Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:12, 24. 6. 2020.

| Politika

Iz Crte kažu da je ženu sa spiskovima trebalo udaljiti 50 metra od birališta, za GIK u Nišu to nije nepravilnost

Autor:N. M.Izvor:Južne vesti
zena-spiskovi-foto-matija-g
Kaže proveravala članove; foto: JV

Žena koju je ekipa Južnih vesti fotografisala na dan izbora ispred biračkog mesta u Nišu i koja je kod sebe imala spisak, kako je rekla, “članova koje obilazi i proverava”, trebalo je da bude udaljena bar 50 metara od biračkog mesta - tumačenje je organizacije Crta. Predsednica GIK-a u Nišu Ljiljana Berić kaže da ne može da govori o događaju kojem nije prisustvovala, kao i da ne vidi povredu izbornih pravila - uticaja na birače ili isticanje političkih stranaka.

Nakon što su novinari Južnih vesti primetili na klupi, dvadesetak metara od ulaza Osnovne škole “Stefan Nemanja” u kojoj se održavalo glasanje, ženu sa spiskovima i upitali čemu oni služe i o kakvim spiskovima je reč, ona im je odgovorila da ih koristi za proveru članova, koje i obilazi.

Spisak je članova koje obilazim i proveravam, znači, koji su mi članovi. Ne znam ni ko ste, ni šta ste. Neću ništa više da kažem - objasnila je građanka sa spiskovima.

spisak-foto-matijag Spiskovi koje je snimio naš fotograf; foto: JV/Matija GačićDa je propisima zabranjeno isticanje bilo kakvih propagandnih materijala 50 metara od biračkog mesta, uključujući postere i druge vizuelne oblike promocije bilo kog učesnika izbora, kao i promovisanje listi koja su učestvovale na izborima, ukazuje Pavle Dimitrijević iz organizacije Crta koja je posmatrala izbore.

On kaže da na ovim izborima nije postojala zvanična norma koja zabranjuje proveru po spiskovima, ali je birački odbor trebalo da udalji ženu sa spiskovima iz dvorišta škole.

U ovom slučaju birački odbor je trebalo da reaguje i da zamoli tu osobu da se pomeri van kruga od 50 metara i to je moja procena i mišljenje. Birački odbor je trebalo da udalji sve koji se na bilo koji način obraćaju biračima u vezi sa glasanjem van tih 50 metara - kaže Dimitrijević.

Iz Crte pretpostavljaju da su to spiskovi sigurnih glasača i sigurnih glasova, koje su već beležili i u ovom izbornom procesu i da se sa spiskovima sigurnih glasova nalaze osobe oko biračkih mesta, kao i da proveravaju i vode evidenciju o tome koliko je birača, koje su evidentirali kao sigurne glasove, izašlo i glasalo.

zena-spiskovi2-foto-matija-g Zbog toga što su je spazili, slikali i pitali šta radi sa spiskovima, napadnuti novinari Južnih vesti; foto: JVS obzirom da, kako kaže Ljiljana Berić iz niške Gradske izborne komisije, nije prisustvovala ovom događaju niti je videla spiskove o kojima su Južne vesti pisale, ona tvrdi da to ko drži takve spiskove apsolutno nema veze sa sprovođenjem izbornog postupka.

Ne mogu na osnovu vaše izjave da to shvatim zdravo za gotovo, znači to nije nepravilnost u sprovođenju izbora, jer nepravilnost podrazumeva uticaj na birače, plakatiranje ili na druge načine isticanje političkih stranaka. Ovo ne potpada ni pod jedno, niti pod drugo. - objašnjava Berićeva.

Da je uticaj na birače na biračkom mestu, kao i isticanje obeležja političkih stranaka u krugu od 50 metara od birališta bilo zabranjeno, saglasni su u Crti i GIK-u u Nišu.

Vođenje paralelne evidencije, ali i remećenje tajnosti glasanja, neproveravanje identiteta birača, kao i to da li je birač već glasao ili ne, zatim dovoženje i odvoženje birača na glasanje neke su od najčešće zabeleženih nepravilnosti u Srbiji na izborima održanim u nedelju, objašnjava Dimitrijević. Sve ovo dovelo je da u izveštaju njihove posmatračke misije ovogodišnji izbori i predizborna kampanja budu ocenjeni kao najlošiji od svih koje je CRTA posmatrala.

Podsetimo, fotografisanje žene sa spiskovima u blizini biračkog mesta u školi “Stefan Nemanja” u Nišu dovelo je do napada na ekipu Južnih vesti, a UNS je ukazao da je novinarima bilo onemogućeno da rade uoči i tokom izbora.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Alisa u zemlji luda...

    08:11 // 25. 6. 2020.

    Ovo ni Žuti nisu radeli dok su bili na vlasti ovo je neverovatna glupost ako joj je i obećano nešto mora da shvati da će biti obećane ludom radovanje, neka ne naseda na obećanja nema ništa od toga mnogi obećavaju ALI KAD DOBIJU FUNKCIJU OKRENU LEĐA I NAJROĐENIJIMA A KAMOLI NEKIM STRANCIMA!

  • Ouzo

    19:08 // 24. 6. 2020.

    Sta ce,gresnica,obecao joj neki predsednik m.o. posao u j.k.p. ,pa je spremna na svakava ponizenja i sramotu ! Oni sto ih nisu zaposlili nude se,oni sto ih zaposlise na odredjeno, moraju da ginu i vracaju dug i nadaju se stalnom zaposlenju !

  • Realno

    17:22 // 24. 6. 2020.

    Zabraniti duple spiskove i bilo kakvo agitovanje blize od 50m od biralista,zabraniti unosenje mobilnih telefona na biralistima,kao i pozivanje ljudi putem telefona da glasaju.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: