Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:36, 22. 3. 2019.

| Politika

Ispred Skupštine Pirota protest, unutra svađa odbornika

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Vređanja na sednici Skupštine
Vređanja na sednici Skupštine; foto: Lj. F.

Današnja sednica Skupštine Grada Pirota prošla je u senci protesta koji je održan ispred zgrade te institucije, a ništa manje glasno i burno nije bilo ni unutar zgrade, gde su se predstavnici opozicije i vlasti međusobno vređali kada su govorili o protestu i o izgradnji mini-hidroelektrana. Umalo je došlo i do fizičkog sukoba između odbornika opozicije Zorana Stojanovića i gradonačelnika Vladana Vasića.

Za vreme protesta, odbornici opozicije tražili su da se dnevni red proširi sa tačkom o zahtevima sa protesta, a od odbornika i gradonačelnika tražili su raskid ugovora između Grada Pirota i investitora za mini-hidrocentrale na Staroj planini, zatim uvid javnosti u sve predmete u vezi sa MHE i brisanje MHE iz prostornog plana Pirota

Kako im zahtevi nisu ispunjeni, opozicona Pirotska nova snaga napustila je sednicu, ali i nakon njihovog odlaska, strasti se nisu smirile.

Šef opozicione Pirotske nove snage Dimitrije Vidanović kaže da je sve počelo kada je gradonačelnik izvređao odbornika Dušana Mitića kada su oni zahtevali dopunu dnevnog reda.

Gradonačelnik je nazvao majmunom našeg odbornika, na šta mu je Mitić odgovorio jeste “ako sam ja odbornik majmun, onda je Vladan Vasić gradonačelnik majmun, pa vi vidite ko je veći majmun” - kaže Vidanović.

Dodaje da je vlast nervozna u nedostatku argumenata kada je reč o zaštiti reka na Staroj planini i zbog toga pribegavaju vređanju i pravljenju incidentnih situacija. Tvrde da su vređani tokom cele sednice Tvrde da su vređani tokom cele sednice; foto: Lj. F.

Pitamo ih zbog čega su nervozni? Da li zbog protesta ispred Skupštine, da li zbog državnog revizora, ili su nervozni zbog korupcionaških ugovora sa investitorima? - nabrajao je pitanja Vidanović.

Da je vlast nervozna smatra i Žarko Todorović, šef poslaničke grupe Najbolje za Pirot.

Bilo je napeto, sve vreme nas odbornici većine vređaju, provociraju, nazvali su našeg odbornika lopovom i jagnjećom brigadom. Nas vređaju konstantno, izloženi smo provakacijama. Nas je trojica i četvoro iz Pirotske nove snage, a njih je 48 - kaže Todorović.

Smatra da je konfliktna situacija između Zorana Stojanovića i gradonačelnika Vladana Vasića na vreme sprečena, te da, na svu sreću, nije došlo do incidenta.

Stojanović je ustao i krenuo prema gradonačelniku, ali smo ga primirili. Obezbeđenje se kasnije pojavilo u sali, ali nije bilo fizičkog kontakta, brzo smo reagovali - opisuje situaciju Todorović.


Vasić: Incidenti po prvi put u istoriji

Gradonačelnik Vasić kaže da se tokom sednice opozicija neprimereno ponašala i da je vreme prošlo u vređanju i dobacivanju. Kaže da se opozicija neprimereno ponašala Kaže da se opozicija neprimereno ponašala; foto: JV

Jedan od odbornika je pokušao da napravi incident da me fizički napadne. Po prvi put u istoriji skupštinskog zasedanja u Pirotu došlo je do nepoštovanja odbornika, institucije, demonstracije nasilja i nepoštovanja tuđeg mišljenja - kaže Vasić.

Po njemu, u tome su prednjačili odbornici Grupe građana Najbolje za Pirot, a da su odbornici Pirotske nove snaga bili za nijansu kulturniji. Ipak, kaže da nije došlo do fizičkog kontakta, ali da Pirot i njegovi građani nisu to zaslužili.

Na sednici je usvojen rebalans budžeta za 2019. godinu, usvojen je novi Statut grada, donet je Program mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja i doneta je odluka o izradi novog prostornog plana.

Podsetimo, u toku održavanja sednice ispred zgrade Skupštine održan je protest Inicijative Odbranimo reke Stare planine koja se protivi gradnji mini-hidroelektrana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragiša kolić

    12:05 // 25. 3. 2019.

    Nikada se nije desilo da gradonačelnik,predsednik opštine vredja odbornike,kao ovaj u Pirotu.Dzaba toliko godina na funkciji

  • Sarlota Bening

    17:42 // 22. 3. 2019.

    Ovome se mora stati na put. Krenuli su da terorisu i u drugima gradovima zemlje. Trebamo da se borimo protiv nasilnih demonstracija i da se zalazemo za kompromis i toleranciju

  • Sarlota Bening

    17:42 // 22. 3. 2019.

    Ovome se mora stati na put. Krenuli su da terorisu i u drugima gradovima zemlje. Trebamo da se borimo protiv nasilnih demonstracija i da se zalazemo za kompromis i toleranciju.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: