Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:41, 22. 3. 2024.

| Politika

Inicijativa traži od Vlade da opozove Lazarevića sa komemoracije u Nišu

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
Vladimir Lazarević u pratnji ministara
Lazarević izazvao reakcije, ilustracija; Foto: Vanja Keser

Da Vladimir Lazerević, ratni komandant prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije i haški osuđenik, ne treba da učestvuje na državnoj komemoraciji povodom obeležavanja 25 godina od početka NATO bombardovanja Savezne republike Jugoslavije, smatraju iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Godišnjica bombardovanja biće obeležena u nedelju, 24. marta u Prokuplju, a pre toga i u Nišu, u porti crkve u Duvaništu, gde su postavljene i zastave. Događaj organizuje Vlada Srbije, a Lazarević je najavio da će govoriti na zvaničnoj komemoraciji, a zvanične potvrde nema.

Vladimir Lazarević je 2014. godine pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu osuđen po komandnoj odgovornosti za zločine protiv čovečnosti zbog “ubistva i deportacije albanskih civila tokom rata na Kosovu”. U Hag je otišao dobrovoljno, u vreme Vlade Vojislava Koštunice, a vratio se u pratnji ministara Vučićeve Vlade 2015. godine.

Pozivamo Vladu Srbije da hitno opozove učešće Lazarevića na državnoj komemoraciji, kao i da u nedelju bude pročitan za sada jedini verodostojan popis civilnih žrtava NATO bombardovanja, koji je 2014. godine napravio Fond za humanitarno pravo - navode iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Kako je ranije najavljeno, u kripti crkve će biti otkrivena spomen-ploča sa 1.139 imena vojnika, policajaca, dobrovoljaca poginulih na Kosovu od 1998. do 1999. godine i u Kopnenoj zoni bezbednosti od 2000. do 2003. godine.

Predlog za postavljanje memorijalnih ploča dao je Lazarević, dok su ministri Vučević i Selaković koristeći državne resurse koordinisali postavljanje memorijalnih ploča. Obaveza predstavnika države je da umesto prakse poricanja ratnih zločina prema civilima albanske nacionalnosti, i to na godišnjicu bombardovanja SRJ iskažu poštovanje i prema žrtvama ratnih zločina srpskih snaga na Kosovu - kažu iz Inicijative.

Prema popisu Fonda za humanitarno pravo, koji Inicijativa mladih za ljudska prava pominje, u NATO napadima poginulo je 756 ljudi - 452 civila i 304 pripadnika oružanih snaga. Među civilima je 207 srpske i crnogorske nacionalnosti, 219 civila Albanaca, 14 Roma i 14 građana drugih nacionalnosti. Ukupno je stradalo 274 pripadnika Vojske Jugoslavije i MUP-a i 26 pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). Kompletno saopštenje Inicijative možete pogledati na njihovom sajtu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Daleko im lepa kuca

    17:07 // 25. 3. 2024.

    Izgleda da vecina ne poznaje Lazarevica i njegovu porodicu.

  • Naissus

    20:21 // 24. 3. 2024.

    Pa najbolje da sve što vredi pošaljemo u Hag a da ostavimo ove izdajničke patriote da nas vode

  • Deki

    13:03 // 24. 3. 2024.

    Da li svi mi koji smo se borili zajedno sa komandantom protiv NATO ZLA ne smemo da ucestvujemo?

    Lazarevicu, svaka cast, covek koji kaze zamnom a ne juris, ja cu za vama kao Djilas i ovi iz ove placene Inicijative sa zapada koji pusku neznaju da drze

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: