Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:03, 26. 2. 2013.

| Politika

Boško Ristić napustio DS

Autor:Aleksandar StankovIzvor:Južne vesti
bosko-ristic.jpg
Boško Ristić, arhivska fotografija, foto: Medija centar Beograd

Nakon više od dve decenije Boško Ristić napustio je Demokratsku stranku i priključio se poslaničkom klubu nedavno isključenog člana DS-a Dušana Petrovića. Večeras u Šapcu dogovori o novoj stranci.

Nekadašnji predsednik niškog odbora DS-a za Južne vesti govori o razlozima zbog kojih je napustio DS, trenutnom stanju u stranci, formiranju novog poslaničkog kluba, ali i idejama nove stranke koju će, kako najavljuje, osnovati sa Petrovićem.

Zvanično ste napustili Demokratsku stranku?

- Tako je. Nisam više njihov član.

Posle koliko godina odlazite iz DS-a?

- Posle 22 godine napuštam Demokratsku stranku. Nisam osnivač, ali sam se stranci pridružio posle nekoliko meseci.

Koji su razlozi zbog kojih ste izašli iz stranke nakon više od dve decenije?

- DS ne pruža dovoljan podstrek za afirmaciju svih delova Srbije. Stranka nije prepoznala značaj ravnomernog razvoja svih delova zemlje, decentralizacije i formiranja srednjeg nivoa vlasti koji bi omogućio ekonomsku pravdu, solidarnost i ubrzani razvoj nerazvijenih delova Srbije. Druga stvar je to što smatram da su Beograd i Vojvodina povlašćeni. Tome u prilog ide i činjenica da niški odbor već 5 godina ima isti sastav i da su izbori sprečavani zato što se kalkulisalo sa tim ko će biti pobednik na tim unutarstranačkim izborima.

- Okrenuli ste novi list i formirali poslanički klub sa Dušanom Petrovićem?

zajednicka Dušan Petrović i Boško Ristić zajedno osnivaju stranku, arhivske fotografije

- Naš šestoro je u poslaničkom klubu. Dušan Petrović je šef, a zamenik šefa Sanja Čeković. To je najava formiranja nove stranke koja će se baviti decentralizacijom, ravnomernim regionalnim razvojem. Boriće se za solidarnost i socijalno odgovornu državu, ali ne za socijalističko upravljanje javnim preduzećima. Hoćemo da institucionalno obezbedimo učešće građana ovog dela Srbije u utvrđivanju prioriteta za trošenje javnog novca.

- Kada se može očekivati i zvanično formiranje nove stranke?

- Večeras ćemo prisustvovati formiranju prvog inicijativnog odbora u Šapcu. Predali smo zahtev za registraciju udruženja građana kako bismo mogli formalno i pod zakonskim okvirima da propagiramo svoj program.   

- Koliko će program stranke biti predodređen građanima Niša i juga Srbije? Šta oni mogu da očekuju?

- Ja ću se posebno zalagati za decentralizaciju. Iniciraćemo promenu izbornog sistema i promenu Ustava koji treba da obezbedi da i ostatak Srbije, a ne samo Vojvodina i Beograd imaju institucije koji predstavljaju njihove građane. Otvorićemo prostor za razgovor sa svima koji su zainteresovani i koji prepoznaju potrebu za decentralizacijom.

- O decentralizaciji često govore Ujedinjeni regioni Srbije. Koliko ima sličnosti između vas?

- Često tu ideju upoređuju sa političkim programom URS-a. Mi smo spremni da sarađujemo sa svima, verovatno i sa URS-om, ali moraće da se izjasne političke stranke i subjekti koji sa nama sarađuju da li su za formiranje srednjeg nivoa vlasti na nivou cele Srbije. To je ono što će nas razlikovati od onih koji se samo verbalno zalažu za decentralizaciju, a suštinski prenos ovlašćenja ne pominju.

- Spremni ste da sarađujete sa svima, jel to znači i sa Demokratskom strankom?

- Apsolutno. Mi smo imali problem unutar stranke zato što ona nije do sada u potpunosti demokratski profilisana, sa druge strane vrednosti na kojima je Demokratska stranka osnovana jesu vrednosti koje i ja delim.

-  Kako će se zvati nova stranka?

- To još nije definisano, a kako će stranka izgledati pitaće se članstvo, to je osnovni postulat. Ne želimo da inicijatori formiranja partije sami odluče.

Ristić je inače po zanimanju advokat i tim poslom bavi se  od 1984. godine. U svojoj političkoj karijeri, kao visoki funkcioner DS-a u tri navrata je bio poslanik u Skupštini Srbije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • laki

    21:27 // 23. 2. 2014.

    Svaka mu čas od Niškog pravosuđa napravio je čist kupleraj lopine procvetaše mogu i dalje da rade što im je volja nedužni građani dobijaju otkaze plaćaju globe a lopovi postadoše sveci prokletstvo

  • una

    23:42 // 19. 9. 2013.

    Malicioznih ljudi je uvek bilo i bice,da bi osporavili neciji rad,a sami nisu vredne paznje.Gospodin Ristic hoda uzdignute glave i neukaljanog obraza...A ima i zasto!Samo napred!

  • Vukašin

    15:07 // 19. 9. 2013.

    Čovek je osnovao novu stranku jer u DS-u nije mogao da ostvari ideje za koje se zalagao, a koje su u interesu građana juga Srbije! Pročešljajte malo šta je pričao o decentralizaciji još pre par godina

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: