Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:16, 10. 5. 2012.

| Politika

Iz kojih stranaka su zabrljali?

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
izbori neregularnosti nis
Detalj iz izborne noći; foto: Saša Čolić/Kamerades

Detalj iz izborne noći; foto: Saša Čolić/Kamerades Detalj iz izborne noći; foto: Saša Čolić/KameradesNa 17 biračkih mesta u Nišu na kojima se ponavljaju izbori za Skupštinu grada, predsednici Biračkih najviše bili su iz skoro svih parlamentarnih partija.

Najviše ih je bilo iz SRS - 5 i DS - 4, ali ih je bilo i iz LDP, Nove Srbije, DSS, SNS, URS i SPS, saznaju Južne vesti.

Zbog sve češćih optužbi i pominjanja čak i "izborne krađe", iz DS, stranke za koju se najvećim delom vezuju optužbe, odbacuju odgovornost i tvrde da su "krivi i drugi".

- Po celom gradu se govori o nekakvoj izbornoj krađi i kako su sad "žuti" nešto mutili, a to pričaju oni čiji su članovi bili predsednici na nekim od tih spornih biračkih mesta - kaže izvor iz vrha Demokratske stranke u Nišu.

Jedan od glavnih kritizera je i Liberalno demokratska partija, čiji je član bio predsednik Biračkog odbora na izbornom mestu broj 10 u Crvenom Krstu.

- Devojka koja je bila predsednik Biračkog odbora je napustila biračko mesto jer joj je pozlilo i došla je u stranku da se konsultuje sa šefom izbornog štaba. Tako da se mi tu ograđujemo od odgovornosti. Prosto, ne može uvek da se predvidi svaka situacija - kaže PR LDP u Nišu Sanja Jefić. Zoran Perišić na glasanju Zoran Perišić na glasanju

Predsednik SNS u Nišu Zoran Perišić kaže da je zatečen informacijom da su u njihovi članovi bili predsednici Biračkih odbora na mestima gde je poništeno glasanje, ali da, kako kaže, odgovornost moraju da snose svi koji su krivi.

- Odgovornost snose sigurno i zato više nikad neće biti na takvom mestu. A, ja ću se potruditi da proverim o kome je reč. Situacija pokazuje da su ili učestvovali ili da nisu radili kako treba - kaže Perišić.

Jedan od lidera Nove Srbije u Nišu Dejan Rajčić tvrdi da je informaciju o ovome dobio nakon poziva novinara Južnih vesti i najavljuje da će tražiti krivičnu odgovornost i od svog člana.

- Ja sam zatečen. Ne mogu da znam da li je bio plaćen ili potplaćen da namerno previdi nepravilnosti i da ih ne unese u zapisnik. Ali, protiv njega ćemo podići i mi krivičnu prijavu. Nema veze što je naš član - kaže Rajčić.

Detalj iz izborne noći; foto: Saša Čolić/Kamerades Detalj iz izborne noći; foto: Saša Čolić/KameradesZa razliku od svojih svojih kolega, lider SRS u Nišu Dragan Vukadinović je odbacio odgovornost predsednika Biračkih odbora, jer su, kako kaže, oni svoj posao obavili i u zapisnike uneli tačne podatke o višku listića.

- Oni su svoj posao u tom delu adekvatno odradili. U zapisnicima koje su popunjavali je sve tačno. Ali, oni nisu mogli u isto vreme da proveravaju i biračke spiskove i da proveravaju ko šta ubacuje u kutije i sve ostalo - kaže Vukadinović.

Po zakonu, predsednike i članove Biračkih odbora predlažu političke partije. Ali, zakon ne predvidja bilo kakve kvalifikacije za članove po pitanju stručne spreme.

Za sada nije poznato da li će protiv predsednika Biračkih odbora na poništenim biralištima biti pokrenut bilo kakav postupak za utvrđivanje odgovornosti zbog učinjenih propusta.

Detalj iz izborne noći; foto: Saša Čolić/Kamerades Detalj iz izborne noći; foto: Saša Čolić/KameradesPodsetimo, Gradska izborna komisija poništila je glasanje za Skupštinu grada na 17 biračkih mesta, zbog utvrđenih nepravilnosti. U skoro svim slučajevima pronađen je višak listića u glasačkim kutijama u odnosu na broj građana koji su glasali.

Na tim biračkim mestima glasanje će biti ponovljeno u nedelju 13. maja, a pravo glasa ima više od 30.000 građana, što suštinski može uticati i na ishod izbora.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • clanica

    01:52 // 17. 5. 2012.

    Slozila bih se sa gore navedenim komentarom,bila sam dezurna u opstini Crveni krst br. 10 i tvrdim da je apsolutna laz da je devojci pozlilo...mogu slobodno reci da je tamo vladala takva neorganizacija ali svi dezurni koji su bili u mojoj popodnevnoj smeni su dali sve od sebe i nije bilo nikakvog zabusavanja i nepravilnosti. Sada sta se odigralo nakon mog odlaska i brojanja glasova u to stvarno nisam upucena jer nisam bila duzna da tome prisustvujem. P.S sto se tice oduzimanja dnevnice,nisam je jos uvek ni dobila,a smatram da sam maximalno korektno obavila svoj posao da bi me uskratili!

  • Clan

    10:15 // 11. 5. 2012.

    Ja mogu samo da kazem da je laz da je devojci iz ldp-a, koja je bila predsednik Birackog odbora pozlilo. Bila je skoro sve vreme na birackom mestu osim par sati kada je otisla pauzu. Jedini problem je bio sto je devojka bila mlada i neiskusna (rekao bih da je bila jedva punoletna). Ovo govorim kao jedan od dezurnih na tom birackom mestu, gde se iskreno nije ni moglo reci ko je predsenik, jer su svi vikali iz petnih zila i par puta je nastao haos.

  • ToXic

    09:08 // 11. 5. 2012.

    Svi clanovi komisije gde je doslo do nepravilnosti treba da vrate dnevnice ! ! !

    • Ja

      18:07 // 11. 5. 2012.

      Molim te objasni mi sto su clanovi komisije krivi, ako su se biracka mesta 17,18 i 19 na panteleju nalazila u prostoriji od 20m2, zamisli 16 kutija jedna pored druge, naravno da su glasaci gresili i da je u nekim kutijama bilo manje, a u nekim visak listica, p.c. nisam bio clan komisije :)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: