Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:32, 14. 11. 2022.

| Politika

Izbori za nacionalne savete - Zaharijev opet ubedljiv, Albanci opet podeljeni

Autor:Lj. Filipov i M. DejanovićIzvor:Južne vesti
glasanje
Čekaju se konačni rezultati; foto: A. K.

Preliminarni rezultati Republičke izborne komisije pokazuju da je najviše glasova za članove Nacionalnog saveta Bugara osvojila lista koju predvodi predsednik Opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev (62%), dok je na izborima za Nacionalni savet Albanaca najviše glasova dobila lista Partije za demokratsko delovanje Šaipa Kamberija (33%).

RIK je do sada obradio 95,5% biračkih mesta na izborima za NSB, a oni pokazuju da je lista "To smo mi - Prirodni pokret - Vladimir Zaharijev" dobila 5.555 glasova ili 12 mandata.

Drugoplasirana je bila lista "Koreni – Vladica Dimitrov”, koju predvodi predsednik Opštine Dimitrovgrad, sa 2.397 glasova (26,67%) i u Savetu bi treablo da ima 5 mandata, dok je lista "Za Bugare u Srbiji“ osvojila 2 mandata (865 glasova ili 9,63%).

Očekivano, najbolje rezultate i pobede Zaharijev i Dimitrov imali su u opštinama u kojima su predsednici, pa je tako od 4.605 birača u Bosilegradu, lista koju predvodi dugogodišnji predsednik te Opštine dobila 3.613 glasova, dok je lista "Koreni – Vladica Dimitrov” osvojila samo 73 glasa i lista "Za Bugare u Srbiji“ 78 glasova tamošnjih birača.

U Dimitrovgradu je ipak bila ubedljiva lista koju predvodi predsednik te Opštine - 2.024 glasa (oko 70% izašlih birača), a Zaharijevljeva lista ima oko 12% sa 354 glasa.

Lista "Koreni – Vladica Dimitrov” imala je najviše glasova u Pirotu, dok je lista na čijem je čelu Zaharijev ubedljiva u Nišu, Vranju i Surdulici, a lista "Za Bugare u Srbiji“ je odnela pobedu u Babušnici.

Nacionalni savet Bugara ima 19 članova, a sa većinom od 12 članova očekuje se da predsednik opet bude Stefan Stojkov.


Listi koju predvodi Kamberi najviše glasova Albanaca

Kao i 2018. godine, u izbornu trku za članove Nacionalnog saveta Albanaca ušlo je 5 albanskih lista - Demokratska partija Albanaca Ragmija Mustafe, Partija za demokratsko delovanje Šaipa Kamberija, čiji je nosilac kandidat za drugi mandat na čelu NSA Ragmi Mustafa, Alternativa za promene Šćiprim Arifija, Demokratska partija Nagip Arifija i Pokret za demokratski progres Šćiprim Musliju.

Kamberijeva lista osvojila je 2.903 glasa ili oko 33%, na drugom mestu je Alternativa za promene za koju je glasalo 25,38% onih koji su iskoristili pravo glasa (2.258 glasova), a iza nje Pokret za demokratski progres sa nešto više od 20% ili 1.785 glasova.

Demokratska partija predsednika Opštine Bujanovac Nagip Arifija osvojila je 12,95% ili 1.152 glasa, a na poslednjem mestu nalazi se Demokratska partija Albanaca sa 8,21% ili 730 glasova.

Na izborima za članove Nacionalnog saveta Albanaca glasalo je ukupno 8.897 ljudi, što je 40,96% birača, a RIK je obradio rezultate sa 86,01% biračkih mesta. Inače, saziv Nacionalnog saveta Albanaca čini 15 članova.

Prema trenutnim podacima, PDD i njihov kandidat Ragmi Mustafa imaće 5 mandata i za većinu će im biti potrebno još 3.

RIK je obradio i 96,66% biračkih mesta na izborima za Nacionalni savet Roma (glasalo 36.806 građana romske nacionalnosti ili 57,63%), a najviše glasova je dobila lista "Srbija za Rome - Zajedno možemo sve" - 35.176 ili 95,57% i 34 od 35 mandata.

Lista koju predvodi Bujanovčanin Ibro Idić - "Za jedinstvo Roma Srbije", a na kojoj je većina kandidata sa juga zemlje, osvojila je 1.135 glasova i 1 mandat.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • gazda Beli

    09:52 // 15. 11. 2022.

    Sjajna pobeda sns-a.Cestitke.

  • Zlobnik

    23:15 // 14. 11. 2022.

    Ovaj Zaharijev ima da bude novi baja Tošo
    /Todor Živkov/ ! Pravi intelektualac i perjanica ot Bosilegrad !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: