Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:02, 9. 11. 2020.

| Politika

Istoričarka Vučetić: Zamislite da u Srbiji televizije prekinu program zato što predsednik laže

Autor:FonetIzvor:Fonet

Da se spoljna politika u Srbiji menja kada i predsednik, što nije slučaj u SAD, te da je primetila da se populizam primio i u Americi i da se tamo, kao i u Srbiji na afere reaguje sa “Pa šta?”, upoređivala je u intervjuu Fonetu upravnica Centra za američke studije Filozofskog fakulteta u Beogradu i istoričarka Radina Vučetić. Kaže i da novu normalnost u svetu određuju korona, populizam, ali i ekonomska kriza, koju najavljuje kao posledicu virusa.

Komentarišući događaj u Americi kada su tamošnje televizije prekinule govor aktuelnom predsedniku Donaldu Trampu, istoričarka u emisiji Kvaka 23 negativno ocenjuje njegov nastup, ali pozitivno naknadne reakcije i postupak medija.

Zamislite kod nas da televizije prekinu prenos zato što predsednik laže - kaže Vučetićeva.

Primećuje i da su srpski tabloidi u prethodna 2-3 dana bili protiv Bajdena, što tumači kao odraz onoga kako se u Srbiji gleda na svetsku politiku. Pojašnjava da se kod nas ona vodi tako da se sve menja čim dođe novi predsednik.

Neke od srpskih navika kojima se reaguje na politčke afere kratko ilustuje sa - “Pa šta”, ali primećuje da su se one stvorile i kod Amerikanaca za vreme Trampovog mandata.

Afere s porno glumicama - Pa šta? Afere s Rusima - Pa šta? Afere s porezom, a svi znaju šta znači neplaćati porez u Americi, a imati takvo bogatstvo kao Tramp - Pa šta? Rasizam, a ne osudi bele supermatiste - Pa šta? Mi smo, nažalost, navikli na to da ne postoji politička odgovornost, ali to je za Ameriku čudno da su sve te stvari ostale “pa šta?" - pojašnjava istoričarka.

Spoljnu politiku, pojašnjava, u SAD definište Stejt department i komentariše da je to dobra stvar za Srbiju, jer u poslednjih nekoliko godina postoji kontinuitet i jačanje odnosa sa Amerikom, te su oni sve bolji i bolji. Zato ne vidi razlog zbog kog bi za vreme Bajdena oni bili gori.

Nova normalnost u svetu, dodaje, danas zavisi od toga šta je donela korona i od toga šta je doneo populizam, a upozorava na onu koja će da usledi posle ekonomske krize koja, kako kaže, mora da dođe “između ostalog zbog korone”.

Ono za šta kaže da bi moglo da bude povratak na normalnost je i vraćanje Amerike uobičajnim saveznicima i koordinaciji sa Evropskom Unijom, što bi trebalo da se desi ukoliko pobedi Džozef Bajden, jer analizira da je Tramp tokom mandata uspeo da napravi neprijatelje od svojih saveznika u EU.

Evropljani vide Trampa kao nekog ko je pokvario odnose sa Evropom, on je uspeo da to preokrene. Sada postoji šansa sa Bajednom da se stvari postave na solidne demokratske temelje - predviđa istoričarka Vučetić.

Smatra da Trampov mogući odlazak iz sistema neće oslabiti druge populističke vladare, kao i da je on postavljanjem nove sudije Vrhovnog suda i sadašnjom postavkom u Senatu ojačao svoju opciju, a ukazuje i da nije zanemarljiva informacija da želi da pokrene novu veliku televizijsku stanicu. Sve to joj, dodaje, govori da Tramp neće biti marginalna figura u društvu.

Zato ga ova naša vlast toliko volela, on je mislio da ako je postavio sudiju Vrhovnog suda da će sada ona automatski da sluša šta on kaže. Tako institucije u Americi ne funkcionišu, odnosno tako ne funkcioniše demokratija - zaključuje Vučetićeva.

Snimak razgovora koji je vodila autorka Kvake 23 Danica Vučenić pogledajte u videu na vrhu teksta.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • slavko

    17:24 // 9. 11. 2020.

    Ovaj nas kol'ko laze program nebi ni postojao,ugasili bi ga skroz!

  • John Smith

    16:14 // 9. 11. 2020.

    Da li je Tramp lagao ili nije odredice americki sudovi, a ne stranacki opredeljeni novinari

  • dragoljub stamenković

    10:48 // 9. 11. 2020.

    On toliko laže da bi stalno bio prekidan .
    bipppppp

    • Čudesni dribling

      13:45 // 9. 11. 2020.

      Šumi, imali ste dobrog učitelja u SRS!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: