Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:05, 10. 12. 2018.

| Politika

Ivanji: Srbija u antidemokratiji, opozicija da vrati mandate u Skupštini

Autor:M. Z.Izvor:Fonet

U Srbiji se redom ukidaju institucije, a jača se kult ličnosti Aleksandra Vučića, navodi novinar Vremena Andrej Ivanji, pa sve naziva antidemokratskom formom vladavine. Opozicija treba da vrati mandate u Skupštini Srbije, dodaje Ivanji, uz ocenu da vladajuća garnitura SNS projektuje agresiju u društvu.

U serijalu Kvaka 23 produkcije Fonet, urednik spoljnopolitičke rubrike nedeljnika Vreme Andrej Ivanji saglasio se sa ocenom da je Srbija, zahvaljujući žmurenju EU zbog rešavanja Kosova, ostala i bez tog rešenja i bez vladavine prava i demokratije.

Govorili su, dobro sve je u redu, treba malo pustiti vremena, biće to, rešiće se stvar, mora da se slegne, Srbija... demokratija... razvijaće se... i sada je došlo do tačke kada će EU, a naročito SAD, reći "ovo nije ono što smo očekivali" - naveo je Ivanji.

Navodi i da se zaoštrava odnos sa Kosovom i da nema demokratije, "već uspostavljanja sve veće vlasti jednog čoveka i jedne partije".

Na delu je ukidanje institucija, od parlamenta, do nezavisnih medija, bez kojih ne može da funkcioniše bilo koja demokratija, sa istovremenom izgradnjom kulta ličnosti i veličanjem vođe - ocenjuje Ivanji.

Ukrupnjavanjem kroz Savez za Srbiju, opozicija je dobila nekakve konture, kaže Ivanji, ali tvrdi da izlazak iz skupštinske sale i organizovanje paralelnog parlamenta nije dovoljno.

Zato kao naredni korak opozicije Ivanji sugeriše vraćanje mandata u Skupštini Srbije i podseća da "godinu dana vladajuća većina blokira sopstveni parlament".

To ne postoji u istoriji politike, samo da niko ništa ne bi mogao da kaže, što pre svega govori o karakteru vlasti - napominje Ivanji.

Novinar Vremena saglasan je i sa ocenom francuskog Figaroa da je situacija u Srbiji slična devedesetim i periodu kada je Vučić bio ministar informisanja, ali napominje i da postoje razlike - otvaranje poglavlja “mic po mic” i “zveckanje oružjem” umesto ratova.

Više Ivanjijevih analiza kosovskog problema i stanja demokratije u Srbiji pogledajte u novom izdanju Kvake 23.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Argentina

    12:32 // 10. 12. 2018.

    U Srbiji se vlast promeni samo da bi se vremenom unistila odredjena populacija gradjana. Svaka promena vlasti u Srbiji nosi velike zrtve na bilo koj nacin, a tragovi i podaci nestaju sa gradjanima.

  • Unistavanje dokumentacije

    12:10 // 10. 12. 2018.

    Razvijace se demokratija i promeniti vlast samo to tesko ide zbog unistavanja prevelike postojece dokumentacije sadasnje vlasti.

  • Овца за шишање

    08:36 // 10. 12. 2018.

    Слажем се са овим човеком.

    • objektivno

      09:35 // 10. 12. 2018.

      bio je preblag.Gledano sa strane,ko da srusi taj i takav sistem i NJEGA? Unistio je opoziciju,svakodnevno doliva ulje na vatru,
      a sa strane niko nece da pomogne jer im odgovara,ispunjava ono sto oni zele...Dakle,sta ce biti,nista.Nema vise OTPOR,koji je inace
      isto instaliran sa strane,i nade nema.

    • qgo

      13:23 // 10. 12. 2018.

      ZA @objektivno Nade ima ali jedino pod uslovom da narod pogleda malo sire od onog sto im se nudi pod "gromoglasnim plastom demokratije." Recimo, kada bih ja pokrenuo inicijativu za osnivanje stranke cija parola je "Zivela smrtna kazna," da li biste me podrzali?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: