lokalne samouprave, na principu udruživanja, tj. zajedništva, što omogućava i važeći zakon o lokalnoj samoupravi. To znači da postoji samo jedno koordinaciono telo koje čine predsednici opština i predsednici skupština opština, a sve odluke se donose konsenzusom. Dakle, nema preglasavanja, majorizacije i nema preplitanja opštinskih poslova - pojašnjava aktuelni predsednik Skupštine grada Niša.

On dodaje da je "Gradska zajednica opština" bitna iz dva razloga. Prvi je da se ojača duh zajednišva, poboljša komunikacija i međusobna saradnja opština u Nišu i okolini i samim tim lakše rešavaju svakodnevni i infrastrukturni problemi svih koji žive na tom području. Sa druge strane, stvara se jedan ozbiljniji i organizovaniji pristup prema republičkim organima, pa čak i Evropskoj uniji, što treba da omogući lakše pristupanje fondovima, ali i snažniji uticaj na donošenje odluka koje su u domenu Republike, a tiču se ovog dela Srbije.

- Ovakvim pristupom ćemo pokazati jedinstvo i pozitivan primer, kako na delu treba da izgleda efikasna decentralizacija, koja je u skladu sa Ustavom, a svrha joj je ravnomerniji regionalni razvoj. "Gradska zajednica opština" će imati površinu i potencijale primamljive za širok spektar poslovnih investicija, tako da će rad ove zajednice imati za ishod i privredni razvitak ovih opština, što u suštini treba da dovede do povećanja standarda i boljeg života stanovništva čitave jugoistočne Srbije - tvrdi Ilić za Južne vesti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • zevs

    13:47 // 2. 5. 2012.

    Dobra zamisao. Ne znam zasto, ali verujem ovom coveku...

  • Ivan Zivanovic

    23:21 // 30. 4. 2012.

    Gospodo političari guknite i recite nama "ovcama za šišanje" koliko će biti odbornika iz Niša u saveznoj skupštini iz svake stranke i da li je taj broj odbornika adekvatan broju stanovnika našeg JADNOG grada!!!???

  • Mitra

    12:26 // 30. 4. 2012.

    Gospodine Ilicu ne izmisljajte toplu vodu i ne pokusavajte da sebi pravite nova radna mesta.To sto ste promenili naziv nekadasnje Pegionalne Zajednice u Gradsku zajednicu opstina nista ne menja u praksi.Cak je tada sistem ubiranja i raspolaganje sredstvima ubranih od poreza sa odredjene teritorije bio transparentniji,cak je postojala i veca mogucnost uticaja na njegovu raspodelu.Ovi koji sada zagovaraju regionalizaciju su i ukinuli Regione i stvorili Okrugeali samo kao administrativne centre koji trose novac.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: