Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:05, 4. 10. 2018.

| Politika

Jedina opozicija u pirotskoj skupštini priključila se Savezu za Srbiju

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Pirotska grupa građana prva lolaklni politički akteri koji su se priključili Savezu za Srbiju
Pirotska grupa građana prvi lokalni politički akteri koji su se priključili Savezu za Srbiju; foto: Dveri Pirot

Potpisom protokola o ulasku u Savez za Srbiju, grupa građana "Pirotska nova snaga" postala je prva lokalna politička grupacija koja je pristupila ovom Savezu. Protokol je potpisan u prostorijama lokalnog odbora Demokratske stranke u Pirotu pre tribine na kojoj su učestvovali neki od lidera Saveza za Srbiju, Saša Paunović, Borko Stefanović i Boško Obradović.

Šef odborničke grupe PNS u pirotskoj Skupštini Dimitrije Vidanović kaže je da je glavni motiv ulaska u Savez težnja za promenama u Pirotu i u Srbiji.

Nezadovoljni smo u kom pravcu ide Srbija i to je dovoljan razlog da se, svi mi koji želimo drugačiju Srbiju i njen razvoj, uključimo u ovu grupaciju koja predstavlja jedinu opoziciju u Srbiji - kaže Vidanović.

Dan pre obeležavanja 5. oktobra, Vidanović kaže da oni žele da za nekoliko godina Srbija ima 6. oktobar.

Petog oktobra je izgubljena jedna velika šansa, mislimo da možemo sa osnivačima Saveza iznedrimo nove promene. Želimo da damo svoj doprinos u tome - dodaje Vidanović.

On je podsetio da su na izborima 2012. i 2016. godine osvojili po 4 mandata u lokalnoj Skupštini, a da od tada sarađuju i imaju podršku Srpskog pokreta Dveri. Imaju 4 odbornika u lokalnoj skupštini Imaju 4 odbornika u lokalnoj skupštini; foto: PNS

Da nam se nikad više ne desi da nam ne daju da održimo politički skup i da nam prete, da nam se ne desi da su mediji zavisni od političara koji su na vlasti, da kriminal i korupcija cvetaju. Dan nam se nikad više ne dešavaju nametnuti i ne fer izbori - objašnjava Vidanović.

Gradska skupština Pirota ima 56 odborničkih mesta. Vladajuću većinu čine Koalicija za Pirot, SPS, SNS i lista SDS-LDP. U opoziciji je do sada bila samo GG „Pirotska nova snaga“ koja ima četiri odbornika.


Iznuđeno mesto održavanja tribine

Organizatori tribine su prvobitno planirali da se ona održi u jednoj privatnoj banket sali, ali posle pritiska na vlasnike, kako tvrde, morali su da menjaju lokaciju.

Nakon nemogućnosti održavanja u privatnom objektu, obratili smo se predsedniku Skupštine Pirota da nam ustupi salu za održavanje, ali nam ni to nije odobreno - kaže Vidanović.

Na kraju je odlučeno da se tribina održi u prostorijama Demokratske stranke.

Zahvaljujem se svima na hrabrosti koju su pokazali, i pored kruženja oko prostorija od strane pojedinaca iz grada, koji su slikanjem pokušali da zastraše ljude, ali u tome nisu uspeli - dodao je Vidanović.


Lideri saveza: Ova borba neće biti ni kratka ni laka

Na tribini su govorili neki od lidera Saveza za Srbiju Saša Paunović, Borko Stefanović i Boško Obradović, koji su rekli da su se okupili u Savezu da bi došlo do promena u Srbiji, poručivši da ova borba neće biti ni kratka ni laka, ali da će pobediti.

Potpredsednik DS-a i predsednik opštine Paraćin Saša Paunović je rekao da je ono što je Savez okupilo zajedno, iako su različiti, to što je Srbija postala zemlja bez pravde i nade.

Imamo vlast koja je preuzela sve pore društva i stvorila jednu vrstu monopola na bavljenje politikom. Ako želite da se bavite politikom u bilo kom delu Srbije poželjno je da budete član vladajuće SNS. Imaju monopol u državi i medijima. To kao trulež kreće da se širi kroz celo društvo. Mi hoćemo da se vrate pravila i da se igra po fer pravilima i da sudija ne navija ni za jednu stranu - rekao je Paunović.

Suština našeg zalaganja je da dođe do promena u zemlji, dodaje Paunović, te da nam je potrebna nada i pravda. Zbog pritiska na privatnog vlasnika banket sale, tribina održana u prostorijama DS Zbog pritiska na privatnog vlasnika banket sale, tribina održana u prostorijama DS; foto. Dveri Pirot

Piroćancima se obratio i lider Levice Srbije Borko Stefanović koji je rekao da Pirot nije više kao što je nekad bio.

Savez za Srbiju hoće da se u Srbiji radi i da se živi od svog rada. Hoćemo da dođu strani investitori koji moraju biti izjednačeni sa domaćim. Ne može strani investitor da dobije 15.000 evra po radnom mestu, a da radniku da platu od 25.00 ili 30.000 dinara. Hoćemo da se ukine štetočinski zakon o radu. Hoćemo istovremeno da se donese zakon o poreklu imovine za sve funkcionere od 1990. godine na ovako. Neka počnu od nas. Da oni koji su se ogrešili o zakon završe u zatvoru - poručio je Stefanović

On je podsetio da da je Pirot znao da ustane i znao da se bori još 1996. godine posle lokalnih izbora, te da upravo odatle kreću do pobede.

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović je rekao da je Pirot prvi grad u Srbiji u kome je krenulo proširivanje Saveza za Srbiju novim članovima.

Čestitam Pirotskoj novoj snazi, a verujem da će ovakvih grupacija biti širom Srbije. Savez je stvoren da bude najveći opozicioni blok, formiran u poslednjih 15 godina. Vrag je odavno odneo šalu iz ove zemlje i dogorelo je do nokata. Naše ideološke i političke razlike više ništa ne znače. Nama se država i društvo raspada. a deca odlaze u inostranstvo. Postajemo jeftina radna snaga kod stranog gazde - rekao je Obradović.

Prema procenama organizatora na tribini je prisustvovalo između 150 i 200 ljudi, a određeni broj je ostao iza vrata jer je prostorija bila premala da primi sve zainteresovane.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: