Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:07, 12. 12. 2016.

| Politika

Izmenjen Statut Niša - jedinstvena uprava i veća ovlašćenja opštinama

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Sednica Skupštine Grada
Odbornici usvojili izmenu Satuta; Foto: JV

Posle 8 godina Niš dobija novi Satut, a promena krovnog dokumeta grada, smatra socijalista Mile Ilić, nije bila najneophodnija u ovom trenutku, jer predstoji izmena Zakona o lokalnoj samoupravi. Lider niškog Narodnog pokreta Srbije Branislav Jovanović smatra da su izmene kozmetičke i da će jedinstvena uprava zapravo biti glomaznija.

Novi Statut, pre svega, podrazumeva jedinstvenu Gradsku upravu, umesto dosadašnjih 11. Ipak, ona će imati 14 sekretarijata jer će se zdravstvom ipak baviti poseban, 4 službe i komunalnu policiju kao posebnu organizaciju

Uprava će biti efikasnija i jeftinija jer neće biti novih zapošljavanja - kazao je zamenik gradonačelnika Miloš Banđur. 

Iako je prethodna gradska vlast zbog velikh problema u komunalnom sektoru najavljivala izmene u procedurama kako bi Gradsko veće moglo da smeni direktore javnih preduzeća umesto da o tome odlučuje Skupština, ova izmena nije ušla u Statut jer, kako su naveli, nije bilo moguće po zakonu. 


Uskoro nove izmene Statuta?

Gradska Skupština će se, prema rečima predsednika odborničke grupe SPS i doskorašnjeg predsednika niške Skuštine Mileta Ilića, još jednom baviti pitanjem izmene Statuta po promenama Zakona o lokalnoj samupravi sa kojima će ovaj dokument morati da bude usklađen.

Socijalisti su, objašnjava, podržali izmene, jer smatraju da nema radikalnih promena, a Ilić podseća da je jedinstvena Uprava funkcionisala i pre 20 godina. 

Devedesetih godina kada je Socijalistička partija bila na vlasti to je dobro funkcionisalo i nadam se da će funkcionisati bolje nego 11 uprava – kazao je Ilić.

Jedinstvena lokalna samouprava je, objašnjava Ilić, obavezna kod lokalnih zajednica koji imaju manje od 50.000 stanovnika, dok je kod većih to mogućnost. Mile Ilić SPS Mile Ilić; Foto: JV

Praksa je različita, ali postoji tendencija tamo gde je jedinstvena Upava da se treba ići na 2 ili 3. Razmišljali smo o tome da je bolje da se organizuju 2 gradske uprave – jedna u oblasti javnih službi, druga u oblasti komunalne infrastrukture i privrede – objašnjava Ilić.

S druge strane, lider niškog Narodnog pokreta Srbije Branislav Jovanović smatra da su izmene Statuta samo kozmetičke. 

Računao sam da sada imamo 24 službe, a imali smo 11 Gradskih uprava pa smatram da je glomaznija nego ranije. Vraćamo se na neka prošla vremena, a suština je da se štedi, jedino time može da se spasi budžet – kaže Jovanović.


Razmatranje o upravi pre stupanja na snagu Statuta

Odbornici opozicionih partija imali su zamerke i na to što o organizaciji Gradske uprave razmatraju na istoj sednici o kojoj se usvaja novi Statut, jer, kako su kazali, novi krovni dokument grada treba da stupi na snagu 8 dana po objavljivanju u Službenom glasniku.

Nemoguće da se donosi odluka o novim službama i upravama koji treba da bude u skladu sa novim Statutom, a Statut još nije stupio na snagu. To je jedna enklatantna protivpravnost, a tako se ne donose najznačajniji akti – kaže Goran Đorđević iz DSS-a.

Ipak, zamenik gradonačelnika Miloš Banđur kaže da Statut stupa na snagu već sutra, što je omogućeno amandmanom većnika, i da su oko ovog pitanja konsultovani pravnici koji godinama rade u gradskim službama.

Ono što ja znam je da statut stupa sutra na snagu, dan posle donošenja. To je pitanje za pravnike ali mislim da oni koji su predložili ovakav red donošenja odluka i dnevni red Skupštine grada dovoljno kompetentni jer već 15 godina rade na tome u organima Grada Niša – kazao je Banđur.


Prevelik “aparat” gradskih opština

Odbornici pokreta “Dosta je bilo” predložili su ukidanje gradskih opština, jer bi, smatraju, time bile omogućene uštede u gradskom budžetu. Čelnike svih 5 opština građani plaćaju oko 130 do 150 miliona dinara, rekla je šefica odborničke grupe Radmila Popović.

Opštine nemaju status jedinica lokalne samouprave već rade šta im Grad delegira i te usluge finansirane su od strane Grada. Grad će smanjiti pružanja, a povećava kozmetički blago ono što će opštine da rade – pomoć školama, zadrugama, a pitanje od kojih para – kazala je Popović.

S druge strane, za razliku od opozicije, Ilić smatra da Gradske opštine ne treba ukidati već im dati još veće nadležnosti. Ovakvog je stava i zamenik gradonačelnika Banđur, koji je kazao da opštinskih funkcionera treba da bude manje.

Decentralizacija poslova je evropska i svetska tekovina. Treba ih približiti građanima, ne samo na nivou opština nego i mesnih kancelarija – istakao je Banđur.

Ipak, da građani Niša plaćaju previše opštinara, smatraju i niške demokrate. Iz odborničke grupe DS-a smatraju da 115 opštinskih odbornika nema šta da radi sa trenutnim ovlašćenjima opština. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Rodjen loš

    13:50 // 13. 12. 2016.

    Prodavnica magle radi bez prestanka. Što ima magle, kalaj rabota, ali što ima kupaca. Nevidjeno.

  • lahor

    22:07 // 12. 12. 2016.

    Ma sve,će da nas urede

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: