Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:05, 31. 5. 2021.

| Politika

Jakšić: Srbija vodi borbu da bi izgubila na putu ka Evropskoj uniji

Autor:FonetIzvor:Fonet

Kvaka 23 - Boško Jakšić

Srbija nastavlja da vodi takozvanu “cik-cak” diplomatiju koja je, kako kaže za Kvaku23 novinar Boško Jakšić, vidljiva kroz ćutanje srpskih vlasti na nedavno hapšenje beloruskog novinara, a zatim i povremeno priključivanje osudama Belorusiji. Zbog odbijanja da se pridruži rezolucijama Evropske unije i Saveta bezbednosti, a koje su se uglavnom ticale Rusije i drugih zemalja kojima upravljaju autoritarni režimi, kaže Jakšić, Srbija gura "prst u oko" Zapadu i EU od čijih demokratskih vrednosti se udaljava.

Od 6 država kandidata za članstvo u EU, kako ističe novinar i spoljnopolitički komentator Boško Jakšić u Fonetovoj emisiji, samo Turska ima lošiji stepen usaglašavanja spoljne politike sa EU od Srbije, a od 2012. ta usaglašenost pala je za blizu 20 odsto, sa tadašnjih 70 odsto.

Takođe kaže da se Srbija približava autoritarnim vrednostima Istoka, a od vrednosti liberarnih zapadnih demokratija udaljava.

Vi kada pogledate kolekciju predsednikovih najboljih prijatelja, to su Viktor Orban, čovek koji je Mađarsku vratio maltene u jednopartijska vremena, koji guši univerzitete i medije. Erdogan je veliki prijatelj. Netanjahu je do skora bio veliki prijatelj, koji je isto jedan veliki nacionalista, populista i demagog. A onda naravno Kina i Rusija i sada, kao trešnja na šlagu, je i Lukašenko - ukazuje Jakšić.

Najveći deo rezolucija EU ili Saveta bezbednosti kojima je Srbija odbila da se pridruži, ukazuje, uglavnom su se ticale Rusije i drugih zemalja kojima upravljaju autoritarni režimi.

To su osude Rusije oko Krima. Tiču se Kine, gde se Kina kritikuje zbog ljudskih prava, položaja muslimanske zajednice ili Hongkonga. Ne zaboravimo prošle godine, kada je svet oštro kritikovao Kinu zbog Hongkonga, tada je predsednik Srbije poslao pismo Si Đinpingu i napismeno podržao politiku Kine prema Hongkongu. To je prst u oko EU ili Zapadu - kaže Jakšić.

Ćutanje srpske vlasti na događaje u Belorusiji Jakšić ocenjuje kao više nego sramno, a tumači da do tišine sa srpske strane dolazi da se Srbija ne bi zamerila tamošnjem režimu, poznatom po tome da je uhapsio 35.000 ljudi i jedini u Evropi ima smrtnu kaznu.

Srpska diplomatija vodi jednu ozbiljnu borbu da bi je izgubila na putu ka Evropskoj uniji. Oko onoga u Minsku, kidnapovanja aviona, smišljena opasnost od bombe da bi se uhapsio disident, sve je to čin čistog državnog terorizma. I sada Srbija sramno ćuti oko toga, premijerka Brnabić se jedina oglasila i rekla je da je bespredmetno komentarisati jedan takav čin - navodi Jakšić.

Upravo na primeru Belorusije, kako primećuje, vidljiv je nastavak “cik-cak” kretanja srpske diplomatije koja je do 2019. godine uglavnom usaglašavana sa evropskom - nije se išlo na sankcije, ali se Srbija pridruživala tamo gde je trebalo osuditi Belorusiju.

Onda je od 2019. zauzet obrambeni stav što se Minska tiče. Trajao je taj period sve do prošle godine kada se, na iznađenje mnogih, Srbija pridružila rezoluciji EU i osudila ono što se događalo za vreme predsedničkih izbora u Belorusiji - ukazuje Jakšić.

Prema njegovom tumačenju, iza svega toga stoji strah od Rusije, jednog od najbližih partnera Minska.

Jakšić zaključuje da je Srbija lider u regionu kontra-procesa koji vode do članstva u Evropskoj uniji, kao i da bi onog trenutka kada bi se rešilo pitanje Kosova, Rusija bi izgubila kanal za uticaj na Srbiju, a Srbija krenula ka EU.

Sve što je Jakšić rekao u emisiji Danice Vučenić, možete pogledati u videu na vrhu teksta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Borko

    14:41 // 2. 6. 2021.

    EAST-WEST BRIDGE

  • jovan nikolic

    13:36 // 1. 6. 2021.

    U rusiji totalitarni rezim pa gos.jaksicu kakav je onda u Americi pa ovo sto oni tamo rade ovakva kradja i odnos prema opoziciji,nema ni u somaliji

  • Saša

    09:08 // 1. 6. 2021.

    Srbi su do juče zamenili 223miliona starih švajcaraca. Ja sam mislio da su menjali RUBLJE.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: