Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:43, 24. 2. 2020.

| Politika

Istoričar Milivoj Bešlin: Region u stanju neobjavljenog rata

Autor:FoNetIzvor:FoNet

Ako je suditi po režimskim medijima i naslovnim stranama tabloida, u regionu vlada stanje "neobjavljenog rata", izjavio je u intervjuu FoNetu istoričar Milivoj Bešlin, ukazujući da je situacija pregrejana i da je razlog za to što su krize otvorene istovremeno, a ne jedna po jedna, kao ranije.

Gostujući u serijalu Kvaka 23 Danice Vučenić, Bešlin tvrdi da su inspiratori kriza u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini "izvan Podgorice i Banjaluke i da se nalaze u Beogradu i Moskvi".

Konstantno otvaranje srpskog pitanja, kao teritorijalnog problema, ne može da završi dobro - rekao je Bešlin.

Prema njegovom stavu, iz Beograda i Moskve koriste određene strukture Crnoj Gori i BiH kao "električne zečeve" koji pokušavaju da ih destabilizuju, a da na Balkanu, istovremeno, održe stanje zamrznutog političkog konflikta.

Bešlin to stanje dovodi u vezu sa Rusijom, ali ga posmatra i u kontekstu globalnih odnosa, "zapadno-ruske kontradikcije i pokušaja Rusije da povrati političke pozicije, uz upotrebu zapadnog koncepta meke moći.

Mi gledamo revitalizovano stanje Hladnog rata koji se odvija preko Balkana i koji je više od dva veka Rusiji pogodan teren za ispoljavanje njenih imperijalnih pretenzija. Bez štete po samu sebe, Rusija se tu odmerava sa Zapadom, što se sada najbolje vidi na slučaju Kosova, koje je možda najurgentniji zamrznuti konflikt - smatra Bešlin.

On naglašava da Rusija ima pravo "na sopstvene interese, kao regionalna i svetska sila, ali je pitanje svih nas na Balkanu koliko pratimo svoje, a koliko interese velikih sila".

Kompletnu emisiju možete pogledati u videu na vrhu teksta.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • aca

    21:00 // 24. 2. 2020.

    Jak si mi ti istoricar kad ti se samo ratovi prividjaju i mirisu...

  • Огњен

    10:33 // 24. 2. 2020.

    Чекај, инспиратори кризе су у Београду и Москви?! Зар није нато јавно саопштио да му је православље највећи непријатељ, па је на тај миг режим у ЦГ донео онакав закон који, верујем, нико нормалан не може да подржи. 21. век је, не може да се отима имовина јер "ти треба за нешто друго", па није ово дивљи запад. Са друге стране у Босни, зар је РС донела некакав закон да нешто намеће унитарној влади?

    • Nikola

      05:27 // 25. 2. 2020.

      A kada je to neko iz NATO pakta javno saopštio da je Pravoslavlje neprijatelj? Grčka, Bugarska, Rumunija - pravoslavne zemlje i članice NATO.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: