Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:20, 19. 6. 2020.

| Politika

Izborne nedoumice - lista 6 stvari koje treba znati

Autor:Bojana StamenkovićIzvor:Južne vesti
Izbori
Izbori se održavaju 21. juna; Foto: Arhiva; Vanja Keser

Parlamentarni, pokrajinski i u većini mesta lokalni izbori održaće se u nedelju, 21. juna, a građani se najčešće pitaju da li mogu glasati za odbornike, ali ne i za poslanike, kao i da li se poništen listić važi kao glas. Kako bi pomogli građanima da bez pritisaka i isključivo svojom voljom, odluče da li će i kome dati glas, iz Inicijative "Biram koga biram" su napravili listu od 6 stvari koje birači treba da znaju.

Najviše pitanja bilo je o tome da li se može izaći na lokalne, a ne i na parlamentarne izbore ili obrnuto, a u ovoj Inicijativi kažu da je to moguće jer ne postoji obaveza glasanja na svim nivoima. Važno je samo da se pre samog glasanja, građanin izjasni da li glasa na lokalu ili na republičkom nivou.

Bilo je iskustava gde bi članovi biračkog odbora vršili pritisak na glasače tvrdeći da je to nemoguće, ali Zakon je na strani glasača. Važno je samo da potpišete birački spisak za lokalne izbore, a da odbijete da se potpišete na birački spisak za republičke izbore (ili obratno, ukoliko tako želite). Nakon što to učinite, dobićete glasački listić samo za jedan nivo izbora. Ukoliko članovi biračkog odbora insistiraju i dalje da morate da glasate na oba nivoa, tražite da podnesete prigovor birača i opišite situaciju na licu mesta. Za to nije potrebno više od 5 minuta - kažu oni.

Nakon ovoga, najčešće postavljeno pitanje građana bilo je da li se mora glasati za partiju za koju su potpisali da će dati glas, a iz "Biram koga biram" kažu da nikoga nikakav potpis ne obavezuje.

Što se provere stranke za koju su građani glasali tiče, iz ove Inicijative poručuju da niko ni nakoji način to ne može proveriti jer Ustav Republike Srbije i zakoni propisuju da je glasanje tajno, a glasanje na biračkom mestu obavlja se iza paravana, koji treba da obezbedi da niko ne može da utvrdi da li ste i na koji način glasali.

Niste dužni da odgovarate na pitanja da li ste i za koga glasali, bez obzira da li vas to pita član biračkog odbora, posmatrač, novinar, policajac, prijatelj, poznanik ili neki drugi birač - dodaju oni.

Ukoliko neko od građanina traži da fotografiše glasački listić, iz ove Inicijative kažu da se time narušava tajnost glasanja, te da je korišćenje mobilnih telefona na biračkom mestu zabranjeno i spada u krivično delo. Ukoliko je građanin uplašen i ucenjen i ipak odluči da fotografiše listić, postoji način da glasa kako želi.

Nakon što zaokružite ili podvučete izbornu listu za koju ste primorani da glasate i fotografišete listić, potrebno je da zaokružite ili podvučete i sve ostale liste na glasačkom listiću, te da precrtate sve liste za koje ne želite da glasate. Obavezno izuzmite iz precrtavanja onu listu kojoj želite da date glas, i na taj način će biti jasno kome ide vaš glas. Tako ćete dobiti listić na kojem su sve liste zaokružene ili podvučene, a samo jedna lista (ona za koji želite da glastate) ostaje neprecrtana - navode oni.

Poništeni listić ulazi u broj izašlih glasača jer se taj broj računa prema broju potpisa u izvodu iz biračkog spiska. "Beli" ili nevažeći listići, kao i listići koje glasači odnesu sa biračkog mesta, računaju se u ukupnom broju birača koji su izašli na izbore.

Ukoliko građanin dobije popunjen listić i od njega se zahteva da iznese prazan sa biračkog mesta to znači da se od njega zahteva da učestvujete u izbornoj krađi koja je poznata pod nazivom "bugarski voz“.

Ovo funkcioniše tako što jedan glasač iznese nepopunjen glasački listić umesto da ga ubaci u glasačku kutiju, pa se njegov listić popunjava van biračkog mesta, u korist onih koji na ovaj način narušavaju izbornu volju građana. Popunjeni listić se nakon toga daje prvom sledećem glasaču u "vagonu", te on glasa popunjenim, a iznosi novi prazan listić, koji se dalje popunjava i unosi na biračko mesto. Ovaj proces se ponavlja, bukvalno u krug - dodaju.

Kao i u slučaju prinudnog fotografisanja listića, i kod "bugarskog voza" postoji način da građanin iskaže svoju volju - kada dobije popunjeni glasački listić na kome je zaokružena i podvučena neka izborna lista, potrebno je zaokružiti ili podvući i sve ostale liste za koje ne želite da glasate, i da ih precrtate. Izuzmite onu listu za koju želite da glasate, i na taj način će biti jasno kome ide vaš glas.

Takođe, važno je da znate da je članom 27 Pravilnika o radu biračkih odbora predviđeno da ukoliko članovi biračkog odbora posumnjaju da birač nije ubacio listić u kutiju, o tome obaveštavaju policiju i radno telo RIK-a, i taj događaj unose u zapisnik.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dzamutka

    21:41 // 19. 6. 2020.

    Ova ,lazna opozicija,sto im sns skupljase glasove ,mi je sada mrskija od sns-a ! Bojkot !

  • snezana

    10:29 // 19. 6. 2020.

    bojkot je naj sigurniji nacin da ne ucestvujete u ovim nakaradnim izborima.

  • Mara

    09:53 // 19. 6. 2020.

    smatrate .Uvek bude isto

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: