Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:10, 27. 3. 2023.

| Politika

Izbori za Nacionalni savet Albanaca zakazani za 7. maj

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
Nacionalni savet Albanaca
Biraće se 15 članova NSA; foto: M. D.

Izbori za 15 članova Nacionalnog saveta Albanaca biće održani 7. maja putem elektronske Skupštine u Bujanovcu, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava. Do novih izbora došlo je nakon što partije koje su osvojile mandate na redovnim izborima, održanim novembra prošle godine, nisu uspele da se dogovore ko će biti na čelu novog saziva, pa je Savet raspušten i konstituisan Privremeni organ.

Izbori će biti održani elektronskim putem, a učesnici elektronske Skupštine moraće da sakupe najmanje 30 verifikovanih potpisa građana iz biračkog spiska.

Odluka o raspisivanju izbora doneta je na osnovu člana 35. stav 3. Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina kojim je propisano da se nakon raspuštanja Nacionalnog saveta novi izbori za njegove članove raspisuju u roku od 60 dana od raspuštanja i to tako da se održe u narednih 45 dana - navode iz Ministarstva.

Elektronske prijave dostavljaju se na adresu Ministarstva, a sva obaveštenja i dokumentacija dostupni su na sajtu Ministarstva.

Podsetimo, osim Partije za demokratsko delovanje, koja je po broju glasova pobednik izbora, 5 mandata u novom sazivu osvojila je i Alternativa za promene Šćiprim Arifija, pa je koalicioni sporazum trebao da presudi ko će voditi savet.

Demokratska partija i Pokret za demokratski progres osvojile su po 2 mandata, a Demokratska partija Albanaca će imati jednog predstavnika.

Privremeni organ formiran je početkom marta, a za predsednika izabran Ragmi Mustafa iz Partije za demokratsko delovanje, koji je i bio na funkciji predsednika saveta, kao i četiri člana iz partija koje su učestvovale na izborima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: