Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:52, 12. 9. 2015.

| Politika

Formirana asocijacija albanskih opština na jugu

Autor:J. V.Izvor:Južne vesti, Bujanovačke
albanski lideri
Mustafa, Arifi i Destani podržali deklaraciju; foto: bujanovacke.co.rs

Deo odbornika partija Albanaca koje deluju na području opština Preševo, Bujanovac i Medveđa izglasao je deklaraciju o stvaranju „asocijacije opština Preševske doline“, kao odgovor na Zajednicu srpskih opština na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Jonuz Musliju rekao je da će Asocijacija opština Preševske doline imati ista ovlašćenja kao Zajednica srpskih opština na Kosovu i Metohiji, pišu Bujanovačke.

Ne tražimo ništa više od onoga što su dobili Srbi na Kosovu – rekao je Musliju.

On je najavio da sledi formiranje radnih grupa koje će raditi statut i druga akta asocijacije, a u okviru toga i njena ovlašćenja.

Kako prenose Bujanovačke vesti, sednici u Preševu prisustvovala su 43 od ukupno 68 odbornika i svi oni glasali su za deklaraciju. Iako je lider Demokratske unije Doline (DUD) Skender Destani ranije najavio da ne podržava inicijativu koju je pokrenuo Jonuz Musliju, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA), uoči sednice predsedništvo stranke je promenilo odluku i odbornici te partije su podržali osnivanje asocijacije.

Od ukupno šest stranaka koje okupljaju Albance na jugu Srbije, za deklaraciju su glasali odbornici iz četiri - Pokret za demokratski progres (PDP) Jonuza Muslijua, Demokratska partija (DP) bujanovačkog predsednika Nagipa Arifija, Demokratska partija Albanaca (DPA) Ragmija Mustafe, prvog čoveka Preševa i Destanijeva Demokratska unija Doline.

Partija za Demokratsko delovanje (PDD) narodnog poslanika Rize Haljimija bojkotovala je Skupštinu jer smatra da stvaranje asocijacije opština neće rešiti probleme Albanaca, pišu Bujanovačke. Osim odbornika ove strane, skupštini nisu prisustvovali ni predstavnici Demokratske unije Albanaca (DUA). 

Podsetimo, lider SPS-a Ivica Dačić je na mitingu u Medveđi upozorio albanske lidere da se „ne igraju vatrom“ osnivanjem zajednice albanskih opština. 

S druge strane, albanski lideri se pozivaju na Zakon o državnoj upravi i lokalnoj samoupravi, koji predviđa mogućnost stvaranja asocijacije opština, ali samo pod uslovom da se tako ne krši ustavni i pravni poredak države.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mile

    09:17 // 14. 9. 2015.

    Tresla se gora, rodio se miš!!!

  • Aleksandra

    15:18 // 12. 9. 2015.

    Vi ste dobili i više nego što treba!

    • cane

      16:42 // 12. 9. 2015.

      tek ce da dobiju.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: